用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 普教中vs 廣教中
樓主: siumanma
go

普教中vs 廣教中   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+16-01-22+發表因用

原帖由 punlik 於 16-01-22 發表
我唔知道糸粵教中既學校中,用上述詞匯寫文章是否會當是對.如果都當是錯,咁普教中相對沒咁容易範錯.按你既 ...
BubuG文中所講就係話以粵語標準無錯。

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-01-22+發表我唔

原帖由 ffaye 於 16-01-22 發表
BubuG文中所講就係話以粵語標準無錯。
謝謝你。你的閱讀理解正確!

MASAYA    發表於 16-1-25 13:15

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-01-22+發表我唔

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+16-01-22+發表BubuG

因為粵語同書面用語不同啊,書面用語相對較接近國語.
咁「我愛吃朱古力雪糕。」係咪錯呢?如果我寫「我愛吃巧克力冰淇淋。」係咪真係改善了書寫呢?

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-01-22+發表因為

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+16-01-22+發表咁「

你系文章中寫唔該,有冇問題,估計普教中同粵教中評核結果一樣.但你亦可認為冇錯.
每個詞書面寫法的錯對你 ...
「唔該」係廣東口語呀,咩時代都冇人用來寫文啦。真是........

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-01-22+發表因為

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-01-22+發表你系

NeoMom 發表於 16-1-22 16:02
專家說好是指早D學外語日後對外語掌握能力好D, 但DRAWBACK是影響小孩的語言發展, 所以你篇文章既作者到最 ...

其實我只想回應"細細個學外語係會好D"呢個POINT

有得選擇有未幾好

你認為你小朋友未掌握好母語, 你未選擇廣教中LOR

你認為自己有能力教到 / 小朋友已經掌握好母語既, 就可以選擇普教中

好多時人只看benefits 而不consider risk n drawback,又或者看到少數success stories 就follow 但就唔去仔細分析前後成功的因素。間唔中我在ek或朋友口中都會聽到一兩個case入普教中後成績下跌,當然我sample size 細(亦冇再尋根問底)cant be conclusive,有興趣普教中的自己做下research.

cathygum 發表於 16-1-21 16:30
因為有家長質疑片中所謂的報告是未經證實,所以我只是嘗試解釋是報告「被。擱置的舉動」未經證實,報告還是 ...
這位老師揭露咗點解政府不肯公佈普教中教學成效報告。

我冇內幕消息,不過幾了解政府的側側膊作風。

施安娜:「普教中」豈止是學習語文的問題——從一個傳聞說起

【明報專訊】梁錦松的一句「唔係個個母語都係廣東話」,再次令普通話教中文成為城中熱話。有人以為這只是學習語文,若與政治相提並論,是把問題複雜化。可是,「普教中」豈止是學習語文的問題!

今天從一個傳聞說起,據說於2000年至2006年間,教育署(2003年後改為教育統籌局)在小學做過「普教中」與「粵教中」的研究,發現初小生用「普教中」的語文能力稍勝,高小時則兩者的語文能力差不多,可是採用「普教中」的學生高階思維能力卻輸了許多,此結論因不利於當局的政策方向,政府擱置了報告。傳聞的具體情况,也許留待立法會議員向政府提出,向公眾交代。在此只想說明,若以為「普教中」純粹是學習語文的問題,實是忽視了語文與思想的關係。若學習中文,只停留在語音、詞彙的規範與否,實際上是輕重倒置,着重語文學習的皮毛,忽略語文學習的核心。

與經濟政治不可分割

不能否認的是,提倡「普教中」,也與經濟與政治不可分割。在2001年,時任特首董建華在《施政報告》中提出了推廣「兩文三語」是既定政策,指出「香港作為國際大都會,有必要普及基本英語;而香港作為中國的一部分,市民亦必須學好普通話,才能有效地與內地溝通交往以至開展業務」。學習語文,與國際接軌、與內地開展業務,談的是經濟;作為中國一部分而需學好普通話,突顯的卻是政治。2014年教育局「語文學習支援」網頁中指廣東話是「一種不是法定語言的中國方言」,引起不少香港人的強烈不滿,以致教育局須以〈「兩文三語」正面睇〉加以澄清,表示當中有關「廣東話」的註釋出現含糊不精準的地方,並因文中有關註釋引起的誤會深表歉意。當中提及的法定語言,誰說不是政治?

為何貶抑廣東話?

港英時期,英語是法定語言,大部分中學,都是以英語作為教學語言,雖然1982年國際顧問團提出以「心中的語言」學習,前人也有不少爭取母語教學的行動,可是也要在九七回歸以後,才真正實行母語教學。然而就連當時大力提倡教育改革的教統會的梁錦松、程介明,仍不願接受母語教育,當中誠然有經濟上的考慮。至於政府的「普教中」的政策,1999年課程發展議會發表《香港學校課程的整體檢視——改革建議》以「普通話教中文」為遠程目標的建議,至2008年才有「普教中」支援計劃,提供人力物力在中小學推行。梁錦松提出「普教中」,雖然否認是為了選特首,但仍是對於廣東話的貶抑。為何貶抑廣東話?大概離不開從普通話是一統的觀念,認為普通話是國家的標準語,視之為「正宗」、為「標準」,而這種所謂「正宗」與「標準」,實際上是與政治掛鈎的。

語文學習與國民身分認同的關係

且看香港中國語文課程的變化,1978年的中國語文課程中,提及中文科教學的輔助目標是「培養學生對中國文學自學和欣賞能力、興趣及習慣,進一步增進學生對中國文化其他方面的認識」。1990年中文科教學目標之一是「增進學生對中國文化的認識,並加強學生對社會的責任感」,更指出透過介紹中國文化,「可增進學生對本國的認識,從而增加對國家民族的感情」。2007年提出學習中國語文「讓學生通過學習祖國語文,提升語文應用、審美、探究、創新的能力,養成良好的國民素質,認同國民身分,承傳民族文化」,更要「培養善用『兩文三語』溝通的人才」。自2002年的《中國語文教育學習領域課程指引》指出「用普通話教中文」為遠程目標,雖然「現時不少學者和學校對於以普通話教授中國語文仍持有不同意見」,「待政府和大專學院進一步蒐集試行學校的實踐經驗及分析其成效」。可是在2015年課程發展議會的《更新中國語文教育學習領域課程》文件中,仍「繼續」以「普教中」為遠程目標。由此可見,回歸後普通話地位日益重要,與英文和廣東話並提,甚至以普通話取代廣東話成為教學語言;中國語文學習由港英時期的「認識中國文化」,到回歸後充滿感情色彩的學習「祖國」語文,我們可以更清晰地看到語文學習與國民身分認同的關係,這實與政治相關。

若有人只把「普教中」問題規限為語文學習問題,而認為將其與政治拉上關係便是把問題複雜化,要不是不了解當中的關鍵,便是企圖淡化當中的政治色彩。企圖把語文定於一尊,唯普通話是尚,把廣東話貶抑為方言,本身便是一種政治,一種語言的霸權。

作者是中學教師

chanyw777    發表於 16-1-24 16:15
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:cathygum+發表於+16-1-21+16:30+因為

引用:好多時人只看benefits+而不consider+risk+n

原帖由 MrBeast 於 16-01-23 發表
好多時人只看benefits 而不consider risk n drawback,又或者看到少數success stories 就follow 但就唔去仔 ...
又事實係越高年級D成績越難保持,用乜語言都有機會如是,好難作準,我sample size都係細

當然我都同意對用廣東話既學生係有一定難度,但又同意有得揀係比較好

回覆 punlik 的帖子

今天從一個傳聞說起,據說於2000年至2006年間,教育署(2003年後改為教育統籌局)在小學做過「普教中」與「粵教中」的研究,發現初小生用「普教中」的語文能力稍勝,高小時則兩者的語文能力差不多,可是採用「普教中」的學生高階思維能力卻輸了許多,此結論因不利於當局的政策方向,政府擱置了報告。傳聞的具體情况,也許留待立法會議員向政府提出,向公眾交代。在此只想說明,若以為「普教中」純粹是學習語文的問題,實是忽視了語文與思想的關係。若學習中文,只停留在語音、詞彙的規範與否,實際上是輕重倒置,着重語文學習的皮毛,忽略語文學習的核心。

You know why you pick the school for your kid, that's pretty all right, but not mislead by EDB or education officials. Full Stop.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

只想子女學好語言,但淪為政治犧牲品真係唔甘心。順德的親友都是普教,佢地都唔鐘意,話個女日常對話好似讀書咁,好怪。我仔上了半年,暫時冇咁的情況。但學校為怕學生到考中學時講野怪怪地,在小5,6會用返廣東話。

而家最想知"採用「普教中」的學生高階思維能力卻輸了許多", 詳細係點?好想睇下個report 嘅details.

回覆 Olympian 的帖子

我諗講野怪或者思維有問題未必關晒中文科事,你睇陳守仁d學生考中學成績咁好,陳守仁都係普教中。我認識既人有好多都好buy 陳守仁,又唔似係被迫入讀喎。

回覆:普教中vs 廣教中

其實選粤教中,普教中都冇問題,不過要了解事實就可以,希望仔女靠或在國內搵食,選普教中是OK喎。被EDB及學校誤導完,焗住死撐就無必要!

用單一特別例子就欠了說服力,點解唔講其他普教中,例如一眾愛國直資......

ANChan59 發表於 16-1-23 11:38
其實選粤教中,普教中都冇問題,不過要了解事實就可以,希望仔女靠或在國內搵食,選普教中是OK喎。被EDB及 ...

其實係香港都好難係有人唔洗靠國內搵食...無論出黎做金融 / 零售 / 設計 / IT 等等都唔多唔少會接觸到, 仲要有好多係中資公司黎........

外國學普通話既人都唔少.......都係為搵食姐...

Olympian 發表於 16-1-23 10:55
只想子女學好語言,但淪為政治犧牲品真係唔甘心。順德的親友都是普教,佢地都唔鐘意,話個女日常對話好似讀 ...

哈哈

可能當年推普教中既原因就係D小朋友寫文章太口語化.....所以想佢地接觸普通話, 令佢地"我手寫我口"

推左幾年之後, 教出黎既小朋友講野好似寫文咁, 可能又真係提升左佢地既寫作能力都唔定!

至於個REPORT....算吧啦....根本就無人睇過, 一路都係傳聞, 完全又無人証實到真定假....唔洗太認真...正如上面都有提陳守仁d學生成績一樣都係咁勁...呢D實例未仲有說服力....

如果遲D又傳聞有一個REPORT話普教中學生好D, 大家又會諗咩? 應該係政府做手腳等等...=-=

所以都係有得選擇係最好, .......父母可因應自己小朋友既情況去做決定!

ANChan59 發表於 16-1-23 08:53
這位老師揭露咗點解政府不肯公佈普教中教學成效報告。

我冇內幕消息,不過幾了解政府的側側膊作風。

見上面提到"淪為政治犧牲品"都想講下....
剛剛搵多左幾篇(中學教師 施安娜)既文章, 睇完大約都知佢既"政治取態"............

其實都唔想呢個普教中 / 粵教中既問題太政治化....不過她從一個傳說中既報告就作出批評好似都不太公度....

‹ 上一主題|下一主題