用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2016過英國Ruthin school 讀書
go

2016過英國Ruthin school 讀書 [複製鏈接]

我的女兒在2016年9月入讀Ruthin school year10請問有無小朋友都是2016年9月去讀請問學校好唔好呀多謝
   3    0    0    0

回覆:Bonnieyung 的帖子

小女會在9月入讀year 12.

請問你女兒是自己過去或你們同她過去?

我們會陪她開學。

請問你們用甚麼途徑過去?是否要轉機或轉火車?

暫時末知呀,遲些再詳細安排。

因為我都是昨天才知收我個女,但我擔心去到機場有否學校人員到來接她們?

引用:因為我都是昨天才知收我個女,但我擔心去到

原帖由 Bonnieyung 於 16-01-20 發表
因為我都是昨天才知收我個女,但我擔心去到機場有否學校人員到來接她們?
學校會安排老師到機場接機( 只會在指定日子)

引用:因為我都是昨天才知收我個女,但我擔心去到

原帖由 Bonnieyung 於 16-01-20 發表

學校有份Term dates,寫左那日學生到達及離開,你依照日期訂機票,再e mail學校,寫明航班編號、時間,佢會有人在曼徹斯特機場接機,等齊人就會用校車送返學校,放心啦!

前幾日阿大出去玩雪

回覆:亮燈 的帖子

Wow. 開心。

亮燈兄,請問如份term date 寫的 last teaching date 是5/4/2017. 咁學校是要學生5/4/2017離校還是6/4/2017.  亦想請問復活節假,通常多學生留校嗎?謝謝。

亮燈兄:請問你的小朋友在ruthin school讀得開心嗎?學校關顧是否足夠?

mickeyproperty 發表於 16-1-21 09:07
Wow. 開心。

亮燈兄,請問如份term date 寫的 last teaching date 是5/4/2017. 咁學校是要學生5/4/2017離 ...
Last teaching date 是5/4/2017, 離校是6/4/2017, 即是盯6/4/2017的机票. 復活節假學生可留校, 应該有不少学生留校, 特别是Year 11 and Year 13的学生, 因要应付假期後的考试.

引用:Quote:mickeyproperty+發表於+16-1-21+09:0

原帖由 gloriamimi 於 16-01-21 發表
Last teaching date 是5/4/2017, 離校是6/4/2017, 即是盯6/4/2017的机票. 復活節假學生可留校, 应該有不少 ...
冇錯,跟boarders depart 及arr.訂機票就得。

引用:亮燈兄:請問你的小朋友在ruthin+school讀

原帖由 Bonnieyung 於 16-01-21 發表
亮燈兄:請問你的小朋友在ruthin school讀得開心嗎?學校關顧是否足夠?
佢讀得好開心,雖然活動唔多,讀得都辛苦,但佢話老師好好,所以好開心,學校照顧方面都ok。

亮燈兄確是我們的明燈。多謝你的回覆。

引用:亮燈兄確是我們的明燈。多謝你的回覆。 +

原帖由 mickeyproperty 於 16-01-21 發表
亮燈兄確是我們的明燈。多謝你的回覆。
唔好咁講,但每個人既適應能力唔同,所以唔能夠一概而論。其實佢算細校,設施唔多,現在加建中,但都要幾年後,所以每個人既期望都唔同啊!

明白,希望我女會適應啦。我還驚我不適應,現在心情很矛盾。

醒起還有一個問題想請教。阿女聖誕,復活節,暑假回來,都要清在學校的私人物品嗎?需要買學生機票,多些行李重量嗎?再一次謝謝你。

引用:明白,希望我女會適應啦。我還驚我不適應,

原帖由 mickeyproperty 於 16-01-21 發表
明白,希望我女會適應啦。我還驚我不適應,現在心情很矛盾。

醒起還有一個問題想請教。阿女聖誕,復活節, ...
復活節可留校,所以每年可訂兩套機票。而是否需訂學生票,就睇每個人唔同,我就覺得第一年要訂學生票,阿大坐阿聯酋,有35kg,其實都唔大夠,但還可以啦!之後可買倒頭,但得23kg,而假期就唔需要帶走個人物品,貴重財物當然要帶走啦!每年轉房一次。

如買倒頭票,是否一定要在英國當地買才平?

‹ 上一主題|下一主題