用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 証實係資優,但極唔鍾意睇書!
go

証實係資優,但極唔鍾意睇書!

小兒 十歲 係資優 ,但叫親睇書都唔願睇。
同佢一齊去揀就揀啲漫畫書。
又試過 同佢一齊睇 ,唔夠五分鐘就走人。

又咩辦法可以令佢有啲興趣睇吓書。

回覆:EstellaWong 的帖子

呢D真係天生,冇得迫

那方面資優。。

引用:那方面資優。。

原帖由 leolam71 於 16-01-20 發表
那方面資優。。

引用:小兒+十歲+係資優+,但叫親睇書都唔願睇。

原帖由 EstellaWong 於 16-01-19 發表
小兒 十歲 係資優 ,但叫親睇書都唔願睇。
同佢一齊去揀就揀啲漫畫書。
又試過 同佢一齊睇 ,唔夠五分鐘就 ...
鍾唔鍾意睇書,好似同資優無乜關係。

阿仔讀國際學校,小學無乜功課,但學校一定有一本適合佢地嘅水平嘅課外書俾佢地帶番屋企睇。佢同佢啲同學大部分都係書不離手,放假去旅行都自動帶幾本書去睇,其中可能有小説、知識性的、或漫畫、關於打機、嗜好林林總總。

我朋友啲細路讀本地頂級直資學校,校內學習內容當然比阿仔學校深,但見到本書就怕,可能因平時返學測驗默書考試、放學補課、温書、做功課已經成日對住本書。

我在外國讀中學、大學,睇書對我來說是種享受。但我啲朋友由細到大在香港讀書,都說畢業以後如非必要都唔會攞起本書,除非係八卦雜誌、財經書刋、馬經等。

回覆:証實係資優,但極唔鍾意睇書!

仲有,如家長自己都唔會攞起本書嚟睇,好難叫阿仔睇課外書。

說教不如身教,就是這個道理。

小曳人    發表於 16-1-20 17:45

我仔平時都唔鍾意睇書㗎,不過一揾到佢鍾意睇嘅,就沉迷到不得了,可惜好難揾到啱佢睇嘅!

佢鍾意睇漫畫書咪由得佢睇。我個仔都係勁鍾意睇漫畫書。

回覆 EstellaWong 的帖子

我個仔都系唔鐘意睇書。不過作文就很好,老師看他的寫作說他是資優。寫作好來自他的創意部份。這是他天生的,我没有教也没有迫,他自己enjoy. 不過我有鼓勵!

其實要小朋友喜歡睇書, 不論資优與否,
都要設定一個睇書的環境, 同埋睇書習慣係自少養成,
如週圍太多的吸引, 如電腦, 手機, 電視,
不要說小朋友, 大人也不能抵擋這些吸引,
小朋友更一定會取易不取難

我仔係四歲前當其他細路看書還在看圖畫時,佢只係睇文字,認字快又讀得快,好快就唔使讀比佢聽,佢就成本書讀到,但唔睇圖畫係一個問題,因為故事係看圖才明白完整意義,所以我們又花很多時間伴讀時叫佢看圖畫。但現在佢又反轉,看書唔太鍾意讀字,有時skip字來看,點算?現在五歲半。佢係可以靜下來自己看書的,但我現在唔知佢讀到幾多。還是因為有時看圖都明,佢就選擇來看文字?

浩霆豬豬 發表於 16-1-21 01:18
我仔平時都唔鍾意睇書㗎,不過一揾到佢鍾意睇嘅,就沉迷到不得了,可惜好難揾到啱佢睇嘅!

...
他喜歡哪類書?

引用:Quote:浩霆豬豬+發表於+16-1-21+01:18+我仔

原帖由 augkBB 於 16-02-22 發表
他喜歡哪類書?
我仔睇福爾摩斯

有點好奇,睇書是吸收知識一個好重要的渠道,極吾鍾意看書的小朋友,如何豐富知識?

我仔唔多鍾意睇書,但他偶然會睇雜誌。和他傾過,主要是無耐性。他最喜歡睇youtube. 喜歡短篇故事,聽音樂也一樣,喜歡聽 encores, 不喜歡 symphonies or concertos, 除非是他自己學過認識的樂曲
有時會睇百科全書,因為夠短,喜歡就來睇一段

我覺得背後原因可能是因他的learning style 主要是 kinesthetic

Jane1983  謝謝分享  發表於 16-2-27 23:52
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 lillymarie 的帖子

同意,我阿仔都kinesthetic. 喜歡自己動手做實驗。喜歡上youtube學新知識。看書是其中一個learning media, 這個年代書本不是唯一吸收知識的途徑。他感興趣的科學書藉會看。迫他看故事書他覺得無聯。

視覺學習型 系咪都甚難 無近視呢 ??!

無近視,因為6歲前無迫寫,無迫認字,看書唔多,日日公園跑,在外面看遠景多,眼睛發育健全。而上小學除了功課,無迫練字,因為迫唔到,會大吵大鬧。不過好鐘意自已整呢样整個样,創作形,成間房亂七八糟。

有時近視是遺全的

我仔5歲前盲字都唔識多個,唔鍾意睇書,偶然之下才發現他原來極深遠視和散光!現在讀初中,前兩三年由遠視變成近視,和我的命運一樣。

準媽咪    發表於 16-3-7 20:58
for every one criticism, three positives must be given.