用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 關於小一評估
go

關於小一評估 [複製鏈接]

我想問我仔仔尋日小一評估完醫生話佢語言係輕度但非語言操作係中下智能係唔係等於窄界,thx 

2    0    0    0

醒目開學勳章

引用:我想問我仔仔尋日小一評估完醫生話佢語言係

原帖由 szenana 於 16-01-19 發表
我想問我仔仔尋日小一評估完醫生話佢語言係輕度但非語言操作係中下智能係唔係等於窄界,thx 

...
那他建議上主流嗎?

回覆:piglet0529 的帖子

主流同特殊小學 都可以選擇,但醫生話如果佢讀特殊會無心機讀會好hea,讀主流對佢講無咁悶會有挑戰性

引用:主流同特殊小學+都可以選擇,但醫生話如果佢

主流同特殊小學 都可以選擇,但醫生話如果佢讀特殊會無心機讀會好hea,讀主流對佢講無咁悶會有挑戰性

...
請問小朋友語言理解及表達大約遲幾多?

回覆:Waib 的帖子

因為我仔仔讀s位 佢語言表達差一年 但認知同同齡小朋友歲數一樣

szenana 發表於 16-1-19 14:41
因為我仔仔讀s位 佢語言表達差一年 但認知同同齡小朋友歲數一樣

唔差呀, 唔需要讀特殊呀. 應該可以讀主流呀.

醒目開學勳章

引用:主流同特殊小學+都可以選擇,但醫生話如果佢

...
那選最關愛的小班主流? 同時物色下有那間特殊好? Touchwood讀不上也可轉?

樂善堂梁黃蕙芳收左我仔仔 呢間學校包容大 支援比較多 如果特殊晨崗 老師年資大比較有經驗

回覆:cecilau 的帖子

我都問過過我仔仔班主任 佢話我仔仔比較適合讀主流

醒目開學勳章

引用:我都問過過我仔仔班主任+佢話我仔仔比較適

我都問過過我仔仔班主任 佢話我仔仔比較適合讀主流
加油

非語言操作-------->點解?

樓主努力

回覆:pocoyo123 的帖子

非語言操作 係排圖卡 積木。砌拼圖。邏輯推理

回覆:pocoyo123 的帖子

非語言操作 係排圖卡 積木。砌拼圖。邏輯推理

醒目開學勳章

引用:樂善堂梁黃蕙芳收左我仔仔+呢間學校包容大+

樂善堂梁黃蕙芳收左我仔仔 呢間學校包容大 支援比較多 如果特殊晨崗 老師年資大比較有經驗

...
揾小一適應班上, 不要浪費暑假, 上下的遊戲社交班, 開學後的頭兩個月睇得緊的, 問多的佢每日發生的事情, 鼓勵他認識新同學, 一齊小息, 家長可以的話, 做下學校午飯義工可從旁了解及協助

小一適應班 我諗住搵星期六果d比佢學 因為佢學校無得放暑假 8月中先放 但佢讀果間小學8月尾返學

szenana 發表於 16-1-19 17:45

...
你好, 我仔黎緊要選小一, 我都諗住選梁黃蕙方, 想了解下你仔讀得開心嗎?
‹ 上一主題|下一主題