用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 關於Victoria second in 的理解
go

關於Victoria second in 的理解 [複製鏈接]

本來都不想多事出post,但希望以下資訊幫到大家:

我係維記用家,大女讀緊,細女今年考PN
綜合呢幾年見到有second in的個案,大約可歸類於下:
1.學校已經打算收,但要肯定家長不係怪獸父母,認同學校教學理念
2.小朋友係marginal case. 當年我大女因為係細B,面試表現出色但學校都有保留,所以再見一次
3.小朋友表現不好,但有哥哥姐姐讀緊,俾多次機會。

咁有second in係咪一定收?不係,見過有家姐讀緊,俾埋阿妹second in,最後都係不收。到K1先收返。
咁無second in係咪一定無機會?不係,見過不少例子直收,尤其係有哥哥姐姐讀緊果D,同上佢playgroup果D。

希望幫到大家。

5    0    3    0

引用:本來都不想多事出post,但希望以下資訊幫到

原帖由 Abelmama 於 16-01-19 發表

Thank you!

回覆:Abelmama 的帖子

多謝分享。請教下點樣先系面試表現好?

回覆:關於Victoria second in 的理解

我女係細B,八月尾出世,未收到second in消息,係唔係機會好微...

咁如果無哥哥姐姐讀緊又無返playgroup又無收到2nd in 通知嘅話。。。就應該無機了?

我無收到email,但我都幾有信心因那天面試時是表現不錯的,希望有好消息會直收,謝謝樓主你的分享

我BB本身都有讀ARTS PLUS... 收到SECOND IN既通知, 想問返INTERVIEW時係用中文定英文?

daniellew: 以我自己例子,當年阿女做晒所有野,跟足指示仲要無厘頭唱埋歌,同組小朋友又剛好比較靜,相對表現較為突出。
smallapple2014:機會相對細,但去年我知有幾個case都係N無一次面試直入。
cyric88:因為我先生係外藉人士,所以校長一開口就同我地講英文。我覺得妳報英普定兩文三語都有影響。報英普而又係香港人既話,可能會用英文IN

回覆 Abelmama 的帖子

Thx for ur reply~
佢pn好似淨係得兩文三語!
我同老公都係土身土長既香港人, 聽到用英文interview真係會有d汗顏~

唯有做定兩手準備, 唔想累咗個b!

請問面試表現差(坐唔定),無siblings但讀緊playgroup(最唔定但進步緊)未有2nd in 通知,係咪機會好微?thx

回覆:Abelmama 的帖子

我見有JM話去年因SARS所以全部冇2nd in?

Abelmama 發表於 16-1-19 08:27

You are so kind! We all give LIKES to you!!

謝謝資料。補充身邊有second in 的都是ARtPlus 學生,家長是舊生。

Jumboshrimp 發表於 16-1-19 10:54
謝謝資料。補充身邊有second in 的都是ARtPlus 學生,家長是舊生。
My friend's son is not attending Arts Plus and his older brother is not Victoria student, still has 2nd interview.

好多謝你既經驗分享。我小朋友當日表現好差, 完全唔聽老師講野又發脾氣 (即使佢之前從未試過), 所以一定冇行。想請問IN K1會不會更難。我自己認為N班做不到老師要求還可以話佢未學,IN K1 問題更深, 要求更高。以你經驗, 可以點預備K1面試? 謝謝。

另外: 如果不用second in 而又直接被取錄的學生通常會幾耐先收到通知的?

回覆:PMarr 的帖子

26/2 result announcement

我報左下康維紀, 本身小朋友是artplus 學生, 當日小朋友interview 表現算淡定, 他是14年7月B , 但當日先生問咩名, 幾歲, 小朋友唔識答, 因他只有16個月。尋日收到維記電話, 問返我小朋友係那邊artplus 學生, 查返情況, 但不是2nd interview request. 說如果有通知會再聯絡我‧咁是否已沒有機會?

Abelmama 好多謝你分享, 想問問用家意見, 其實維記是外間說到那麼好嗎? 因我先生對維記有點保留, 說學校太商業化, 但我覺得維記語境好, 如唔係津貼學校一定是比較商業。最緊要老師教學好, 小朋友返學開心‧能否comment 下學校教學情況‧因自己不想因品牌出名, 而死跟‧ 自己都是新手媽媽, 都想正面聽取下意見‧

3無~~

無second in
無哥哥姐姐讀緊
無上art plus playgroup

係咪無機啦?

其實仔仔表現唔錯, 坐定定又肯跟老師跳舞, 又同老師 say goodbye. 佢係超大仔11月B, 住HG報HG, 會唔會加番D分呢?
‹ 上一主題|下一主題