用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 如何幫6歲小朋友選學邊樣樂器?
go

如何幫6歲小朋友選學邊樣樂器? [複製鏈接]

樣樣樂器都未玩過,點樣知小朋友有興趣?

5    0    0    0

簽名被屏蔽

引用:It+depends+on+his/her+physical+build+(fi

原帖由 Oboe_FRSM 於 16-01-18 發表
It depends on his/her physical build (fingers, hands, arms, jaw, teeth etc.), preference, personalit ...
請問有咩途徑知道邊樣樂器適合佢呢?

引用:Quote:原帖由+Oboe_FRSM+於+16-01-18+發表I

簽名被屏蔽

kingc 發表於 16-1-18 22:49
樣樣樂器都未玩過,點樣知小朋友有興趣?請問有咩途徑知道邊樣樂器適合佢呢?

很直覺的、讓孩子試......相信她/他認識或與在學的同學有所接觸吧!
也許考慮鋼琴或小提琴,6歲是十分理想的年紀!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:Quote:原帖由+kingc+於+16-01-19+發表請問

原帖由 Oboe_FRSM 於 16-01-19 發表
I have evaluated a few kids on this.  I can help your kid too
咁我可以點做呢?

引用:樣樣樂器都未玩過,點樣知小朋友有興趣? +

有d琴行可付費試堂,果堂借樂器的

kingc 發表於 16-1-19 19:34
咁我可以點做呢?
小朋友升小學未?有些小學要求小朋友學一種樂器,選樂器時會安排音樂老師、樂團指揮等按照小朋友的身體發展提供意見,安排樂器示範等

回覆:bebebe12345 的帖子

讚成先學琴

引用:Quote:原帖由+Oboe_FRSM+於+16-01-19+發表I

簽名被屏蔽

甚麼樂器基本都與鋼琴有所關聯,以此為開始在半年至一年看其對甚麼其他樂器興趣更大!
若其對鋼琴鐘情亦是好事!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:甚麼樂器基本都與鋼琴有所關聯,以此為開始

簽名被屏蔽

你是管樂的吧!多久沒用伴奏了!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

簽名被屏蔽

哦! 明白、好好用你那枝管。
兩者音樂上的關聯才是重要!
都是有生命的!
到此為止

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

回覆:如何幫6歲小朋友選學邊樣樂器?

引用: +

原帖由 titibaby 於 16-01-25 發表
x2

回覆:如何幫6歲小朋友選學邊樣樂器?

所有樂器都有令你共鳴的一刻,不過的確一D大路樂器,演繹能力較強,如Piano, violin, cello, flute, 二胡, 笛子,viola, saxophone, 如果家長冇咩特別愛好,以上選擇已不錯

當然要睇小朋友緣份,因為往往小朋友話鐘意都係佢聽到某一次人地表演而又合佢心意,長久與否,好難講

錢都係好大問題,如piano,第一次買可能貴,但往後冇咩雜費,小提琴幾佰一個都有,不過學多幾年,就會知費用十分昂貴

當然係問小朋友想玩咩啦👍🏻👍🏻如果佢哋唔鍾意嘅話,逼佢哋去玩,反而唔想學!
‹ 上一主題|下一主題