用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2017年度小一插班/叩門申請資料
樓主: hkpapa852
go

2016-2017年度小一插班/叩門申請資料   [複製鏈接]

引用:我對叩門有問題,+發現很多學校都要收幼稚園

原帖由 awinyee 於 16-05-28 發表
我對叩門有問題, 發現很多學校都要收幼稚園成績表影印本, 小朋友讀緊普通屋村學校無考試, 怎會有成績表? ...
無咪唔使交囉。不過如果間學校係揀人見,你就要唸下係無成績表底下點可以脫穎而出令到學校比機會你in

想問一下,

41 校網

九龍塘官立小學 和 嘉諾撒聖家(九龍塘) , 這兩間有叩門需知未呀…?
(因為我看了他們的網未見有, 怕有MISSING了什縻?)

另外, 看完上述幾頁資料後, 理解到無論統一派位派那一間小學 (無私小BACK UP下), 無論多不喜歡也要先註冊, 然後叩門成功後才取回原派小學拿回註冊證到叩門成功小學註冊..沒理解錯吧? ...

引用:想問一下,+41+校網+九龍塘官立小學+和+嘉諾

原帖由 kt.yan 於 16-05-28 發表
想問一下,

41 校網
無私小back up派乜都一定要去註冊先,如果唔係當放棄正苦學位。其實註咗冊去拎返好簡單,打電話去通知佢你幾時去拎返,學校通常都安排到比你,我嗰時打電話到拎返唔使2個鐘。

回覆 sissysze 的帖子

謝謝啊........

回覆:karen55407 的帖子

嗯嗯 謝謝

回覆:2016-2017年度小一插班/叩門申請資料

天神係咪好多人叩? 係咪無三條一就無機會見?

想問問叩門可以跨區嘛?

叩門可以叩跨區

91 胡素貞博士紀念學校

http://www.dcfwms.edu.hk/it-scho ... 76296&lang=zh#1

12網 - 東華三院李賜豪小學

http://www.twghlchps.edu.hk/scho ... %A0%88%E7%9F%A5.pdf

http://www.twghlchps.edu.hk/scho ... %AB%8B%E8%A1%A8.pdf

凡有意申請小一轉校者,請準備以下相關資料,
親臨本校報名。
1.申請人的出生證明文件正/副本及近照一張;
2.派位證及統一派位選校表正/副本;
3.學校成績表;
4.已填妥的「小一轉校學生申請表格」(可於學
校網頁下載或親臨本校索取)。

注意事項:
由 6 月 7 日起將填妥上表連同派位證副本、統一派位選校表副本、出世紙副本、學校成績表、照片一張於辦公時間交回本校校務處處理。(請同時帶備相關文件及資料的正本)
請各位家長必須攜同學生於 11/6(星期六)下午 2:30-4:30 出席小一家長會;屆時各轉校學生將參與遴選活動。(缺席學生作落選論)
17/6 或以前通知結果;如落選者不作另行通知。

引用:天神係咪好多人叩?+係咪無三條一就無機會

原帖由 virginbaby 於 16-05-29 發表
天神係咪好多人叩? 係咪無三條一就無機會見?
天神不用1-1-1, 做筆試夠叻就有機會

回覆:sissysze 的帖子

咁筆試會唔會好難,考中英數?使咪見家長?

hppa  rumor - most difficult in hk  發表於 16-5-30 14:04

聖羅撒扣門有申請表嗎?校網見唔到,係唔係學校派表?請問有家長知道嗎?

(11網) 聖公會聖彼得小學
http://www.spps.edu.hk/2notice&a ... 6_enroll_notice.pdf
申請 2016- 17 年度 小一候補生學位
請於 6 月 4 日、6 月或 7 日 親臨本校 遞交申請表。
(地址:香港石塘咀山道 70 號,港鐵香港大學站 B2 出口步行兩分鐘)
時間與地點: 遞交申請表時間: 6 月 4 日 (上午 9:00 –下午 12:30)
6 月 6 日及 7 日(上午 9:00 -12:30 及 下午 1:30 -5:30)
面試日期及時間: 6 月 11 日 (上午 9:30-11:30)
面試地點: 山道 70 號磯法樓校舍 (請帶備文具及木顏色筆)
注意事項:*缺席學生作落選論

48)聖公會德田李兆強

辦理小一入學註冊手續注意事項

註冊日期: 2016年6月7及8日(星期二、三)
時間:上午9:00-12:00;下午2:00- 4:00

地點:本校地下有蓋操場

請到校填寫小一新生註冊表、貼上學生相片,連同下列文件於註冊期內交回本校辦理。

辦理註冊時,必須攜備下列文件:

小一註冊證。
學生香港出生證明書或身份證明文件正本、副本。
家長或監護人身份証明文件正本。
白色長信封2個(貼上$1.7及$3.9的郵票各一個),信封上註明回郵地址及學生姓名。
如家長未能於指定日期內辦理註冊手續,亦未有作出合理解釋者,當作自動放棄學位論。

其他辦理入學事項:

本校將於2016年6月下旬發信通知  貴子弟辦理入學手續及有關事宜。

7月8日(星期五)下午將安排下列事項:

小一新生水平測試(所有新生須到校參加)
書商派員到校,請家長直接向書商購買課本及補充;
校服公司派員到校,請帶同 貴子弟到校度身訂購;
本校設有校車服務,若需要乘搭校車,請於當日向校車公司登記及繳交費用。
8月24日(星期三)上午舉行「小一迎新日」,請家長陪同 貴子弟出席。
8月25日及26日(星期四、五)上午為小一適應課程,請送 貴子弟回校上課。
如有查詢,請致電本校(2775 9338)。

申請後補2016/17年度小一學位
(一)後補生申請表已上載本校網頁(www.skhttlsk.edu.hk),家長可自行編印,此外,亦可於6月6至7日期間親臨本校索取。

(二)派發申請表日期及時間:

2016年6月6日(星期一)上午9:00-下午5:00
2016年6月7日(星期二)上午9:00-12:00

(三)收申請表日期及時間:

2016年6月6日(星期一)上午9:00-12:00及下午2:00-4:00
2016年6月7日(星期二)上午9:00-12:00

申請手續
遞交填妥的申請表
遞交小一註冊證副本
出示自行派位選校家長存根正本,遞交副本
出示統一派位選校家長存根正本,遞交副本
申請學生須於6月7日下午到校接受面試,校方會即時通知面試日期及時間
不接受電話登記
逾期不接受申請
查詢電話: 2775 9338
小一後補申請表PDF/DOC

引用:聖羅撒扣門有申請表嗎?校網見唔到,係唔係

原帖由 suly 於 16-05-30 發表
聖羅撒扣門有申請表嗎?校網見唔到,係唔係學校派表?請問有家長知道嗎? ...
srl 無form 架,佢web乜叩門料都無。照交嘢去就ok

回覆:virginbaby 的帖子

睇過下,真係超難

回覆 virginbaby 的帖子

請問假設扣門A學校成功,之後去原本嗰間學校取回註冊証,交去A學校註冊,點知後來B學校又通知收. 是否不能再轉了?

hppa  get it back from A and go to B to register. can always change  發表於 16-5-31 10:39
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/631377/c4e.jpg[/img]

up

引用:回覆+virginbaby+的帖子 請問假設扣門A學

原帖由 ingerha 於 16-05-30 發表
回覆 virginbaby 的帖子

請問假設扣門A學校成功,之後去原本嗰間學校取回註冊証,交去A學校註冊,點知後來 ...
可以再𨍭,我朋友叩門有4間收,不同時間通知,所以轉左幾次

‹ 上一主題|下一主題