用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 取回學券
go

取回學券 [複製鏈接]

已註冊原校,收到心儀學校call waiting想取回學券,但要寫信及等3-4工作天,心儀學校最遲後日註冊,請問學校是否可以hold住學券唔俾家長即日取回?

1    0    0    0

打電話, 出email通知會取回學劵,
同學校講好急, 叫佢地幫忙, 應該可以早d既~

回覆:取回學券

一間間學校 我個間係早上打去 下午取 無須俾任何信 一間很好很好的學校

Thanks

JessicaPoon 發表於 16-1-18 13:00
已註冊原校,收到心儀學校call waiting想取回學券,但要寫信及等3-4工作天,心儀學校最遲後日註冊,請問學 ...
可以問心儀學校先俾學劵編號得唔得. 得既話再打去學資處問張學券號碼!

我今日第三次拎返張學卷了,每次我都直接去學校,俾返張學卷收據俾學校,佢就即時俾返我

咁如果本身已讀緊k1 ,想repear k1, 可唔可拎返張學卷去新學校註冊呢?? 頭先打去學校問又話唔可以, 新學校又要我過2日交,又趕唔切申請註冊信...

回覆:kristylau0524 的帖子

Me2!!!! 即日通知即日有得拎!

引用:咁如果本身已讀緊k1+,想repear+k1,+可唔可

原帖由 lingchi201508 於 16-01-18 發表
咁如果本身已讀緊k1 ,想repear k1, 可唔可拎返張學卷去新學校註冊呢?? 頭先打去學校問又話唔可以, 新學校又 ...
我同你一樣,上個星期三我自己張表格扲去教育局,星期六已經收到註冊信,講話要十四天內會收到,其實都好快

引用:Quote:原帖由+lingchi201508+於+16-01-18+

原帖由 south_north 於 16-01-18 發表
我同你一樣,上個星期三我自己張表格扲去教育局,星期六已經收到註冊信,講話要十四天內會收到,其實都好快 ...
咁又好快喎,你同教育局講urgent?
原本間幼稚園又係唔比你攞住??

回覆:lingchi201508 的帖子

你有無問新學校未收到註冊信點做?有d學校接受你後補註冊信架喎!正常讀緊個間吾可以拎走架,除非你即停學吾讀。你可以即申請註冊信,將有offer信副本一齊寄比教署。咁佢地就可以加快進度吾駛再打去學校confirm.另一方面問學校拎學券副本,申請註冊信副本同埋寫封信比新學校話你攪緊,以表誠意。

引用:Quote:原帖由+south_north+於+16-01-18+發

原帖由 lingchi201508 於 16-01-19 發表
咁又好快喎,你同教育局講urgent?
原本間幼稚園又係唔比你攞住??
有講過urgent,但教育局職員話都要十四個工作天內寄回,我就即時打電話去想學校通知對方學校,再交份申請註冊信 copy 比學校,佢會打電話去教育局問,有冇此人,幫我留位到月尾,如果過了這月未有正本,學校就不接受辦理

引用:你有無問新學校未收到註冊信點做?有d學校

原帖由 babykidjuicy 於 16-01-19 發表
你有無問新學校未收到註冊信點做?有d學校接受你後補註冊信架喎!正常讀緊個間吾可以拎走架,除非你即停學 ...
明白了,謝謝你,今日即刻搞

引用:Quote:原帖由+lingchi201508+於+16-01-19+

原帖由 south_north 於 16-01-19 發表
有講過urgent,但教育局職員話都要十四個工作天內寄回,我就即時打電話去想學校通知對方學校,再交份申請註 ...
明白明白,謝謝你 ^^

‹ 上一主題|下一主題