用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 淺談小學升中學生如何分Banding
樓主: hkpapa852
go

淺談小學升中學生如何分Banding   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-2-29 16:56
中學既Pre-S1成績, 只能反映學校收生水平.

但亦可以用嚟對照日後畢業生表現以評估學校

但要睇返6年前的Pre-S1成績先有得比較!都幾難。

有d學校Pre-S1上上落落(只有3年資料),有d學校Pre-S1好似向上走緊(亦只有3年資料)。

hkpapa852  上落其實唔會太大, 真係想瞭解多D, 收集定D資料啦!  發表於 16-2-29 17:15

回覆:淺談小學升中學生如何分Banding

俾個LIKE 你!

hkpapa852 發表於 16-2-29 16:56
中學既Pre-S1成績, 只能反映學校收生水平.

但亦可以用嚟對照日後畢業生表現以評估學校
但係……
中学同小学所学既野、科目深度、科目数量、学习方法、答卷技巧……完完全全唔同~HKAT考得好,又可能係操卷操番黎?六年中学生涯,加上学生靑春期变化,真係好难推哂責任落学校度話係負增值喎~

大女話真有同学唔讀書喎(話哂都係band1学校吖),中学生要hea起上黎,家長都無哂符喎~(小学仲可以俾阿媽軟硬兼施吖)

Yanamami 發表於 16-2-29 20:31
但係……
中学同小学所学既野、科目深度、科目数量、学习方法、答卷技巧……完完全全唔同~HKAT考得好,又可 ...
中学生要hea起上黎,家長都無哂符喎~(

呢樣係真既, 但如果入到一間B1中學, 校風+同學氣氛影響下都幫唔到, 咁去到邊間結果都一樣

其實我自己都唔多睇HKAT成績, 唯一會睇就係想知果D成日果自己只收B1學生, 或者全收B1學生既學校, 到底D學生又幾咁B1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-1 09:34
中学生要hea起上黎,家長都無哂符喎~(

呢樣係真既, 但如果入到一間B1中學, 校風+同學氣氛影響下都幫唔到,  ...
我成日覚得……能力係—回事,性格又係另—回事。正所謂性格決定命运,又或者态度決定高度。能力与态度都好先發揮得最好,而性格与态度,家庭既影响力比学校大。所以EK常言道:唔好以為入左名校就変鳯凰,这只是故事既开始。

hkpapa852    發表於 16-3-1 10:13

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-2-29+20:31+但係

ailimama 發表於 16-3-9 08:49
請教各中學的pre s1或HKAT可以在哪裡看到?
學校如果願意俾人知, 通常會係校務報告會有寫HKAT中各科既平均分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-9 08:56
學校如果願意俾人知, 通常會係校務報告會有寫HKAT中各科既平均分

唔見光果啲中學會否較

hkpapa852  唔一定唔好既  發表於 16-3-9 10:24

引用:Quote:ailimama+發表於+16-3-9+08:49+請教

hkpapa852 發表於 16-1-18 11:15
好多家長都攪唔清到底小學升中時, 學生係根據咩嚟分Banding, 以下係本人將所知既係度講下.

小學生升中如何 ...
我哋學校升中家長會, 校長話排名係按呈分次第, 小六名次更是按每次呈分次第成績累積計算。
如此, 當然家長會對小朋友既banding掌握得比較透徹, 但是學校會知道加權分嗎? 抑或他們只知道學生的標準分及比重分? 加權分對次第影響大嗎?

little_yolky 發表於 16-3-9 10:49
我哋學校升中家長會, 校長話排名係按呈分次第, 小六名次更是按每次呈分次第成績累積計算。
如此, 當然家長 ...
其實步驟應該係:

1. 先計算: 每科標準分*每科權重 (999632) + 調整分 (呢個應該全港一樣)
2. 按學校既加權分再調整 (應該只有教育局知)

所以學校只能以第1點既資料, 再參考過去幾年派位表現嚟估計每個Band既比例. 如果有一條龍中學既學校, 因中學部知道所有學生既HKAT成績, 只要中學部願意俾資料小學部, 小學部會估計得更準確

hkpapa852 發表於 16-3-9 11:07
其實步驟應該係:

1. 先計算: 每科標準分*每科權重 (999632) + 調整分 (呢個應該全港一樣)
但係, 我哋學校都唔少比例同學仔考直資喎, 直資純靠面試同呈一, 咁咪好難估?

little_yolky 發表於 16-3-9 12:46
但係, 我哋學校都唔少比例同學仔考直資喎, 直資純靠面試同呈一, 咁咪好難估? ...
直資學校, 自然有佢地既"計分方式", 只不過係我地吾會知啫!

little_yolky 發表於 16-3-9 12:46
但係, 我哋學校都唔少比例同學仔考直資喎, 直資純靠面試同呈一, 咁咪好難估? ...

我相信無論直資定津校,都会參考番之前幾年收番黎各小学学生,升中後既表現。不竟各校水準不会太大起大跌……
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3227808&extra=page%3D6&ordertype=1

Yanamami 發表於 16-3-9 15:17
我相信無論直資定津校,都会參考番之前幾年收番黎各小学学生,升中後既表現。不竟各校水準不会太大起大跌 ...
老實講, 考直資中學或者自行面試, 某程度上老師一睇個學生間學校名, 都已有打算.
個人認為, 某程度上, 讀名校學生係面試時只要表現唔差, 機會都會大D

hkpapa852 發表於 16-3-9 15:25
老實講, 考直資中學或者自行面試, 某程度上老師一睇個學生間學校名, 都已有打算.
個人認為, 某程度上, 讀 ...

老字號……信心既保證……其实咪同外国名大收HK傳統名校生道理一样?

hkpapa852 發表於 16-3-9 14:35
直資學校, 自然有佢地既"計分方式", 只不過係我地吾會知啫!
所以, 每屆有一定比例既同學仔去咗直資, 咁小學老師咪好難幫下屆估到banding囉???

Yanamami 發表於 16-3-9 15:17
我相信無論直資定津校,都会參考番之前幾年收番黎各小学学生,升中後既表現。不竟各校水準不会太大起大跌 ...
唔怪得知我哋學校來來去去, 除咗一小部份比較標青之外, 其餘年年大圍嘢都係果幾間中學啦。

Yanamami  所以升中表現就变成小学既成績表……  發表於 16-3-9 15:44

little_yolky 發表於 16-3-9 15:37
所以, 每屆有一定比例既同學仔去咗直資, 咁小學老師咪好難幫下屆估到banding囉??? ...
咁老師應該知道個班同學既校內排名, 可以估計到既, 當然準繩度又會低咗

hkpapa852 發表於 16-3-9 15:45
咁老師應該知道個班同學既校內排名, 可以估計到既, 當然準繩度又會低咗
呢樣又估吓, 果樣又得教署知, 咁唔怪得咁多人估錯band, 報錯校

Yanamami  除非边缘人啫,好少估錯~边緣就無人有把握了……  發表於 16-3-9 15:52
‹ 上一主題|下一主題