用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 淺談小學升中學生如何分Banding
樓主: hkpapa852
go

淺談小學升中學生如何分Banding   [複製鏈接]

好厲害!數理不好的我,要好好消化下。

多謝分享, 很有用!

我見阿仔成績表P1 都一早己是按999632計平均分, 是否到時在P5P6, 再參考師兄姐之前的考/抽中學成績, 可以較清楚估算到到所屬的banding?   

其實依家有仍有好多小學不按99632計?

HaYi 發表於 16-1-22 18:15
我見阿仔成績表P1 都一早己是按999632計平均分, 是否到時在P5P6, 再參考師兄姐之前的考/抽中學成績, 可以較 ...
就算分數乘埋999632既比重, 都唔可以反映呈分排名. 因為呈分排名同日常學校排名最大既分別, 係呈分排名用咗標準分去計.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-1-23 12:22
就算分數乘埋999632既比重, 都唔可以反映呈分排名. 因為呈分排名同日常學校排名最大既分別, 係呈分排名用咗 ...
oh, 再參考了你的"名次" link, 即是睇absolute mark 只是假象, 要再配以標準分 (即你簡化的名次) 才較全面估計到banding.   
但我仍不太明, 如此結論是: 如想"標準分"好, 在一些大家易拿高分(即Standard Deviation 細?)的如數學科做到排名前有利, 定是在一些(SD大)的科如 中英排名前有利? 請指教。  

因我睇我仔下年P5開始呈, 我估佢好可能是邊緣人, 我相信佢在較重面試的直資會表現較好, 所以應該會在抽前己有一些1C-2A直資收,但本網又有一間1B心水官津想抽, 如1C-2A直資收, 仲等不等抽1B就真是會頭痛, 但如果最後發現佢跟本不是band 1人, 等也無謂等。 
所以對哩D邊緣人, 了解呈分方式同估對banding 十分重要。   

回覆:hkpapa852 的帖子

Many thanks👍

非常感謝!雖然還沒有完全明白,不過已經清楚好多!

回覆:淺談小學升中學生如何分Banding

請版主置頂好d喎~

回覆:淺談小學升中學生如何分Banding

多謝hkpapa852的分享,日係還有很多地方需要請教,先行謝謝你

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-1-23+12:22+就

原帖由 HaYi 於 16-01-23 發表
oh, 再參考了你的"名次" link, 即是睇absolute mark 只是假象, 要再配以標準分 (即你簡化的名次) 才較 ...
搭下咀,其實之前有前輩指出,隨時音,視影響更大

Yanamami  一分都不能少果个post?  發表於 16-2-28 21:12

marcuscyrus 發表於 16-2-28 20:04
搭下咀,其實之前有前輩指出,隨時音,視影響更大
音,視兩科影響點解大?

因為一般學校呢兩科既大多學生, 都會集中係同一個分數上, 只有少部份係高分D和低分D.

萬一你係低分D個班, 隨時個科排名變咗Bottom 10%個堆, 你話大唔大件事?

所以明知自己子女無呢兩方面既天份/興趣, 就無謂走去一D好著重呢兩方面表現既學校, 否則隨時因呢兩科攪到B1中變B1尾, 甚至B1尾變B2頭就慘了!

Well known要求學生學樂器既, 你要自己入去就無得怪人, 最怕近年有D官津校, 入到去先知, 唔參加學校/家教會辦既音樂會就扣你10%音樂科考試分呢D先攞你命!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HaYi 發表於 16-1-23 13:52
oh, 再參考了你的"名次" link, 即是睇absolute mark 只是假象, 要再配以標準分 (即你簡化的名次) 才較 ...
呢個問題之前有人問過我, 我都諗咗好耐, 但除咗每科盡力爭取高分, 真係諗唔到有D咩其它更好既策略

最近留意升中班家長考直資既討論, 似乎各科之中, 中英兩科尤其緊要.

其實諗深一層, 亦不無道理.

官津中學, 尤其B1C-B2A既中學, 都盡量希望多收英文能力高既學生, 等佢地更加大機會加開/全開英文班.

中文科係DSE出咗名又係死亡之卷, 不少名校都衰係呢科攪到入U率大跌, 咁中學自然亦希望收番嚟既學生中文根底都要有番咁上下既, 希望唔駛攪咁多補底.

hkpapa852 發表於 16-2-29 09:23
呢個問題之前有人問過我, 我都諗咗好耐, 但除咗每科盡力爭取高分, 真係諗唔到有D咩其它更好既策略

最近留 ...
早排聽過一個說法,沙田龍頭以前既校長講既,選團隊領袖時會簡略參考中英數三科既成績,中文科作為母語,成績好既同學普方思想較成熟,比較適合作為領袖,因為穩定度高,呢個係學校高層既想法,相信收生都有某程度影響,另外佢話數學科好代表轉數快,不過呢個年齡轉數快唔係做領袖既考慮條件
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 hkpapa852 的帖子

但教署已由2015年起, 讓中學自由選擇是否參與attainment test, 學校可以不參與的。

可供參考

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/CM_on_Test_Arrangements_2015_(TC).pdf

rainbowcov 發表於 16-2-29 15:00
回覆 hkpapa852 的帖子

但教署已由2015年起, 讓中學自由選擇是否參與attainment test, 學校可以不參與的。 ...
你要睇清楚份文件, 文件只是說2015年度的HKAT (Pre-S1).

單數年的HKAT (Pre-S1) 一向係由中學自行決定是否參與, 只有雙數年是硬性規定全港官津中學和直資中學(非國際學校類)要參與.

hkpapa852 發表於 16-2-29 16:33
你要睇清楚份文件, 文件只是說2015年度的HKAT (Pre-S1).

單數年的HKAT (Pre-S1) 一向係由中學自行決定是 ...

HKAT (Pre-S1)分數值得參考嗎?

有啲學校無post出來,會否較差?

唔知HKAT(Pre-S1)能否反映未來DSE成績呢?

謝謝。

ppmmbb 發表於 16-2-29 16:52
HKAT (Pre-S1)分數值得參考嗎?

中學既Pre-S1成績, 只能反映學校收生水平.

但亦可以用嚟對照日後畢業生表現以評估學校

如果一間中學中一學生Pre-S1成績好好, 但中六畢業生入U率低, 呢間學校可以話係"負增值"

唔post Pre-S1成績出嚟唔代表學校一定差
‹ 上一主題|下一主題