用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁屬Band 1幾?
go

香港華仁屬Band 1幾? [複製鏈接]

收外來生要咩banding ? 如冇特異功能是否冇機會?

如果小朋友比較怕羞,入讀男校是否合適?

krug  Band 1A  發表於 16-1-21 22:56
Hinfather  If you are band1b you should have an excellent interview  發表於 16-1-18 22:56
Hinfather  If you are band1b you should have an excellent interview  發表於 16-1-18 22:56
Hinfather  Band1a  發表於 16-1-18 22:53
Hinfather  Band1a  發表於 16-1-18 22:53
   1    0    0    0

個人意見:

名氣, 配套 (校舍): B1B-B1A

公開試表現, 入U率 (近三/四年): B1C-B1B

自行收生要求: B1B-B1A
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-1-18 11:28
個人意見:

自行收B1B-A,但出黎成績係B1C-B,一係大抽獎得B1C揀,一係負增長,都幾大鑊

hkpapa852  嘩! 你咁講.... 小心華仁家長圍你喎!   發表於 16-1-18 13:12
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

嘩! 你咁講.... 小心華仁家長圍你喎!
我用你個數據得呢個結果咋喎

hkpapa852  反事太盡, 緣份勢必早盡.... 有D嘢唔好講到咁白  發表於 16-1-18 13:17
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

華仁整體着重全面發展及終生學習,從聯校運動比賽成績絕不差, 如紫荊盃見排名,http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia-bowl.htm,學習空間亦比較大,(甚至有d 鬆) , 不過高年班都很自律及緊張考試測驗, 學習風氣也不錯,相信華仁都會盡力保住招牌!

現時學生壓力太大而自殺,實在要想清楚選咩學校適合小朋友,要求只是卓越學術成績不要選華仁,過來人意見吧!

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-1-18+12:19+

原帖由 hkpapa852 於 16-01-18 發表

個人意見:
若華仁同英皇比較,那間較優勝?

王家爸爸  英皇  發表於 16-1-25 11:39
hkpapa852  以DSE成績計,近年英皇好D  發表於 16-1-21 18:52

lukv 發表於 16-1-20 23:10
華仁整體着重全面發展及終生學習,從聯校運動比賽成績絕不差, 如紫荊盃見排名,http://www.hkssf-hk.org.hk ...
WYHK 去年在全港 26 間男校學界運動中排第 4 , 一點也不輸蝕

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/past%20results/1415%20bauhiniabowl_boys.pdf

1 DBS
2 La Salle
3 Ying Wa
4 Wah Yan-HK
5 St. Joseph's
6 St. Paul's College
6 Wah Yan-Kln
8 Chong Gene Hang
8 CSW Cath
10 Sing Yin
10 Queen's

講真報港華,唔係睇佢係屬Band幾,係睇佢既自由度、平衡發展(學術、音樂、運動)、小班教學等。

Band 1 已經係全港最好的一批,唔需要再計較佢係Band 1幾,只要間學校適合自己的小朋友就得,反正間間學校都有唔少人入到大學。

aa123123    發表於 16-1-25 15:48
王家爸爸  Agree  發表於 16-1-25 15:10

可能更重要係考慮人家收你小朋友既機會有多大。

個人意見:

In recent years, the school has made some effort started in primary school to improve their academic performance.  I think this has been started since the new principal take the role in secondary school ??

我覺得其實冇乜分別嘅
最緊要間學校你滿意啫^_^

王家爸爸    發表於 16-1-28 09:07

王家爸爸 發表於 16-1-25 15:11
可能更重要係考慮人家收你小朋友既機會有多大。
王家爸爸

based on HKSSF既2014-2015學術賽結果,港華係田徑方面既成績比St Joe優勝,咁你覺得應該係港華需要田徑選手多d定St Joe呢?但我係中西區,應該St Joe既抽獎位多過港華。

^O^ 發表於 16-1-28 09:52
王家爸爸

based on HKSSF既2014-2015學術賽結果,港華係田徑方面既成績比St Joe優勝,咁你覺得應該係港華 ...
個人感覺係SJC比較注重游泳,而港華比較注重田徑,所以如果係田徑選手,我相信係港華既發展空間比較大。

王家爸爸 發表於 16-1-28 11:05
個人感覺係SJC比較注重游泳,而港華比較注重田徑,所以如果係田徑選手,我相信係港華既發展空間比較大。 ...
唔知港華讀得較輕鬆定St Joe呢?真係好難揀,始終港華唔係全in.

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-1-28+11:05+個人

原帖由 ^O^ 於 16-01-28 發表
唔知港華讀得較輕鬆定St Joe呢?真係好難揀,始終港華唔係全in.
我聽講港華讀得hea d

王家爸爸  又唔可以話係Hea讀,只係自由度高,管得無咁嚴。  發表於 16-1-28 15:56

^O^ 發表於 16-1-28 13:30
港華一定比SJC讀得較輕鬆,如果成績係B1上游,當然SJC比港華更適合。
港華既問題係師兄啲DSE成績好似教育局長咁,好處係開始有小班,長遠一定對學生成績有幫助。

引用:Quote:^O^+發表於+16-1-28+13:30+唔知港華

原帖由 王家爸爸 於 16-01-28 發表
港華一定比SJC讀得較輕鬆,如果成績係B1上游,當然SJC比港華更適合。
港華既問題係師兄啲DSE成績好似教育局 ...
好似教育局長咁??

王家爸爸  教育局長嗰名   發表於 16-2-2 09:14
‹ 上一主題|下一主題