用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 疑惑??師兄家長冇簡phy反而簡BAFS原因⋯?? ...
樓主: sai1031
go

疑惑??師兄家長冇簡phy反而簡BAFS原因⋯?? [複製鏈接]

del.....

我個女選擇左BAFS, ECON, PHY, M2.

回覆 Kittymummy 的帖子

呀仔終於 簡左 phy 、chem、bio. 本來老師建議要埋 m2(提左佢會唔夠時間) 話到S5可以睇吓 唔要一科。
但呀仔唔知點解 由唔係好中意bio,無啦啦 到 超 中意
最後 冇要M2 (原因 唔係特別中意 數,想集中火力喎)
唔知 咁樣會唔會 少左 工程科做選擇。🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

YeeYee01016 發表於 16-1-20 00:55
真有奇事

有朋友個女中英文5**

cuhk?

有修M1/2嗎?

sai1031 發表於 16-1-17 17:01
讀精算都要收bafs,唔知係咪真呢???
精算唔使BAFS,要M1/2。

http://www.jupas.edu.hk/en/programme/hku/JS6729/

http://www.jupas.edu.hk/en/programme/cuhk/JS4236/

pineapple0983 發表於 16-1-21 11:04
其實文科商科都好多叻人,不僅僅是理科才有。
如果你小朋友屬叻人,就選咩都惦。但如果是屬於中等,或中上 ...
其實不是叻唔叻嘅問題,而是對Bio冇興趣點會對醫科有興趣?

YeeYee01016 發表於 16-1-19 10:04
這個同修醫科生一樣
有個朋友個女文科好勁
最好中英文
或許讀law更合適

讀中大精算唔使BAFS架喎,反而係要讀M1/2,好似讀呢類科目只係要求M1/2,BAFS同Econ可有可無,讀咗唔會有額外分加,就算係讀會計都唔需要BAFS。

讀BAFS同Phy同樣需要數學底好,我同學有讀BAFS同Phy,佢數學好好,所以唔駛點溫書,唔聽書都可以合格。我嘅話,我會揀讀Phy,如果驚入唔到大學,Engineering嘅收生分數比其他科低,要求學生讀Phy或者Combined Science裡面有Phy。

其實好多人以為讀BAFS同Econ或者讀文學,歷史,大學報翻同一個/近似嘅學系會多啲出路,其實現實係大學讀Business,會計等,讀BAFS同Econ唔係必須,讀History都唔一定要中學修呢一科,讀英文系讀Eng Lit只係話會優先考慮,實際無分加。只不過係,讀咗相關嘅科目,入到大學學習會容易啲,就好似讀物理治療,冇讀Phy都可以入,不過有讀Phy嘅Year 1會冇咁辛苦,唔需要狂讀書追上其他同學。

caa 發表於 16-7-24 21:31
其實不是叻唔叻嘅問題,而是對Bio冇興趣點會對醫科有興趣?
邏輯上當然是咁。
但每年DSE尖子好多冇bio都話首選醫科
我好有興趣知依批人入左去究竟結果是點

homama  讀得好辛苦  發表於 16-7-26 11:25

我囡恰好係這兩科都讀.  BAFS (ACC) + PHY + MUSIC +M2 , 唔到我地比意見, 係佢成績最好的科目 .
我會覺得MUSIC & M2 都係好難考高分的科目 . 這樣的組合會不會出路受限制 ?

BAFS 係熱門退修科之一.......

pineapple0983 發表於 16-7-25 14:40
邏輯上當然是咁。
但每年DSE尖子好多冇bio都話首選醫科
我好有興趣知依批人入左去究竟結果是點 ...

The answer is probably: drop out soon.
‹ 上一主題|下一主題