用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 subjects沒有太多選擇,報考大學問題
go

subjects沒有太多選擇,報考大學問題

學校開的subjects唔多,想問ICGSE讀7~8科,(包中,英,數) 無third language ;另A level 讀5~6科,apply大學會否輸蝕?

另由小學到中學都無third language提供,是否需要自己出去學?

回覆:subjects沒有太多選擇,報考大學問題

A level 計三科可入大學,叻女叻仔考多幾科

引用:A+level+計三科可入大學,叻女叻仔考多幾科

原帖由 brother4 於 16-01-16 發表
A level 計三科可入大學,叻女叻仔考多幾科
謝謝意見~

但請問IGCSE讀七至八科是否足夠?因我見有好多都考10科以上………

求其入大學就無所謂。dse 學生想改善也是力不從心。

回覆:subjects沒有太多選擇,報考大學問題

如果讀緊其他board(IB DSE)7-8科絕對夠啦,AL其實4科OK,讀太多分心反而唔好。我有同學讀6科都俾大學reject,所以讀得多唔代表讀得好

引用:如果讀緊其他board(IB+DSE)7-8科絕對夠啦

原帖由 Rexxxxxx1227 於 16-01-17 發表
如果讀緊其他board(IB DSE)7-8科絕對夠啦,AL其實4科OK,讀太多分心反而唔好。我有同學讀6科都俾大學reje ...
Thank you for your reply. 我小朋友間IS只開IGCSE同A level.

讀緊其他科就唔好浪費時間,專心讀好佢拉,求其考下中文數學科學,真粹的文科外語郤唔敢考,有咩用?

正常esf 係8-10科。好差先會考少過8科

回覆:alison_0919 的帖子

英國官方話GCSE最少應該7科,但係通常都會讀8-10科架啦。講真,係最底個啲先會讀7科

回覆:alison_0919 的帖子

再睇返問題,先發覺冇答題😂😂出去揾間好嘅有GCSE課程嘅上埋其他科會好啲

回覆 alison_0919 的帖子

If student can do well in  ICGSE讀7~8科,(包中,英,數) 無third language is more than just good.

另A level 讀 4 subjects is already above average.

引用:回覆+alison_0919+的帖子 If+student+can+

原帖由 manning2014 於 16-01-30 發表
回覆 alison_0919 的帖子

If student can do well in  ICGSE讀7~8科,(包中,英,數) 無third language i ...
Seems most secondary schools require students to third language for GCSE ?

都唔係。英國本土都係兩個language.問題係,學習過程,同埋語言其實要天份,比普通讀書更需要天份。你能讀到幾科語言而又好成績,係好難,無得速食。

del.....

samsam123321 發表於 16-1-30 18:19
Dse 學生最大問題係讀得少科,無讀10科gcse 學生咁全面
呢個係DSE最差一樣,理科生可以讀唔齊PHY,CHEM,BIO,明明多數人係可以應付到。

回覆:samsam123321 的帖子

DSE係中六,GCSE係中五,佢哋format係兩回事,所以唔可以咁比較咯

skIII 發表於 16-1-30 18:51
呢個係DSE最差一樣,理科生可以讀唔齊PHY,CHEM,BIO,明明多數人係可以應付到。
...

del....

回覆:skIII 的帖子

DSE係類似A-level,根本讀唔曬咁多科。GCSE唔可以咁樣比較。

但又真係成日有人覺得dse 係全世界最難考滿分的試。

引用:但又真係成日有人覺得dse+係全世界最難考滿

原帖由 samsam123321 於 16-02-02 發表
但又真係成日有人覺得dse 係全世界最難考滿分的試。
滿分有用嗎?大學面試要你可以做到知識應用。香港人操卷好犀利,但係一問其他嘢就死曬,好似tsa根本就唔關份卷事,而係學校要逼學生操卷。香港如此文化就算點將表面考試格式改變都改變唔到內裡死讀書心態