用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

000 [複製鏈接]

Dele
   2    0    0    0

引用:現在各幼稚園K1招生已結束,約克安排今天進

原帖由 emma5sun 於 16-01-16 發表
現在各幼稚園K1招生已結束,約克安排今天進行K1家長見面會,建議年紀較小月份的孩子參加四年幼稚園計劃,多 ...
聽左成個幾中覺得好不知所謂
游說細仔入sk 講到細仔乜用都冇 賺多年學費
我做得大仔入sk 不如大仔身份考其他好過啦
成個簡介會垃圾不如
做咁多reaearch 目的都係一個 入sk 讀pg
咁係咪我揀番正常k1第時呢三年要俾成班老師歧視?
如果可以拎番留位費係最好

回覆:emma5sun 的帖子

同感。 其實都知佢一向好商業,但冇諗過佢想賺到咁盡!!!
講真,佢校舍規模收生都比其他學校大,點解其他學校可以盡量在分班上減低大細仔的差異,york就要人地讀4年?!
本來都諗住揀佢,但經過今次講座都係要諗諗!
真的很反感!!

Dele

Dele

回覆:約克四年幼稚園計劃(增加Special K1)令人困惑

細仔讀完pn,會唔會要人一定要讀sk先上到k1架

SK1 一定諗都唔諗, 真係直接讀PN或下年再做大仔好過.  根本係想昆人去新校再用總校個名再收新生.

我諗下年IN個D細仔一定全部OFFER SK1

回覆:約克四年幼稚園計劃(增加Special K1)令人困惑

我都覺得好失望,如果做大仔我不如去試試龍校或者名幼!未開始讀K巳經先判細b唔得,我一定唔會揀Sk,寧願真係跟唔上先考慮留級!機會都未俾自己小朋友巳話佢唔得幫佢留定級,冇可能囉

引用:Quote:原帖由+emma5sun+於+16-01-16+發表現

原帖由 huggiesbb 於 16-01-16 發表
聽左成個幾中覺得好不知所謂
游說細仔入sk 講到細仔乜用都冇 賺多年學費
我做得大仔入sk 不如大仔身份考其 ...
整個講座內容超浪費所有人時間,重點只在最後3分鐘張SK 4年課程和美孚新校,講左成個鐘多元智能和'策略'幫助細b , 而最後策略答案是SP 4年課程,真很可笑

我都覺得被騙留位費了,當然佢咁巧立名目,我覺得要拎返留位費應是沒可能的,之前一直雖然知道學校和校長比較商業化,但因為也有很多用家支持,真心考慮給小朋友入讀,約克收得早,令我以為真係已有學校back up, 放棄錯過了其他學校的面試和申請, 就算想推遲一年入小一的,我都覺得此Sk eagles 簡直不知所謂,只感到學校和校長為求賺到盡,我完全接受學校在商言商,但此做法完全過了我本人對學校和校長應有最低最低的道德底線,所以我已決定放棄此校

回覆 emma5sun 的帖子

Justgot K1 offer with York last week. Want to know if SK1 is just an optionalsuggestion or it’s compulsory for all the yonger ones. Thanks!

emma5sun  it is optional. however, hard to trust. you may call the office and consult the SK project before yo   發表於 16-1-19 13:10

回覆:alexgxl 的帖子

校長話optional , 信不信由你了,他說明沒辦法幫助細b縮短和大b距離,所以sell 讀4年, 所以睇你仲信唔信佢,還是否值得花錢在這學校上 (約個人感想)

回覆 sushimama 的帖子

正面d諗嘅話,所有細b(11 & 12月出世的),集中一齊上堂,進度相約,又真係會唔會好d呢?如果去到SK3, 之後照去考小一,考到唔再讀 Eagle 都得的嗎?正如我諗住囡囡讀K2,跟住考國際學校Year 1, 考到後就唔讀K3了!

回覆:Park88 的帖子

我只打算升主流小學,所以對這SK安排覺得毫無吸引力,而且個人認為全班同學都只是11和12月份的小朋友,不及正常什麼月份都有的好,每人想法不同啦, 如約克校長說,你信她就可以了

重點是如果選擇重讀做大b考小一,我也會選正常的k1/k2/k3 制度,相信認受性一定較這SK制較高

我大女讀緊 york L2, 當時校長都係話有SK揀, 原本好白痴咁揀左, 之後打返學校話唔讀SK, 佢地都俾返個K1 學位我,  你地都可以選擇唔揀SK 架, 佢地會Offer 個K1 (即york N1) 位俾你,

Dele

Dele

Dele

引用:我大女讀緊+york+L2,+當時校長都係話有SK揀

原帖由 heehahey 於 16-01-19 發表
我大女讀緊 york L2, 當時校長都係話有SK揀, 原本好白痴咁揀左, 之後打返學校話唔讀SK, 佢地都俾返個K1 學 ...
唔好意思,離一離題,請問你今年L2幾錢學費?因為我大女黎梗升L2,二仔將N1,三仔將pn,想計下個洗費

引用:回覆+Park88+的帖子 如此想法的確積極很多

原帖由 emma5sun 於 16-01-19 發表
回覆 Park88 的帖子

如此想法的確積極很多。只可惜SKproject絕非一日而立,學校刻意隱瞞而造成學生錯失其 ...
不能同意更更更多

‹ 上一主題|下一主題