用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我都仲還緊讀Degree嘅錢(張晨)
go

我都仲還緊讀Degree嘅錢(張晨) [複製鏈接]

撰文 : 張晨

呢頭689話要「揼水」10億去吸引一帶一路國家(我諗大部份都係中國)嘅學生來港讀大學。

嗰頭我就記得自己仲係「負債之身」。

雖然做咗幾年嘢,但當年讀Degree嘅錢仲未還清。

香港好得意,沙紙好重要,而錢更重要。

記得嗰時同同學講笑,問學校行動最迅速係幾時?

就係你未交學費嘅時候。

讀Degree嗰時都廿歲仔,唔想靠屋企又唔夠錢畀,於是政府借畀你。一還就係咁多年。(當然係我廢拎唔到獎學金,再加上還款期長啦。)

幾年前長輩問我:

做咩要同政府借錢?

我答:

讀Degree囉。

今日阿媽問我:

做咩要向政府還錢?

我答:

讀咗Degree囉。

結論就係大家讀Degree,就係未搵錢,先借錢,再還足幾年。

你問我搞唔搞得掂?

香港人冇嘢唔掂嘅,買少隻Game、食少餐飯,數目唔係大,緊還到。

只不過係政府若然有閒錢,仲要成10億。

係咪應該幫咗本地學生先,再諗引入其他學生嚟爭飯吃呢?

喂政府你唔係單純幫佢哋喎,

係幫佢哋入嚟隊冧我哋喎!

引清兵入關喎!

係,你要人才呀嘛。

香港唔夠多人咩?你肯定你已經用盡佢哋?

第日大家生咗仔女,可以考慮先將佢哋掟去「一帶一路國家」,再用嗰10億資助返香港讀大學。分分鐘慳唔少呀。

0    0    0    0

回覆:我都仲還緊讀Degree嘅錢(張晨)

咁過癮!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:我都仲還緊讀Degree嘅錢(張晨)

都係噃而家香港需要嘅係奴才咋,最緊要上面話乜你就要話乜。

引用:都係噃而家香港需要嘅係奴才咋,最緊要上面

原帖由 ronniedad 於 16-01-16 發表
都係噃而家香港需要嘅係奴才咋,最緊要上面話乜你就要話乜。

...

引用:撰文+:+張晨呢頭689話要「揼水」10億去吸引

原帖由 elbar 於 16-01-16 發表
撰文 : 張晨
用你思维, 美國不用吸引專材! 淸朝, 团關!

不過公平D另一方面去睇, 因為普遍香港學生生活環境不太差, 所以危機感無內地D家境唔好既學生重, 於是人地為左改變生活, 更加刻苦, 自然門面成績上比我地好, 所以令香港愈黎愈重視"績效"既學校更喜歡引入內地"優才"
‹ 上一主題|下一主題