用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 讀寫障礙及重讀問題
樓主: lookingelaine
go

讀寫障礙及重讀問題 [複製鏈接]

回覆:irenelwl 的帖子

其實都做了pre test,報告都交左俾學校,但學校回覆是,不是CAC的報告,他們不能享有任何資源,或者答,有其他同學仔俾他更加差,更加需要關顧。
其實我都明白,老師要對咁多學生的確辛苦,亦明白學校的難處。所以自費搵人幫手。
大家都加油!

回覆 jumpjl 的帖子

咁係學校問題,每間學校政策唔同。我女學校都接受不是cac的讀寫障礙評估,不會再轉介cac,就會請cp寫調適及分派資源。

引用:回覆+jumpjl+的帖子 咁係學校問題,每間學

原帖由 irenelwl 於 16-02-24 發表

咁係學校問題,每間學校政策唔同。我女學校都接受不是cac的讀寫障礙評估,不會再轉介c ...
請問是否小學會觀察學生,有需要會要求去做障評估?
我孩子快七歲,仍有時會左右調轉bd,但其他字母pq 及其他字母又無問題。記英文生字確實困難,但中文生字又沒問題。

這情況不是需不需要做評估?請指教。

回覆:讀寫障礙及重讀問題

我小朋友7.9.b.d.z都會調轉,5Y4m.我都有想過可否重讀

回覆:讀寫障礙及重讀問題

都係要等cac小一評估左先

回覆 little_kid 的帖子

小學係小一有小一適別, 如果你小朋友過左關, 但你懐疑佢有學習問題。最好也聯絡學校, 在學校排期等好耐的, 資源問題
有能力可先做初評, 聽聽意見

引用:回覆+little_kid+的帖子 小學係小一有小一

原帖由 irenelwl 於 16-08-23 發表

小學係小一有小一適別, 如果你小朋友過左關, 但你懐疑佢有學習問題。最好也聯絡學 ...
是否學校適别了,有需要才會通知家長?因為我沒收到通知。

沒有收到即識別唔到,會有機會看漏,尤其唔嚴重。所以要主動搵學校。

回覆樓主

回覆樓主

請問CAC是什麼?

irenelwl 發表於 16-2-24 09:08

咁係學校問題,每間學校政策唔同。我女學校都接受不是cac的讀寫障礙評估,不會再轉介c ...
如果是官津校也是一樣, 沒有CAC報告又或是小一早期讀別階段, 教育局不會比錢去學校 !
可能因為咁學校比不了服務

幼稚園階段SEN是衛生署比服務,感覺較好 !

我現在也是自費比錢,女去街做ST OT, 之後又要比專科專教錢, 真係..錢錢錢, 肝硬化了 !

little_kid 發表於 16-8-25 16:55
是否學校適别了,有需要才會通知家長?因為我沒收到通知。
應該係全小一生去識別,
老師會識一D 學習能力效差的小朋友,去比服務及見教育心埋學家等

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/special/resources/serc/download/eii_chi_2016.pdf

‹ 上一主題|下一主題