用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 讀寫障礙及重讀問題
go

讀寫障礙及重讀問題 [複製鏈接]

小兒現在5歲4個月, 學習上未如理想,英文字母及數字經常出現左右方向調轉,抄寫功課經常會抄漏筆劃及抄漏/抄多 英文字母。

早前接受了協康會青蔥計劃的兒童綜合能力初步評估,報告結果指出小兒於學習上出現有明顯的障礙如專注力弱、方向混淆、書寫困難、認字能力及抄寫欠佳等....剛去了健康院見姑娘,約左1月27號見醫生,
請問有冇媽媽分享一下見醫生大致內容是什麼?  醫生是否會有轉介信給我去排政府做評估?  排政府要等幾耐?
我亦有問協康做果個發展障礙評估, 等兩個月左右, 但唔知check 唔check 到讀寫障礙同專注力果部份? 因我見到佢有個讀寫障礙評估要6歲才可申請。

而家我地煩緊就係之前已同阿仔註冊左小一, 因家姐起果間學校讀, 所以第一輪就收左阿仔,但我同老公睇完評估報告同阿仔學習情況,有意想比佢讀多了K3, 因怕勉強升上小一到時佢跟唔到,又要應付功課,怕兒子會好大壓力同影響自信心,但係政府派位機制只可申請一次,如果重讀K3, 咁明年升小一會否有好大困難? 而家我兩公婆都唔知repeat K3 定升小一好.....求媽媽比D意見! 感謝!

3    0    0    0

同我情況差唔多,我揀左照上小一先,因而家讀寫障主要由小學做識別,我已去了評估中心,佢都叫我等小一先會做識別。

醒目開學勳章

引用:小兒現在5歲4個月,+學習上未如理想,英文字

原帖由 lookingelaine 於 16-01-16 發表
小兒現在5歲4個月, 學習上未如理想,英文字母及數字經常出現左右方向調轉,抄寫功課經常會抄漏筆劃及抄漏/抄 ...
了解一下家姐學校特殊支援有甚麼? 學校谷嗎? 老師有愛心嗎? 另排CAC時同佢講將升小一, 爭取幾個月後上小一前做小一入學前評估

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+lookingelaine+於+16-01-16+

原帖由 piglet0529 於 16-01-18 發表
了解一下家姐學校特殊支援有甚麼? 學校谷嗎? 老師有愛心嗎? 另排CAC時同佢講將升小一, 爭取幾個月後上小 ...
個report到時交小學, 如果小學有多方面支援就可以根據report比你小朋友, 不用再等小一識別, 當然有甚麼之前test不到也可同學校輔導再傾再test

回覆 piglet0529 的帖子

我仔11剛去完cac,佢地叫我等小一識別。

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 我仔11剛去完cac,

原帖由 irenelwl 於 16-01-19 發表

我仔11剛去完cac,佢地叫我等小一識別。
那CAC有沒有評需要特殊跟進項目? 如沒有, 你要預開學後大半年沒有任何安排, 上小一的頭幾個月是適應期, 如有讀寫障礙又冇訓練會頗辛苦, 又寫字練習又默書

引用:Quote:原帖由+irenelwl+於+16-01-19+發表回

原帖由 piglet0529 於 16-01-19 發表
那CAC有沒有評需要特殊跟進項目? 如沒有, 你要預開學後大半年沒有任何安排, 上小一的頭幾個月是適應期, 如 ...
thx, 家長學校唔谷,小班教學,小一每班不超過15人,但考試默書跟其他學校一樣。亦有sen支緩,但小學的支緩一般都是學習上的調適,我認真真正的幫助不大,為免升上小一後兒子因學習問題而打擊自信,最後還是跟幼稚園校長說了下學年重讀K3.
下星期見健康院醫生,之後應可轉介至CAC作進一步評估,其實現在也攪不清兒子是讀寫障礙,或是ADHD, 知否5歲是否有條快隊?還是都要排6-9個月?因幼稚園有協康的到校服務,如越早接受評估,便可越早接受服服

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+16-01-19+發表

原帖由 lookingelaine 於 16-01-19 發表
thx, 家長學校唔谷,小班教學,小一每班不超過15人,但考試默書跟其他學校一樣。亦有sen支緩,但小學的支緩 ...
咁家姐學校幾好喎! 盡爭取可延一年派小一

我仔firm左自閉症譜系,因家姐是讀障,細佬有徵狀,但cac話都要等小一由校方轉介,而家cac無任何follow up,係由醫院follow.

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+irenelwl+於+16-1-19+12:53+編

如果家姐是讀障, 那你應清楚點幫他吧?! 其實我不清楚, 見朋友做點特製的大字卡之類

理想永遠同實行係唔同,家姐剛confirm讀障滿1年,還要自行懷疑比錢去私家評估。讀障只係主要障礙,中間夾雜好多細問題,每樣小小就形成大問題,而家我地都逐一在拆解。遲d會做ftm全力支援2個小朋友。讀障都要睇小孩的特徵同弱點係邊,所以一套方法未必適用。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+irenelwl+於+16-1-19+14:18+編

加油喔!好像見協康K3已經有一的訓練, 暑假或之前也盡量上的小一適應班吧!

係丫, 要做的野都做左ga了, 黎緊星期六就係去協康面試小一適應班, 希望收啦, 人太多要抽簽丫.

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 係丫,+要做的野都

係丫, 要做的野都做左ga了, 黎緊星期六就係去協康面試小一適應班, 希望收啦, 人太 ...
坊間也有其它, 如果智力正常, 跟普通小朋友上仲好

但協康d個課程係for 主流小學自閉譜系的學生上,一般的課程未必兼顧到咁多。

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 但協康d個課程係f

但協康d個課程係for 主流小學自閉譜系的學生上,一般的課程未必兼顧到咁多。 ...
對不起, 我意思指若抽不到

啊,如果抽唔到再等其他中心的課程,但協康這個為期1年半,follow埋小一,真係好想中。

回覆:lookingelaine 的帖子

小朋友都有類似問題,K3去了CAC排,佢地話要等小朋友上左小學,仲要等她到下學期,所有徵狀出晒先可安排評估

回覆 jumpjl 的帖子

同路人,跟cac回覆我的一樣。你可以搵d機構做pre test,如博思,小童羣益會做pre test,到時有資料交比學校,希望能關注多點,我女當年學校無識別到出黎要自費私家做。

回覆:讀寫障礙及重讀問題

請問私家自費可以去邊度做?

‹ 上一主題|下一主題