用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試分數不可講?
樓主: galaxytab
go

考試分數不可講? [複製鏈接]

所以回答人都要有智慧。

引用:其實我E+++都唔會問答人地測考幾多分.+費時

原帖由 PY-Sing 於 16-01-18 發表
其實我E + 都唔會問答人地測考幾多分. 費時令自己或人地有BAD FEELINGS.
同意。其實點解要理人幾多分呢?如唔肯定份卷出得深定自己考得差,或出得淺所以攞高分,我會問班主任全級最高分幾多分。如果最高分都係75分,咁你得70分其實都好唔錯,但如果全班最高分有90,咁自己的分數就是落後。跟住睇埋係唔識定唔小心錯。識但唔小心錯就算數了。唔識果d咪溫返囉。

引用:Quote:原帖由+PY-Sing+於+16-01-18+發表其

原帖由 Olympian 於 16-01-18 發表
同意。其實點解要理人幾多分呢?如唔肯定份卷出得深定自己考得差,或出得淺所以攞高分,我會問班主任全級最 ...
係wow,有d 人成日話仔女點叻點叻,講真,真係好煩惱。你真係聽得出佢係想吹噓自己同仔女,有d 人真心向佢請教點考得好,佢就立刻耍你。我睇左眼中,考得好又如何,做人態度唔重要咩?我點釋懷自己呢個想法

galaxytab 發表於 16-1-15 13:35
上學期大考剛完結,這兩天老師口頭已通知各科成績比同學知,但我有d唔明,点解有些家長不願意分享自己子女 ...
好多時考完試家長出來食飯, 我都唔知其他小朋友既分數, 小朋友相方就應該知.  由幼稚園到小學畢業只係知邊個最TOP,  但分數就唔知.  人地問我都係答 'OK既', 我又唔會問. (阿仔叫我唔好咁8)

回覆:考試分數不可講?

我仔學校嘅家長谷,有幾個家長,自願報分數,唔一定高分先報,低分一樣照講,或者講8字定9字頭,但就唔會問人囉,唔講又唔會有人覺得大問題,都係想講就講,家長們心中有數邊個同學成績如何,所以無所謂,如何溫習,幾時玩都一樣照講,個谷嘅氣氛係一齊努力。但平常唔熟,成績都係少講為妙!唔係個個咁平常心唔比較!講咗大家唔舒服不如唔講!

回覆:galaxytab 的帖子

簽名被屏蔽

我地個度冇人講。

第一次人地問,我實答,但人地答我幾好,佢下次問,我會學佢答:;pppp:

我不喜歡問其他家長小朋友的學業成績,我也避談自己小朋友的成績。不想有無謂的比較,家長之間才可和睦共處

熟果啲我會主動講,因為我仔唔算叻同差果兩端份子,只係share下進度,因為我仔都算問題學生,教得好嘔血下。不過從呢樣野都反映左一啲家長既心態。總之我講左但就唔會問人地幾分,人地講就講唔講就算,無得同人比就同上次成績比。

不會問其他家長,派完卷返來阿囡都會報料。但知道某些同學是不講自己分數

‹ 上一主題|下一主題