用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試分數不可講?
go

考試分數不可講? [複製鏈接]

上學期大考剛完結,這兩天老師口頭已通知各科成績比同學知,但我有d唔明,点解有些家長不願意分享自己子女的成績,但又主動問人地考成點。昨天接放學,亞囡可能較單純,我亦從來無吩咐佢不可討論,所以佢見到同學仔便追上前,問成績如可。我只見個女仔先望下媽咪,然後唔敢答。再行前d又碰見上年同班嘅家長,佢問我個女考成點,我咪同佢講中英數嘅分數,我隨口問番佢個女考得好嗎,佢淨係答”幾好”。其實亞囡讀緊龍校,理論上唔駛爭位上中學,有需要咁做?個細路得七歲人仔,駛唔駛教到咁世故,真係無哂童真!其實呢d家長有無諗過,佢地大個咗就算成績幾好,出到社會做人做事,對d細路真係有着數?

1    0    1    0

醒目開學勳章

通常我唔會主動問人,

人地主動問我,我會答,不過我會好奇問返佢小朋友既分數,如果佢唔答,下次佢問我,我只會答"幾好"

不過小朋友好多係學校已互問左分數.

回覆:galaxytab 的帖子

香港人特色@怪獸

可能成績差不敢答...
其實同學之間都會知大概的名次。

galaxytab 發表於 16-1-15 13:35
上學期大考剛完結,這兩天老師口頭已通知各科成績比同學知,但我有d唔明,点解有些家長不願意分享自己子女 ...
要有同理心, 可能小朋友考得無你女女好, 所以咪只話「幾好」囉。

有一次食飯, 62問阿女讀書讀成點, 咁我都只係答「幾好」, 因為佢其他孫仔個個都係B1A嚟, 得我家細路係B2, 為中止佢再問落去, 就咁答。

引用:上學期大考剛完結,這兩天老師口頭已通知各

原帖由 galaxytab 於 16-01-15 發表
上學期大考剛完結,這兩天老師口頭已通知各科成績比同學知,但我有d唔明,点解有些家長不願意分享自己子女 ...
人地問你考成點可能都只係預期你答k 啦、幾好啦、唔錯啦.....,無諗過你會如實報導曬分數出嚟,你問返人人地唔答詳細分數其實都好正常考完試家長間見到面寒暄問下考成點其實好平常

sunnygirl 發表於 16-1-15 15:38
人地問你考成點可能都只係預期你答k 啦、幾好啦、唔錯啦.....,無諗過你會如實報導曬分數出嚟,你問返人 ...
咁又唔一定, 好似以前跳芭蕾舞, 有兩個同學仔同校同級, 次次測考完, 兩個媽咪一碰面就互相報告分數, 然後分析走勢, 差一兩分點點點, 你今年考級幾, 我今年又考級幾......真係聽到我都好肉緊

little_yolky 發表於 16-1-15 16:24
咁又唔一定, 好似以前跳芭蕾舞, 有兩個同學仔同校同級, 次次測考完, 兩個媽咪一碰面就互相報告分數, 然後分 ...
呢d唔同喎,已經係戰友咁,有足夠sample size先分析到學校考卷難易度,對比之前之後去預測學校對成績既取向,係有用架,只要你唔好影響小朋友就得

little_yolky  戰友.....形容得好  發表於 16-1-15 16:31
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 貢獻勳章

極少人主動問我,因為阿仔d分早已响學校揚開,班家長利害到八埋總平均分,幫我排埋級名次添!

rainbowcov  通常好叻的小朋友先會咁揚, 恭喜你。  發表於 16-1-18 16:27
恐龍家

回覆:考試分數不可講?

我都唔會問人 人地問 我都係咁意答有進步呀、滿意、幾好…
有啲家長係好著重分數 要比較
問得幾次見我唔答 佢地就唔再問
我都同阿仔講分數唔係最重要 認真溫習 小心做卷 盡力做好就足夠 所以唔洗周圍同人講幾多分 自己盡左力就得
我想佢知道求學不是求分數

little_yolky 發表於 16-1-15 16:24
咁又唔一定, 好似以前跳芭蕾舞, 有兩個同學仔同校同級, 次次測考完, 兩個媽咪一碰面就互相報告分數, 然後分 ...
哈哈……哩個情况都發生在我身上,我在校裡都有個傾得埋可互說分數的家長,大家小朋友成績相若,先可以倾得埋;同埋大家都不是在比較分數,是分析小朋友在學習上問題為重點,戰友一詞都幾貼切…

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-1-15+16:24+

我附近家長大家都會問,問了我也只會答行貨,有點似問年紀

Sweetheart12 發表於 16-1-16 17:19
我哋同學仔家長都唔講分數,whatsapp group只是問下功課,其實幾多分有乜所謂,一山還有一山高,主要係想分 ...

講得分數既對象都只限互有交流之家長,唔熟既當然唔講唔問,尤其在家長whatsapp群組一定唔講

醒目開學勳章

熟 我會講, 唔熟是但答。

熟的講,不熟的不會問也不會講

醒目開學勳章

其實我E + 都唔會問答人地測考幾多分. 費時令自己或人地有BAD FEELINGS.

一般都吾會主動講分數,熟的,佢主動講,除非佢問,否則我都未必會講。一係熟到知道佢吾介意,但主動八卦分數的家長,好少吾介意的。

有時引起d無謂比較和心病,好無意思

其實家長唔講,小朋友自己都會交流情報,試過派完成績表後就有同學埋黎問我小朋友考第幾,答左佢就話自己高一名。又試過有家長埋黎話恭喜我小朋友邊科考得好,因為全班d成績通晒天。又試過我隨口同個家長講下年唔同班喎,其實我冇特別意思,因為仲未係以成績分班,但對方就話你個女叻d考第幾咁樣。不過有d家長真係好關心其他小朋友成績,有次食飯遇到,我小朋友過去玩,個家長問佢考第幾,幾多分,不過佢大聲到我離遠都聽到...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

太高分怕人唔鐘意個小朋友,
太低分又怕比人取笑..
‹ 上一主題|下一主題