用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 可否用 燜燒杯 給孩子帶 現煮的飯?
go

可否用 燜燒杯 給孩子帶 現煮的飯? [複製鏈接]

想給孩子帶 用燜燒杯 把熱水加生米 煮成新鮮的飯。請問有冇人成功?咩牌子的是最好?

3    0    0    0

好似只可以煮到粥咋wo,仲要只係爆開花,吾會好綿

未聽過可以煮到飯甘厲害

LeeCC 發表於 16-1-15 07:08
好似只可以煮到粥咋wo,仲要只係爆開花,吾會好綿

未聽過可以煮到飯甘厲害 ...
可以的, 不過係難食的飯。

引用:想給孩子帶+用燜燒杯+把熱水加生米+煮成新

原帖由 fishchow 於 16-01-15 發表
想給孩子帶 用燜燒杯 把熱水加生米 煮成新鮮的飯。請問有冇人成功?咩牌子的是最好?

...
FB 有燜燒 group,有人成功燜到飯,但好似有D技巧,可以入 group 參考下。

引用:想給孩子帶+用燜燒杯+把熱水加生米+煮成新

原帖由 fishchow 於 16-01-15 發表

...
其實早上大人一起身就按電飯煲,唔使半個鐘就煮好,放到中午應該仲熱。好過用熱水燜,少水又唔熟透,多水又難食。

hha 發表於 16-1-15 10:27
其實早上大人一起身就按電飯煲,唔使半個鐘就煮好,放到中午應該仲熱。好過用熱水燜,少水又唔熟透,多水又 ...
我家飯煲要煲足1粒鐘, 所以我set timer。

Crabtree    發表於 16-1-15 13:24

回覆:可否用 燜燒杯 給孩子帶 現煮的飯?

我用蒸爐,20分鐘已經蒸好飯,放在燜燒壺中午食仲熱熱地!

好易㗎咋,仲好正Tim

先用滾水暖燜燒杯,倒走水,再洗米再用大火滾米及水五mins(以大水滾到有泡泡為止),倒米及水入燜燒罐,水只keep到反面1cm,用筷子攪拌一下,(此動作防止有生米),蓋好蓋子,等10mins可搖罐(倒放一會)大功告成

回覆:Babyeddie 的帖子

謝謝,會試!請問個罐要 摇幾耐?

你可試下,入罐後等十分鐘,倒轉搖(你會聽到d米其實熟咗/向下墮的聲音)反轉搖2下便0k
不要立刻開,食前再開

你用熟咗可以考量加其他食物(如魚)

回覆:Babyeddie 的帖子

Thanks Babyeddie, rice done ! So good !👍👍👍

我仲煮十谷米、加元貝和冬菇,好香又有囗感。我早一晚 放米加小小水入 freezer.

http://www.yan.sg/shishangzuizhinan/

‹ 上一主題|下一主題