用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 5歲可作評估嗎?
go

5歲可作評估嗎?

我個仔仔近5歲,由3歲開始已發現比其他小朋友不同。他音樂天份高,已定為perfect pitch, 歌曲只聽數次就能以單音彈奏。記憶力亦強,能背誦所有他有興趣的東西 (他的興趣比較奇怪,喜歡天氣報告,財經,恆指,六合彩)
聯想力也豐富,常把兩件不關連的事聯在一起,make sense,有時我都哭笑不得。數學方面亦有天份,佢會用佢既方計到D我估唔到佢識計既數,唔知邊度學識睇5位數字或12/24小時,而我從來冇教過。

但近一年,他很有自己主見,不接受失敗,一輸就發難,唔喜歡別人教導,介意別人對他的評價,情緒波幅大,令我不懂管教。

請問5歲小朋友可做評估嗎? 定6歲先會有相關測試?謝謝各位解答。

引用:我個仔仔近5歲,由3歲開始已發現比其他小朋

原帖由 avnerbb 於 16-01-14 發表
我個仔仔近5歲,由3歲開始已發現比其他小朋友不同。他音樂天份高,已定為perfect pitch, 歌曲只聽數次就能 ...
快啲去做評估

興趣係財經,恆指,六合彩.......天才"方展博"

引用:Quote:原帖由+avnerbb+於+16-01-14+發表我

原帖由 艾仔 於 16-01-14 發表
快啲去做評估
請問有5歲既評估嗎?

引用:興趣係財經,恆指,六合彩.......天才"方展

原帖由 b16a 於 16-01-15 發表
興趣係財經,恆指,六合彩.......天才"方展博"

b16a  講笑姐......   發表於 16-1-15 23:29

回覆:avnerbb 的帖子

孩子需要的是培育和教導,EQ情緒等管理,NGO有課程訓練家長去幫孩子。
評估等六七歲之後再做也未遲。

引用:Quote:原帖由+艾仔+於+16-01-14+發表快啲去

原帖由 avnerbb 於 16-01-15 發表
請問有5歲既評估嗎?
我覺得早啲做評估,可以早啲知道小朋友的強/弱項,就算是資優,可能都會係某一方面比較弱(IQ score 由4項不同項目的分數計算出來),心理學家會給予一些提議。就我而言,聽完意見之後,得到了一些啟發,令覺得有所幫助。

請問5歲邊度可做評估嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,點解唔等到足六歲呢?呢個報告對你生活有幾大影響?!

照睇,佢一定係資優,分數應該唔係130啱啱過嗰d添!

關於唔輸得,你試下俾佢去學棋,有機會佢學識接受輸!我自己玩橋牌,唔係叻嗰d,從來唔怕輸,因為怕輸就無得玩!我都係咁同阿仔講,佢鍾意的話,就自然調較到自己點去面對輸!初初係唔容易架....
恐龍家

回覆:5歲可作評估嗎?

其實我只係有感而發,因為當心理學家比報告我時,我先知個囡係其中一方面的發展比較差,叮嚀我可以做一些事情幫下個囡;當我細心回想,幼稚園老師都有比過類似的見意,但那時我並未認真看待。現在真的有點後悔,為什麼要等到問題出現,才去找解決辦法,如果我當初早一點幫幫她,可能她會得到應有的發展,希望現在遺時未晚。所以先覺得早點得到專業意見,可能會好啲。我當初做智力評估,只係想了解個囡多啲,幾多分都無所謂,做完之後,最開心係更加了解她,唔會再逼她,盡量按她的需要去關心她。

回覆 艾仔 的帖子

我都想知去邊度可以做評估

回覆 avnerbb 的帖子

STEPS 有得做。

回覆:5歲可作評估嗎

建議你等6歲後先做,待智力發展穩定一點,加上可以用有香港常模的評估工具測試,更加準確

回覆:avnerbb 的帖子

聽講理工大學,協康會可以做。
另外可以揾私人心理學家做。我小朋友去仁安做。心理學家話5歲做都很準確了。詳情可pm我。