用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀小一, 學校太嚴謹?
樓主: MsChan224
go

讀小一, 學校太嚴謹?   [複製鏈接]

回覆:讀小一, 學校太嚴謹

我仔小二,都有試過因轉堂傾偈,被班主任寫手冊,我教我仔,轉堂可以攞張紙畫下公仔,做下D安靜嘅嘢,而家佢轉堂會做功課,返到屋企仲可以做少D

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-1-14+12:41+我

原帖由 little_yolky 於 16-01-14 發表
轉堂只得幾分鐘, 要收埋上一堂書, 然後攞下一堂書出嚟, 咁都仲有時間做功課? ...
我仔有時間架!當然我睇唔到佢到底點做啦,但佢真係科科都做了少少返嚟!佢應該係上嗰科堂即做嗰科,下科老師來到先即刻收

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-01-18+發表

原帖由 skkeung 於 16-01-18 發表
如小朋友昏迷入院, 斷手斷腳, 頭破血流, 家長會放過學校! 自欺吧!
我仔學校上年有個學生,因為某日下雨地下有些濕,小息落操場時,跣了落地,但沒有受傷,家長一樣唔放過,之後學校下雨天要學生原層放小息,不準上落樓梯

annie40  唉,真可憐。  發表於 16-1-19 08:17

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-1-18+21:00+我

原帖由 simonwan 於 16-01-18 發表
矯枉過正!如果有學生系考試時暈倒,又唔見學校停止考試?
認同學校有矯枉過正,但家長亦非完全無責任,事無大少向學校投訴,學校發生小小事情,在家長谷內就會瘋傳,還會把事情放大嚟講,學校都會有壓力,並非間間學校唔憂收生,我仔讀緊間學校,亦有前家長同我講,勁話間學校衰,我唔聽,亦無理,讀咗亦覺得好嘅地方多於壞處,但其他家長聽咗又會唔會信佢?佢始終係畢業生家長。
學校規矩,有些我也並非認同,但只要在大事上學校方向正確,已經很不錯了,我並不要求一間學校每樣事都理想,事實世事就好難完美!
另一方面,家長希望子女在校有自由傾偈,奔跑的機會,但回到家又是否會放小朋友去玩呢?平日放學,公園有幾個小孩玩耍呢,多少個學生放學在補習社渡過,有些甚至食埋晚飯先返屋企?回家隨時還要溫習,家長又有無同小朋友傾下偈呢?想小朋友有良好環境成長,學校同家長都有責任

MrBeast  聽聞有食埋消夜,個消夜好貴 :)  發表於 16-1-19 08:28
annie40  totally agreed.  發表於 16-1-19 08:13

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-1-21+09:45+

原帖由 MASAYA 於 16-01-21 發表
如果係咁,我出左門口一定唔服氣走去生事,我係自己出事入院以為老豆老母會嬲到爆炸,點知佢地黎醫院係勁擔 ...
吓!原來咁樣可以避免青春期問題,等我搵日安排我仔被出事先,然後走去三兩日,咁將來乜嘢問題都解決晒!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-1-21+11:50+吓

原帖由 MASAYA 於 16-01-21 發表
我一直都係咁諗,當然冇教育家呀科學家呀既根據同研究啦,見身邊d朋友係咁,小學跩個班,中學識得生性既話 ...
我以前讀書有個呀sir, 佢話先教壞學生,然後才教返好佢,咁佢以後都唔會再去壞!
我都有同感,知道,試過乜嘢係壞,就會明白乜嘢係好,小朋友係有得改變,但大人就唔易去變了。
有小學同學仔家長話佢小朋友偷糖食,share佢點樣去教,但我個仔唔會偷糖食了,因為佢3,4歲已偷糖食,甚至偷偷走入我房閂埋門搵我收埋嘅嘢,而家唔會再做,因為已學識咗!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+16-01-21+發表

原帖由 shadeslayer 於 16-01-21 發表
咁如果個細路8歲結黨欺凌同學,家長咪應該攬住錫?10歳吸煙離家出走,家長咪應該開香檳?

...
唔需要咁認真!呢個講法只係話,若小朋友真係做得唔啱,係有可能改變的,家長可以正面去睇

‹ 上一主題|下一主題