用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀小一, 學校太嚴謹?
樓主: MsChan224
go

讀小一, 學校太嚴謹?   [複製鏈接]

從學校角度去看,周處跑撞到可能家長會投訴,若試過載幾個e娃鬼叫的細路,就理解到點解學校有這類規則,最主要是能解釋背後原因

http://youtu.be/tO4X8_c80kg

http://youtu.be/tO4X8_c80kg

little_yolky 發表於 16-1-18 09:09
孩子根本不明白爲什麽要安靜

Interestingly, 有時去講座有些家長不斷傾計,相信他們也是傳統學校的產品,成效有眼目到,嚴又唔教真極可能back fire

little_yolky  見到呢D家長真係忍唔住想打佢哋一身,嘈住晒。  發表於 16-1-18 11:15

Agassi 老豆都好嚴,好彩遇到good coach,但冇佢老豆又唔會有agassi

唉,今時唔同往日,以前家長唔會投訴ga ma.  不過原則上我是同意小朋友應跑跑跳跳,不過你們冇聽過讀書時讀書,遊戲時遊戲?

MASAYA 發表於 16-1-18 16:30
雖然咁講會畀人話搞分化,但我又忍唔住想講,多數爸爸都覺得規矩唔好定得太死,小朋友跑跑跳跳好正,傾個偈 ...
規則是死,人是生,flexibility is a good friend.

講真中國傳統真是較保護孩子,較開明的父母也可以選擇自己帶去公園跑跳。

shadeslayer 發表於 16-1-19 00:13
有邊個學行路唔跌過,有邊個學跑步唔流過血?有風險就唔做,永不會學識跑步。

...

係係,若果孽瘤細個比人撞慣,遇到隻奇輪都唔會跌得咁樣衰

wan_sosin 發表於 16-1-19 07:45
認同學校有矯枉過正,但家長亦非完全無責任,事無大少向學校投訴,學校發生小小事情,在家長谷內就會瘋傳, ...
之前大抽獎選二三位,咁啱know a guy who knows a guy who teaches in a 2線小學,以前這小學也ok的,但朋友告知因為老師要處理太多投訴,教學質素直下,實在有些可悲

Reminds me of bbcs are our kids tough enough, 我估uk會包容通處跑,但也不是所有學生都能都到chinese Teachers expectation.  Am so confused

證據

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 6063&extra=page%3D1

d but 仔好似好自豪比校長打過

最高境界是articulate 到msg 聽者又不覺疲批評

simonwan 發表於 16-1-21 17:38
我聽講有D 學校連食lunch 都唔比傾計。慘過監獄!
你有冇再聽理午飯時間有幾耐,快食完可以做乜先?

最緊要教識佢地知訂。

longlokma  呢句真!  發表於 16-1-22 10:09

teambuilder 發表於 16-1-26 13:23
其實學校可以安排好小小, 劃分唔同區域比小朋友玩, 有靜態有動態, 咁就可以處理到大多數小朋友既需要. 各種 ...
應該我孩子的學校也是這set up but grnerally 都係唔比跑。
其實我都好喜歡係#3 幹綫飛120,條路咁闊係絕對係安全冇問題,呢d速度外國係好普通又正常,點解架隱型bm 成日都唔尊重我既自由

little_yolky  乜3號幹線最高時速唔係110咩?做乜係都要開多10KM  發表於 16-1-26 14:06
‹ 上一主題|下一主題