用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀小一, 學校太嚴謹?
go

讀小一, 學校太嚴謹?   [複製鏈接]

0    0    0    0

我覺得大部份學校都係咁,當時係轉堂唔係小息,所以無得傾計,再加上班長盡忠職守,所以會咁,叫你小兒留意吓,到小息才傾!

每間學校轉堂時都有班長維持秩序, 正常紀律

正常.

正常,轉堂唔可以傾計,一傾班長就扎名

引用:小兒讀小一,+經常比班長扎名,+原因係轉堂時

原帖由 MsChan224 於 16-01-14 發表
小兒讀小一, 經常比班長扎名, 原因係轉堂時傾計。有冇學校係咁
小學唔係幼稚園,規矩要守!如果孩子真是轉堂时有傾計犯校規,家長應該教導小孩,绝非投訴學校嚴,本末倒置

RE: 讀小一, 學校太嚴謹?

轉堂時倾偈要擇名……我個間都係咁架~

回覆:讀小一, 學校太嚴謹

我仔小二,都有試過因轉堂傾偈,被班主任寫手冊,我教我仔,轉堂可以攞張紙畫下公仔,做下D安靜嘅嘢,而家佢轉堂會做功課,返到屋企仲可以做少D

wan_sosin 發表於 16-1-14 12:41
我仔小二,都有試過因轉堂傾偈,被班主任寫手冊,我教我仔,轉堂可以攞張紙畫下公仔,做下D安靜嘅嘢,而家 ...
轉堂只得幾分鐘, 要收埋上一堂書, 然後攞下一堂書出嚟, 咁都仲有時間做功課?

醒目開學勳章

係唔俾傾計,

不過我仔話而家個男班長,一邊摘人名,一邊又搵自己D friend傾計.

wonglily  發動全班舉報佢,要佢下台。  發表於 16-1-16 09:55
little_yolky  只許州官放火  發表於 16-1-14 15:51

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-1-14+12:41+我

原帖由 little_yolky 於 16-01-14 發表
轉堂只得幾分鐘, 要收埋上一堂書, 然後攞下一堂書出嚟, 咁都仲有時間做功課? ...
我仔有時間架!當然我睇唔到佢到底點做啦,但佢真係科科都做了少少返嚟!佢應該係上嗰科堂即做嗰科,下科老師來到先即刻收

轉堂唔比頃計,其實系幾無人性;要一個細路坐系度個幾兩個鐘,唔比旭,唔比講野;難怪有D社會學者批評學校系監獄。呢D 規矩除左令老師容易管理外,其實系以前工業時代訓練低下層的下一代做工廠工人,習慣每天十多個小時坐系生產綫上唔旭,乖乖聽老板指示。政府則訓練順民,唔識獨立思考反抗。
小學的功能系令孩子,精精靈靈入去,癡癡呆呆出來。

jennycyf  Can't agree more!  發表於 16-1-29 11:09
ncls  同意  發表於 16-1-21 12:47
careysum  同意  發表於 16-1-16 19:09

引用:轉堂唔比頃計,其實系幾無人性;要一個細路

原帖由 simonwan 於 16-01-14 發表
轉堂唔比頃計,其實系幾無人性;要一個細路坐系度個幾兩個鐘,唔比旭,唔比講野;難怪有D社會學者批評學校 ...
唔同意。
返傳統學校就是要學習守規矩,學尊重別人。轉堂可以有幾多時間?有什麼需要即刻傾計?而且每隔幾堂便有小息时间,學生有什麼辛苦難受?

不接受的可考慮轉投推崇自由的國際學校,而非贬斥傳統學校的教育理念或模式

其實係完全吾准傾,定係吾准大聲講野,但細聲ok?

轉堂同隔離位講一兩句,其實又係正常反應,無想過而家執得咁嚴。

我估低年級小朋友一出聲會收不了聲,  轉堂得好短時間, 不可談話是正常, 小學不比幼稚園, 要學守規. 同有政府想 "訓練順民"  有根本性的不同.

講到禁厳……其实轉堂時唔俾傾偈係老師落既order, 通常小—仔做班長就懶盡忠職守,好厳㗎~出一声都唔得,各位真係諗多左~到左高年班就是是但但啦,有時风紀都—样,剛开始做,有人行快d都話跑,要警告~做耐左就扮睇唔到……根本就係班長狐假虎威……

gavinli2011  係呀,我果陣小五小六做班長,大家一場同學,你摘佢名隨時比人排斥,小息唔同你玩   發表於 16-1-25 23:57
ncls    發表於 16-1-21 12:48
HaYi  肯定係...高年班風紀點叫得動, 阿媽都叫唔動啦..  發表於 16-1-14 18:49
MASAYA  揸住雞毛當令箭  發表於 16-1-14 18:28
Jane1983    發表於 16-1-14 18:21

引用:其實係完全吾准傾,定係吾准大聲講野,但細

原帖由 Jane1983 於 16-01-14 發表
其實係完全吾准傾,定係吾准大聲講野,但細聲ok?

轉堂同隔離位講一兩句,其實又係正常反應,無想過而家執 ...
原則上係應該完全唔准嘅,因為唔可以把介定得唔得的權力交比班長,佢地始於太细個,出現不公平情況仲煩。的確有好多初小生覺得做左班長好威,會動不動便摘同學名,所以老師多數会安排不同學生輪流做班長以作出平衡

Jane1983  始終係細路仔  發表於 16-1-14 18:22

longlokma 發表於 16-1-14 16:59
唔同意。
返傳統學校就是要學習守規矩,學尊重別人。轉堂可以有幾多時間?有什麼需要即刻傾計?而且每隔幾 ...

唔系個個有錢讀國際學校,況且而家有錢都未必有位。
傳統學校就唔批評得?傳統學校有好的地方,又有唔好的地方,唔好就要批評,無人批評點會改進?
而且,大部分學生都系被政府派位,又唔系自己揀。我唔認同學校的教育理念點解唔可以出聲?
以前學校可以體罰,學生犯規體罰就系要學習規矩,唔鍾意可以讀國際學校!點解D人又要嘈?又要政府立法唔準體罰?

轉堂講句野有幾唔尊重別人?

不想守規矩就讀國際學校?講到學校培訓學生守規矩,尊重別人,華人及華人學校真係做得好?
論校規嚴謹程度,大陸學校》香港學校》國際學校;但系出來的教育成果就系相反。
論市民的公德心、在公衆場所懂不懂尊重別人:西人》香港人》大陸人。

華人是不是要反省傳統的教育方法?

引用:不想守規矩就讀國際學校?講到學校培訓學生

原帖由 simonwan 於 16-01-14 發表
不想守規矩就讀國際學校?講到學校培訓學生守規矩,尊重別人,華人及華人學校真係做得好?
論校規嚴謹程度 ...
樣樣話批評話唔滿意話要反對,張開眼看看現今的學生变成点?比起十年、廿年前的學生叻左?成熟左?理性左?尊重人左?守時左?負責任左?孝順左?敬老左?………………………………?????

‹ 上一主題|下一主題