用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 16/17 K1 食檸檬 後感 吹水區
樓主: edwardu2
go

16/17 K1 食檸檬 後感 吹水區 [複製鏈接]

tkyhks 發表於 16-1-14 15:19
諗起都眼濕濕

我個b係11月尾,in左7間,(頭2間冇講過一句說話),冇一間收,之後,過曬報名時間 ...
小朋友一路玩,一路問佢地問題  --> 唔知點解好多都係咁IN, 我小朋友嘅性格又係唔會答, 只會好專心咁玩, 咁其實係好事黎架喎, 不過人地就會FAIL 你, 哈哈~

佢叫 我個囡揀一樣玩具,跟住佢玩緊,好似係砌積木,個女一路砌,個小姐一路問'你叫咩名呀?'冇人騷佢,佢其實佢都冇咩引,跟著再攞個頭控埋我個女道問,你叫咩名.......

我見過咁多間,全部都等佢坐定定,眼望眼問問題,就算張枱有玩具,都會同小朋友講,你答埋老師問題先一齊玩。

回覆 hopegod 的帖子

我都知佢冇權, 但我收到果張收據 . 佢list左呢句野出來.
所以我有d疑惑! 同埋佢的確聲明左.

$已交. 卷已收

所以而家頭痛中.

回覆 tkyhks 的帖子

其實interview 最膠之最. 我想分享比你知.
我個b 去到一間學校interview

佢拎左個ipad 出來. 喂. 小朋友. 仲要細b 見到你個mon 一定篤.

個老師就好似動作園餵食物果d咁 . 你申手埋黎我咪縮. 之後又話. 拿小朋友坐定定先.

好. 入正題

佢inteview既野就係.

a) 小朋友知唔知咩顏色呀?
b) 小朋友知唔知而家有雨水應該要拎d咩野呀?
c) 小朋友知唔合apple係咩色呀.
d) 小朋友.....

好.!!去到呢一步. 我想講. 叫得細b 唔係佢唔識講野, 唔識分辨d野, 只係想講, 如果小朋友發展中, 差一個月就係一個月,
唔同大人. 你18歲同20歲或是40, 都應該識得自己行去大小2便(肉酸左sor)
而家差2個月, 我個仔連我叫乜我老豆叫乜 連叫救命都曉,

咁我就好平心咁同老師講, sorry 佢而家呢個階段, 我地只係慢慢灌輸單字佢知, 至於咩顏色, 我地的確仲未開始去教育佢, 其實心入面我仲想講, 喂, 我來讀書interview, 乜呢d蘋果啤梨橙? 唔係應該老師教而係我地家長入來學校架咩?
咁k1咪要開始讀西史定中史? 哈.

講到呢度我都係廢up 下, 但的確呢一方面, sad but ture, 我冇介意個制度, 因為小朋友由出生開始就已經係響個戰場上成長, 我只係初為人父, 覺得社會要進步, 唔洗太過著重呢d細節or基制,

應該彈性處理每個大/細b interview 時, 佢地所吸收到, 輸出到先至係正確觀念!

好, 最後講番interview吧,

老師用佢個ipad  幫我地帶左over 10個 (咩顏色? 咩係蘋果? 落雨應該點? 個哥哥要著咩?) 等等既問題

我2大1小, 唯有默默咁等呢個老師solo 完, 時間過, ok! 你番去等消息啦. sor 應該係...你番去等waiting la~

哈哈

回覆:16/17 K1 食檸檬 後感 吹水區

我覺得用iPad 去吸引小朋友,個老師好冇料到

我上年IN PN時, 有間學校嘅老師雖然係好後生, 但佢會因應我個小朋友當時得15個月大, 就話: "本來有顏色問題, 不過見你咁細, 應該唔識答, 所以唔問喇", 然後主力俾玩具我個小朋友玩, 最後有OFFER! 另一間學校, 個老師年紀大D, 但好明顯佢跟足學校指定題目咁, 係都要問一D唔啱我個小朋友年紀嘅問題, 嗰D問題好明顯係俾佢哋揀大B......

edwardu2 發表於 16-1-15 10:37
回覆 hopegod 的帖子

我都知佢冇權, 但我收到果張收據 . 佢list左呢句野出來.
我今日去註冊,有張通告話如果要取回學卷,書面通知就得。我諗間間唔同。

回覆 vpo0615 的帖子

呢樣可能就係大家既分別.

回覆 tkyhks 的帖子

咁就真係出晒事.
唉. 間間唔同

回覆 大埔之友 的帖子

k有學券, 統一收生, 所以大部份集中11月IN
N冇學券, 學校必定先遷就k的INTERVIEW才安排n 的interview

有D學校先留位俾N, K offer根本已少d

至於怎揀, 其實父母有preference, 係學校楝人, 但要你先報名才有機會被揀

vpo0615 發表於 16-1-15 16:08
我上年IN PN時, 有間學校嘅老師雖然係好後生, 但佢會因應我個小朋友當時得15個月大, 就話: "本來有顏色問題 ...
所以年紀大d 相對執正d, 耐性都爭d

引用:回覆+大埔之友+的帖子 k有學券,+統一收生,

原帖由 mapp2009 於 16-01-16 發表
回覆 大埔之友 的帖子

k有學券, 統一收生, 所以大部份集中11月IN
我唔太明你意思. 現讀緊間幼兒園, N 同 K 是三日內完成. 如果不同學校亦唔需要理人地幾時考咩. 所以我唔明你講咩?

回覆 大埔之友 的帖子

我講緊一般情況, 不排除有學校真的咁趕搞掂n 和 k 的interview, 但冇可能大部份學校也這樣, 咁老師們太辛苦, 還要照顧家長們sat才有空帶小朋友 interview
你提到的只是你讀緊那間
況且不是所有學校也有n班

vpo0615 發表於 16-1-15 16:08
我上年IN PN時, 有間學校嘅老師雖然係好後生, 但佢會因應我個小朋友當時得15個月大, 就話: "本來有顏色問題 ...

其實細B有D真係識答, 如果單睇月份SKIP左唔問我覺得唔係太好, 只係佢識答咪加分, 唔識係正常咁LOR, 我正正就係當日去INTERVIEW, 細B一GROUP INTERVIEW的, 老師問顏色.....全場無人識答, 真係有一個小朋友識講晒4色呀...所以唔可以扼殺左細B答問題的機會~~

引用:但做咗大B+就有樣煩,就係佢唔可以留班。或

原帖由 lifeishappy 於 16-01-13 發表
但做咗大B 就有樣煩,就係佢唔可以留班。或gap year了,因為太大個。
點解唔可以?若做大b,supposedly 能力是好過人都要留班時,你應為做細唔洗留?到做大時都要留,那一定是更有需要去留!同埋點解唔可以gap year?除非屋企真係等錢開飯,不然一個 gap year所學到和體會到的,一定比 fresh grad 賺的十鬆萬元多!
利申: 我仔是大b,而我很鼓勵他 take gap year!

‹ 上一主題|下一主題