用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 16/17 K1 食檸檬 後感 吹水區
樓主: edwardu2
go

16/17 K1 食檸檬 後感 吹水區 [複製鏈接]

我女都係13年11月細B, IN左5間有1間PM offer已經覺得好好, 一定會先註冊留位, waiting有call先諗, 其實主要只等一間屋企樓下嘅call

查實呢. 透過今次既interview 我可以得到幾個心得.

1) 不管大/細b 都好. 有n班底原校上k . 著數一定有. 總比白紙入k 成數高.
2) 唔好怪小朋友表現, 因為呢個interview 唔係為小朋友. 而係自己, 自己表現啖定緊要過小朋友.
3) 其實小朋友就算.自我感覺良好, 咩問題都答岩. 答對. 其實好多時都係一樣. waiting list 都未必有.
4) interview 題目好多時間間唔同, 幫小朋友學曉坐定定. 執手尾, 呢樣一定必須,其二就係盡早教曉佢咩係 , 士多啤梨啤梨,蘋果,橙!

響呢度祝waiting中既家長,下星期收到好消息,or 主動搵到好學校 後上報讀.

加加油囉.

回覆:16/17 K1 食檸檬 後感 吹水區

我囡係13年10月,因本身讀N那間可直升K,所以之前博吓報咗只有5間K(出名或多人爭那些),最後一間waiting,其他reject,仲有一間等緊(兇多吉少),其實咁樣我就壓力細D,博一博有無間收,唔收都無咁hurt,因為去interview就會知同人地大B真是差好遠,就算真是勉強入到去讀都可能跟唔上,能力真是有明顯分別,幸好我囡現在讀緊的N,我覺得好滿意,囡囡進步好多而且老師很細心,所以暫時叠埋心水先,遲D先算

回覆 alanjordan 的帖子

所以你考慮. 出年再戰? 今年N班 con 機?

學卷問題, repeat K1怎計算呢?

引用:所以我強烈建議細B同時報PN+&+K,+最好係包

原帖由 mapp2009 於 16-01-14 發表
所以我強烈建議細B同時報PN & K, 最好係包上K.1的pn, 先有一鳥在手, 年尾再玩K地少d壓力

中b也不夠大b玩,  ...
同意,個人經驗,我仔龍尾細b但也是早產,所以一開始就打算比佢做大仔。上年in pn 其實佢已大過人地,成績麻麻,不過都有間happy school收,讀落佢又開心有自信。

今年in K, 成個人唔同哂,除左一間second in時我表現唔好累左佢之外,全部都有offer. . 唔係要讚佢,而係畢竟佢真係大過人地,in果陣都快三歲,情緒control得好好多,也可以事前同佢約法三章,佢又真係明同埋記得,咁表現都穩定好多,而且好多學校都鍾意收大仔,是很不公平卻也是事實。

如果能負擔到 (錢和時間)比佢今年讀pn出年考k好過repeat k.

題外話. 想請教一下咁多位專家!

剛已將學卷+$900 報名費交到學校, 但聽番太太講. 如果要退番張學卷,唔考慮讀佢地果間,要書面通知+2個月既時間!

敢問如果下星期我扣門果時, 而其他幾間心儀有位, 我點同新果幾間交代? 我張學卷響水泡果度?

thanks!

回覆 Streetboy 的帖子

有學券的就該再平d
私立<<<< nothing change

非牟利 <<< unknown

回覆 edwardu2 的帖子

我估每間學校情況不一, 到時有call waiting, 咪照和新學校解釋

諗起都眼濕濕

我個b係11月尾,in左7間,(頭2間冇講過一句說話),冇一間收,之後,過曬報名時間即12月果時,心驚驚再search下有咩漏網之魚,再打電話問有冇位,有2間有回音,之後去interview, 2間收曬。一間半日(新移民多)一間全日(貴N開左幾年既新學校)。當然一定不是心怡,不過冇辦法,覺得佢唔需要遲一年讀,同埋,我覺得佢遲一年讀未必會好d,因比湊佢地既公公婆婆"種"到不得了!

之前我選校,冇因為佢係細b刻意搵d次一級學校,諗住博一博冇頻樸既心態。我覺得有d學校擺到明唔收細b, 就算in得好,就應該講明只收大B,唔好等我失望嘛!
有一間佢in 得堅好,我都比佢嚇一跳,係九龍塘學卷幼稚園,跟住問番,先知佢地唔收細b喎…其實佢張報名表都係話收到11月…
重有一間九龍城果間聖三一,重搞笑,簡直waste my time, 一個20幾歲既老師,對2個小朋友同家長,interview時,小朋友一路玩,一路問佢地問題,痴膠花真係!佢地專心玩緊,你問佢野,sure唔理你啦…我已經不斷話小朋友concentrate玩緊,佢唔會答倒你野....wtf ! 之後當然唔收,問番個基督教徒朋友,佢話呢間要神父寫信先收,簡直ridiculous! 我信主唔係為左咁好冇!

發洩完舒服曬!

DIKE    發表於 16-1-14 18:49

引用:所以我強烈建議細B同時報PN+&+K,+最好係包

原帖由 mapp2009 於 16-01-14 發表
所以我強烈建議細B同時報PN & K, 最好係包上K.1的pn, 先有一鳥在手, 年尾再玩K地少d壓力

但你又諗深一層, K, N 都報唔係錯, 但你共報幾多間? k 報十間, N 又報十間? 咪又係撞晒時間, 可能連心儀的都去不到或狀態唔好. 見過有家長話報多d 無問題, 我一日四間時間無撞. 但小朋友狀態好嗎? 結果好嗎? 我唔知. 我覺得想好自己策略, 近定九龍塘, 名幼定村校, 谷定happy, 有無宗教, 中英定英普, 龍唔龍.......大包圍唔係上策.

引用:我囡係13年10月,因本身讀N那間可直升K,所

原帖由 alanjordan 於 16-01-14 發表
我囡係13年10月,因本身讀N那間可直升K,所以之前博吓報咗只有5間K(出名或多人爭那些),最後一間waiting ...
我同你好似, 有N 班原校收K, 壓力細好多亦可以放心只報龍校. 有更好咪揀更好, 無咪算囉, 反正用緊都知好唔好. 仲有見好多家長都話做足指示都唔收或waiting. 我覺得好多時決勝是禮儀方面.

回覆 tkyhks 的帖子

你既感受我完全明白. 我個細路都可能大你個零week ,
我認同你話interview果part , 其實interview 係咪應該有彈性d去對, 大b細b呢?

回覆:edwardu2 的帖子

不需要兩個月通知,學校無權唔比返學劵你的,即日攞返就得,學校通常有份簡單既表填返,証明係你自己放棄學位。

引用:回覆+alanjordan+的帖子 所以你考慮.+出年

原帖由 edwardu2 於 16-01-14 發表
回覆 alanjordan 的帖子

所以你考慮. 出年再戰? 今年N班 con 機?
我會睇返囡囡學習情況而定,如果跟得上就未必再戰,反正現在讀緊間學校都好好,只是貴D

edwardu2 發表於 16-1-14 15:28

你既感受我完全明白. 我個細路都可能大你個零week ,
唉…唔好睇我寫d野咁激動, 實情interview 超不滿我都要死忍,重要唔該前唔該後,同見工差唔多,為左個女冇法。其實真係有好多名小小既學校係唔收細b架!大b一定比細b叻…有d大b已經識刷牙,自已去toilet,自已換衫, 細b重要用片片,正常幼稚園都收大b係無可口非既…不過只希望佢地唔好口就話收,實質唔收咁lor..

作為daddy樓主你好好,我daddy 一d都冇理過個女讀書d野,佢話讀邊間都冇所謂喎!所有interview都係我自已單拖去…

mapp2009 發表於 16-1-14 10:27

全中。我是一鳥在手的例子可供大家參巧。我仔13年12月B,生得高大(現已93CM高)、樣子成熟;睇落似大B的。但一開聲就知係細B。
2014年無考N,因為唔會夠爭,無謂浪費時間;到2015年8月,大部份人開晒N學後,CALL了三間N校,兩間有得IN,兩間都收PM班;選了有得在16年直上K的那間讀N。此是新校,不算出名,但語境好,唔算貴,老師好有愛心;所以考K算是輕鬆上陣,只考五間「名幼」K;是但一間收都好開心的;無人收直升就算。結果係1offer, 2waiting, and 2 rejected。今日註冊了offer個間。至於大B細B問題,過多半年再算。或者可以 讀住K再考龍校或最心儀個間。我覺得12月B其實真的可以有兩個機會呀。

又唔係既. 我地2個都有為個細路煩惱緊.
只係我多d時間去理呢方面既事. 但interview我地都會一齊盡量去.
雖然只係in既時候只可以一個家長陪同, 都盡量坐響度比番d誠意佢
提到interview 時好似我地見工咁. 唉. 目標為本囉. 又唔洗咁sad既. 個個都主既都希望來in既. 聽聽話. 合佢心意..

easy~ mama!!

家陣先至係第一round 第時小學中學都仲有排玩.. 慢慢來. 加加油!

edwardu2 發表於 16-1-14 16:19

又唔係既. 我地2個都有為個細路煩惱緊.
可能佢覺得個女會入番我果間小學先咁唔理野,我諒解既…不過我間小學程度難,(果時我讀都係包尾大軍),如果唔選擇好d既幼稚園,我驚佢會步我後塵or人地個個識,佢唔識,驚影響佢讀書,所以我先咁緊張。

大家努力啦!

tkyhks 發表於 16-1-14 15:19
諗起都眼濕濕

我個b係11月尾,in左7間,(頭2間冇講過一句說話),冇一間收,之後,過曬報名時間 ...
你講開聖記. 又講下2句. 識得個朋友幾年前in k1衰左, 到上年第2個去in n1 又衰. 今年k1完全唔申請. 真是唔知佢收生要求. 聽你講,老師得果廿靚歲in既技巧甘差, 仲去in人, 唉....
‹ 上一主題|下一主題