用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 16/17 K1 食檸檬 後感 吹水區
go

16/17 K1 食檸檬 後感 吹水區 [複製鏈接]

HELLO 大家好. 見下午有時間響度作番篇文先.

是咁的. 我係一個細B既PAPA , 今次響呢度發POST 都係想講下,

我個B. 響上年11月既面試戰上面, 輸得幾慘重下, IN左4間先得1間係收,而呢一間正正係我地2公婆幾預料唔到既一間第4志願既幼稚園, 當然家陣叫做係水泡. 一個我地幾唔願意佢坐既下午班水泡,

由於打工既關係, 我地2個都冇咩可能會照顧到佢, 雖有單靠屋企有2老幫忙照顧, 正值呢個WEEK 就係統一注冊既大日子, 我地響度諗,好唔好幫阿B諗定呢個下午班水泡留左個名 報左名先 , 安心先呢? 講真千千万個唔願意!

而其他已IN既果3間, 我地都係落入WAITING LIST列,  又的確冇咩把握可以等到. next week 人地放番d位出來,
家陣都的確係15/ 16中.... 愈難愈愛. 哈!

有冇其他papa mama 都有我呢家咁既心情? 大家分享下.
   0    0    0    0

回覆:16/17 K1 食檸檬 後感 吹水區

正路係留左先,學劵隨是可以攞返,又可以向學校申請轉am,九百幾蚊留位當買保險,除非極不想入讀此校,可先不註冊,等遲啲教育局會公佈尚有學位的學校,到時再報其他和等這三間的waiting. 另外個人覺得細b, 只報四間太少,有一間offer其實成績算好不錯,不要灰心,求位信多少有幫助的,可試試!加油!

你至大的救生圈: 今年年尾以大B再玩!!

回覆 hopegod 的帖子

正確來講 我係報左八間. 響有限條件之下. 撞期加取捨先得番呢幾間既面試機會. 果d報名費. 其實預左要pay , 但個心硬係覺得pay左都係一個手續. 都唔會去讀.
哈.

多謝你意見!

回覆 mapp2009 的帖子

其實我的確係有呢個, 但有D野要考慮!

我當然希望佢以大B 姿態去INTERVIEW, 唔好話大B. 而家同INTERVIEW只係差2個月咋, 佢已經講野流利左好多,但又有個考慮係佢升小學時. 唔知係咪適齡 定已經過左年歲!

佢11月出生.

回覆 edwardu2 的帖子

?????? 你意思係如果你囝囝 (2013年11月出世) 2017讀K.1, 將來升小時會變成超齡B????
Nov 2013 - born
Sept 2016 - 2yr 10m
Sept 2019 - 5yr 10m
Sept 2020 - 6yr 10m <<< "超齡B"???

我細個讀小學/中學, 已經有早1年出世的同學, 多數Nov, Dec BB, 因為以前有很多學校說明Sept入學時必須足6歲!!

你的還是囝!!! 我係你, 除非有龍校/心儀 K.1 offer, 否則必定返PN, 年尾再戰!!

適齡

我囝係大b 。10月尾,interview 剛滿3歲。
想喺度真心講句。大b 唔係sure win.  我,報11間,啱時間in的,得6間。最後5間係正取生。最希望入果間waiting. (我會先註冊一間,等waiting call,比9百幾,都無辦法)

點解都要報咁多?因為大B都有壓力,就係"一定唔可以無得讀"
我ftm 囝無讀n 的情況下,真係怕佢萬一撻q, 無得㨂。3 歲interview 都會因心情,狀態而影響表現。interview 前,我都有緊張,由起身開始,盡量令佢開心好玩。。開心好玩。我地話帶佢去學校參觀玩遊戲,叻叻老師會讚。

但,如果朋友有樓主同一情況,我會建議比佢讀(N or K1),讀到就上k1, 不然細B可以考慮repeat K1,
原因係老人家湊(工人湊都係),可以陪/教小朋友的嘢唔多,甚至無嘢可以教(係可以理解的)。
呢個情況,番學對老人家及小朋友都係有利的。

tuliplee_hk    發表於 16-1-14 14:58

但做咗大B 就有樣煩,就係佢唔可以留班。或gap year了,因為太大個。

我地2公婆有考慮過呢一條路. 的確

佢IN 小學果時. 唔係OVER左呢個歲數!

丙類

適齡入學(即九月開學時年滿五歲八個月至七歲)。

10分

回覆 lifeishappy 的帖子

你呢個分享都對我好有幫助 !!
報11in得6間, 你呢個心情我真係好理解! 同樣我都放棄左幾間岩心水而in左呢間水泡! 唉......

水泡先註冊,等waiting call,比9百幾<< 呢個相信會咁做住先!! tks

遲一年先上k1 對仔仔來講有好有壞. 正話你提到個
repeat 理由, 我諗我都需要考慮呢一part!!

講到尾.. 其實咪又係點解頭3間冇間收我個仔呢. 哈哈

anyway tks.

引用:回覆+lifeishappy+的帖子 你呢個分享都對

原帖由 edwardu2 於 16-01-13 發表
回覆 lifeishappy 的帖子

你呢個分享都對我好有幫助 !!
先祝你會收到waiting call,但如果最後都讀唔心儀果間都唔緊要,可以重讀K1或k2轉校,很多人都會k2轉校,而且e+係年頭,到3-7月好多學校會有位,唔使太擔心

回覆:16/17 K1 食檸檬 後感 吹水區

其實你冇咩得揀,都係要註冊水泡先,因為佢係你唯一offer,music chair遊戲玩到開學都仲玩緊,可能有再心儀嘅call你

如果不幸冇再call waiting,可考慮下年再玩過呢個遊戲入心儀學校

回覆:edwardu2 的帖子

我女都係13年11月,上年11月同時報k又n, 結果同預期一樣,n收上午班,k rejected! 所以我無得揀只好讀n做超大b 另外升小學都會有適齡分,到時未夠7歲

回覆 mrswongyan 的帖子

收到. !!
如果係直頭冇得揀既,的確比起我有個漏氣水泡仲要sad

而家都係咁打算. a) 先留位,  b) 扣門  c)月底睇教育局既吉位.
如果以上3個都冇 . 哈. 阿仔. 老豆同你玩多一年先. 哈哈

加油.

回覆 mmki 的帖子

收到. !!
k1 讀一年其實好快過, 用k1 來代替n班,.

或許可能我明年轉校 再重讀多次k1 都唔奇.

所以我強烈建議細B同時報PN & K, 最好係包上K.1的pn, 先有一鳥在手, 年尾再玩K地少d壓力

中b也不夠大b玩, 細b冇K offer, 正常不過

還是留意小肌肉發展, 如果K.2寫字, 細B未必ready

我亦好奇一問. 學卷只係for 小朋友. k1 - k3  三年時間用.

(打個比喻唔係事實)  如果今年. 我以玩票性質去讀呢家水泡k1 , 出年轉去另一家心儀, 而又收我個細. 以重讀大b 角色一直讀.

咁k1 +k1 +k2 (係咪已經用晒張學卷)?
咁k3 呢. 係咪要自己全數俾學費?

求解答. ! 學下野
tks

回覆 edwardu2 的帖子

未出"c政報告"前, yes
出了後, 情況不明, 因為所有學校營運方式不同

"c政報告"不是話8成學卷學校可免費讀, 就算唔全免都只係比好平學費就可以嗎?
‹ 上一主題|下一主題