用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 火炭hkps vs joyful
go

火炭hkps vs joyful

我知樂基名氣大好多,入沙田津校叩門成績好好小朋友係joyful讀pn都好開心,英文語境好,老師有愛心,新校學生少,師生比都好高
我d target 直資私小,唔想入津校,咁仲轉唔轉樂基好?係joyful讀am班,hkps就只有pm offer
好似joyful只係輸係新校冇record同名氣,我唸每年都有小朋友joyful轉去樂基,有無家長可分享下?

回覆:火炭hkps vs joyful

考沙田區小學可能hkps有少少印象分,但重點始終係小朋友表現,地點好似joyful近火車站多d,另外joyful套校服靚d

我同deco99 的情況一樣, 煩惱中. 我同意joyful套校服靚d!!, 希望多D 資訊, 可以決定到!

Joyful語境上優勝過HKPS。
HKPS係贏在個校長。
如唔打算叩沙田兩間呂明才,HKPS無乜優點。傳說佢賣點係英文好。
個人覺得學校無愛乜心,師資麻麻。
師資麻麻因為interview老師叫名時,叫錯小朋友名,我見當時家長有糾正佢。立眼佢佢心口個牌係中文老師。

距離上,其實都係隔離個屋苑,如果坐校巴,基本上無分別。以校舍而言,樂基仲大d空間感好d。
校服就的確joyful醒目靚仔d,但個書包大到離譜啦。

如果小朋友讀joyful讀得開心,我覺得冇必要去hkps,除非有其他考慮

adrio    發表於 16-1-14 10:23

tomatojuice 發表於 16-1-13 21:52
Joyful語境上優勝過HKPS。
HKPS係贏在個校長。
如唔打算叩沙田兩間呂明才,HKPS無乜優點。傳說佢賣點係英文 ...
HKPS comments幾diversified,我就唔清楚佢英文好唔好。睇佢功課就幾深,聽講教學方法就好傳統,唔知小朋友吸收幾多,老師流失都高。joyful而家comments都幾好,但始終新校,學生少,負面意見也少,近排都有轉老師,之後幾年都唔知會點。
真係好難決定。

經歷完考小一,只能講一個現實,學校名氣對考私直小學係幾緊要......

引用:經歷完考小一,只能講一個現實,學校名氣對

原帖由 ballerinas 於 16-01-14 發表
經歷完考小一,只能講一個現實,學校名氣對考私直小學係幾緊要......
真,如果係KV SC 等....