用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 【短片】被視為梁爭連任政綱 施政報告今發表料聚焦教育 ...
go

【短片】被視為梁爭連任政綱 施政報告今發表料聚焦教育

【短片】施政包膠今日出爐 有邊樣關你事?

【施政報告做乜嘢】

今日宣佈的施政報告,被視為梁振英爭取連任的競選政綱。政府今年一反過去常態,較少事前吹風。外界估計,是次報告將不會推出重大政策。預料今次報告於教育政策着墨較多,包括落實免費幼稚園教育,及增加約1,000個中學常額教席。另一焦點為創科政策,包括政府斥資5億元成立創科種子基金,吸引外資投資本地初創企業。

下屆特首選舉於2017年1月舉行,梁振英今日發表的第4份施政報告,是其5年任期內最後一份涵蓋全年的施政報告,預計創新科技會是報告其中一重點。創新及科技局去年11月成立,局長楊偉雄曾表示將積極爭取資源。

創新及科技諮詢委員會委員楊全盛預計,政府約斥資5至6億元成立科研種子基金,吸引外國專業的創業投資基金,為本港的初創企業作融資,外資每投資2元,港府就投資1元,每年獲資助的初創企業約20間。

科研扣稅爭議大

另外,有傳政府計劃提供科研扣稅,鼓勵本地科研及外國機構設立科研基地,不過有關建議在政府內部有較大爭議。

教育政策預料亦為新一份施政報告重要政策,據了解,政府將由2017學年起每年投放70億元,推行免費幼稚園教育。每名半日制學生的資助額為3萬元,全日及長全日制的幼稚園津貼額外提高三成及六成。不過,預料方案落實後,全港只有七成就讀非牟利幼稚園學生學費可獲全免。此外,幼稚園校址租金補貼亦推出封頂措施,以免業主趁機瘋狂加租。

中高等教育方面,消息指當局會將中學生涯規劃津貼與高中課程支援津貼,合共約100萬元的撥款改為常額教席,料可增加800至1,000個教席;另估計將公佈每年資助1,000名副學位畢業生,銜接內地認可大學3年級,試行3年。

此外,消息指梁振英將公佈新設體育運動專員一職,梁振英於2014年曾指體育界「沒有任何經濟貢獻」,設立體育運動專員旨在落實競選承諾。醫療方面,有指政府將提出資助低收入家庭年輕女性注射子宮頸癌預防疫苗。

近年特首在立法會發表施政報告期間,總有議員即場示威抗議。據了解,工黨已知會泛民,若梁振英在有關中港關係章節中,沒有就保護港人安全等提出具體措施,無回應銅鑼灣書店李波等五人的失蹤事件,不排除即場離席抗議。

引用:【短片】施政包膠今日出爐 有邊樣關你事?

原帖由 elbar 於 16-01-13 發表
【短片】施政包膠今日出爐 有邊樣關你事?

為梁特首施政👏👏👏,教育投放加一路一帶!香港好在有你,CY!

引用:+本帖最後由+卓遙+於+16-1-13+18:13+編輯+\

原帖由 卓遙 於 16-01-13 發表

(為梁特首施政👏👏👏,教育投放加一路一 ...
👏👏👏唔好瞓!你仲瞓就會比深圳上海追過!要抓緊一路一帶呢機遇!

samchan2179 發表於 16-1-13 15:35
為梁特首施政👏👏👏,教育投放加一路一帶!香港好在有你,CY!

...

多謝曬,估計你都有份出錢,pat yourself on the shoulder 啦!

引用:+本帖最後由+Zenia+於+16-1-13+22:06+編輯+

原帖由 Zenia 於 16-01-13 發表
香港要做國際城市,就要多D一路一帶嘅學生如肯尼亞,吉爾吉斯,塔吉克等地嘅學生來港,凸顯香港嘅優越性。

samchan2179 發表於 16-1-13 22:53
香港要做國際城市,就要多D一路一帶嘅學生如肯尼亞,吉爾吉斯,塔吉克等地嘅學生來港,凸顯香港嘅優越性。

...

你唔好忘記仲有呢排好多人講嘅南亞裔喎。

引用:Quote:samchan2179+發表於+16-1-13+22:53+

原帖由 Zenia 於 16-01-13 發表
你唔好忘記仲有呢排好多人講嘅南亞裔喎。
Indian n Sri Lanka ok a 有乜問題?

未了解清楚,但不停就聽到一帶一路,其實都唔係好明

回覆 Zenia 的帖子

tingcw 發表於 16-1-13 23:54
我知,我知!
_
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

引用:Quote:tingcw+發表於+16-1-13+23:54+未了解

原帖由 TEMPO123 於 16-01-14 發表
我知,我知!
_
俾CY講得更清楚!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 TEMPO123 的帖子

原來係咁! 玩埋佢個樣上去就perfect啦!
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:TEMPO123 的帖子

熱血勳章

引用:未了解清楚,但不停就聽到一帶一路,其實都

原帖由 tingcw 於 16-01-13 發表
當年帶班富豪去大西北,都是類似的口號,不過班人醒目,冇人上當。

EASTCOAST 發表於 16-1-14 13:58
當年帶班富豪去大西北,都是類似的口號,不過班人醒目,冇人上當。
冇眼睇囉。
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

適齡大學生明明少左,多左大學學位,都唔益香港人既仔女。
反而佢地要報幾萬至十幾萬既副學士。

以前香港人往孟加拉設廠的時候,每人要自備一枝手搶傍身。廠內一有動亂就要向天開搶,然後全廠人就會乖乖地坐下。嗰時孟加拉啲人最唔鐘意加班,但香港老板就最喜歡加班趕貨,唔少動亂、罷工就係靠手搶黎控制!如果換轉今日係咁,或者要去一些山旮旯,叫天不應,叫地不聞嘅地方,我們一班養尊處優、身矯玉貴的投資者重夠唔夠膽去投資?

引用:Quote:原帖由+tingcw+於+16-01-13+發表未了

原帖由 EASTCOAST 於 16-01-14 發表
小甜甜有投資呀!證明中央一直重視大西北,唔會因為政黨輪替而改變對大西北政策,中國制度有佢優越性!

熱血勳章

引用:Quote:原帖由+EASTCOAST+於+16-01-14+發表

原帖由 samchan2179 於 16-01-15 發表
小甜甜有投資呀!證明中央一直重視大西北,唔會因為政黨輪替而改變對大西北政策,中國制度有佢優越性!

...
佢中伏左? 咁真係禍不單行,唔怪得唔識帶眼識人,做埋傻豬。咁大西北發展左咁多年,而家如何?