用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。 ...
樓主: ANOJ
go

王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。 [複製鏈接]

回覆:SoLM 的帖子

所以話乖既學生係吾會有問題的,吾會有禮待!咁合吾合適,仔囡係點,自己支援到幾多?財政係點,點會有人清楚得過樓主呀!吾係叫佢自己選,吾通路人甲乙丙丁講左算?搞吾搞得店、讀得好吾好,結果都只會係樓主承受!

回覆:punlik 的帖子

自己睇升中有幾好!

回覆:王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。

其實樓主最清楚自己的小朋友特質,應該很容易選擇那間學校比較適合自己的小朋友。
至於擔心12年後DSE的成績,其實是很難去predict的,正如12年前人人用nokia電話,冇人用***電話,又有邊個估到12年後nokia已經..........

引用:自己睇升中有幾好!+ +

引用:Quote:SoLM+發表於+16-1-14+17:35+28人去ba

引用:Quote:SoLM+發表於+16-1-14+18:25+不要歧視

我又咁睇,如果3個都讀谷的小學,樓主要考慮將來承受的壓力,玩3次升中,我寧願玩多2次升小

引用:之前吾知樓主3個小朋友,咁真係要將3個小朋

原帖由 Jane1983 於 16-01-14 發表
之前吾知樓主3個小朋友,咁真係要將3個小朋友十幾年學費、體藝栽培的財政安排,詳細計劃下。一個小朋友讀小 ...
其實而家先1月,音樂椅至少玩到9月。仲有機會

Jane1983  都係  發表於 16-1-15 07:38

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-1-14+16:50+

原帖由 hkpapa852 於 16-01-14 發表
如果小朋友係力有不逮, 咁升中時再俾錢揀過都仲有不少選擇; 而且慳返6年既學費,各方會支出亦更靈活

同意

回覆:王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。

我 facebook 日日睇住不願成為功課奴隸, 發覺自己同外面完全唔同,佢哋發生嘅事九成係我仔仔身上無發生。我唔使日日跟功課(但間中都有嘅,因自己得閒想知及看情況),唔會放假後考試,考試時仲得閒過平時返學,因而我仲有少少時間及我只主力培養閱讀。我仔仔過緊的學校生活暫算甜美。但你會不自覺同身邊人比較,人哋有教快教深同真係識正確寫好好多字,名校生家人自己在家教掂咗3位以上 X 數,我個件重係一位 X 數背緊,但調轉頭我個件係街玩緊佢父母又話好㵪慕我,佢個件無時間玩。重有,官立不用多說,必是多寫多背及秩序嚴重紀律,我亦見過平時蝦蝦霸霸的在傳統學校是會表現得很乖的。我想說的是兩間不同種類學校必然影響你個人甚至你家庭生活,如父母自認無EQ無時間請放棄多功課的官津,你一定好難受,有一大批無得揀的家長要將小朋友放入功補班,即所謂俾錢揾人睇功課,以低效能求其完成。另一方面,王錦輝不一定收弟妹,有錢都末必得。不過你三件又幾重皮,校車年年加價仲要晨貢早出門。如諗唔掂就要住王錦輝再研夠心儀較少功課官津扣吓門啦。

以樓主的case,既然不是心儀WKF,我會去荃官小,如果荃官小不是最心儀的,會hold 住WKF再去叩門,無謂入學後後悔。

WKF不是必收弟妹的,年年都有家長哎救命弟妹入唔到,甚至見過有家長因為細妹入唔到,為左易於接送,將呀哥轉埋去呀妹學校,因為佢話一東一西,真係搞唔掂。加上三個細路,使費都好勁,學費都過萬,仲未計車費雜費。

揀學校,其實係揀生活方式,那一種生活方式最適合自己,只有自己才知道。

Yeahp  can agree more! 揀學校,其實係揀生活方式!  發表於 16-1-15 16:43

回覆 stockmike 的帖子

thank you stockmike! will consider your point as well!
OJ MIU

回覆 mother904 的帖子

thanks mother904....Ya...6:35a.m. school bus really killing us...that's one of my concern too. We live in Kwai Fong.
OJ MIU

ANOJ 發表於 16-1-15 09:46

thanks mother904....Ya...6:35a.m. school bus really killing us...that's one o ...
你係65網嗎?

唔貪心一定要入雙仁既, 係65網其實都有主恩, 祖天同林金殿, 佢地升B1比例同荃官小相若. 而且65網既升中網, 遠比荃灣好.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANOJ 發表於 16-1-15 09:46

thanks mother904....Ya...6:35a.m. school bus really killing us...that's one o ...
(6:35a.m.), too early.  For me, I will not consider the school if earlier than 7:00am to take on the bus.

stockmike 發表於 16-1-15 00:29
我 facebook 日日睇住不願成為功課奴隸, 發覺自己同外面完全唔同,佢哋發生嘅事九成係我仔仔身上無發生。 ...

奴隸谷我之前都日日睇,我相信香港的教育世界又未至於灰成咁^^但任何經歷分享亦係事實的部份!  
我唔敢話WKF 讀書無壓力,始終要兼顧的比傳統填鴨學校更多!不過親身見證Excursion Showcase &專題研習後,我真心覺得要接軌國際大概不應只顧學術呈分或著眼看學校的BANDING!WKF 做到和諧、合作及共同努力^^ 大家都唔會敵對因為同學家長都希望做足十二年同窗^^

噚日100毛有段"廢苦之言"我又覺得好有共鳴:  
有人問毛毛究竟有幾多對手?
其實毛毛只有一對手,
不過好在有一班好隊友,
我地係好鐘意玩,
不過我地玩得好認真。

明白這個道理的家長一定會猛力點頭,否則只會覺得我痴人說夢話^^

如果我係樓主又未必有實際財政預算,我都會揀荃官小!我好少理會外來壓力,自己的小孩能力去到邊自己最清楚!真係入唔到精靈班亦唔代表能力唔高!家長如何調節自己的心理才是最重要!數據再勁,自己個小朋友讀唔上就係讀唔上!咁諗咁多做咩?三個小孩,交通同埋財政預算就係你的大前題^^

祝樓主的小朋友入到心儀學校後,小孩們都能享受學習的樂趣^^

四隻貓  well said.  發表於 16-1-15 15:52

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,我唔知現時嘅norm啦,但報18間實在太多!
大人細路都辛苦,如果係咁嘅話,又仲有兩個跟住,官津校遠比直資理想!
但讀官津校又唔等於一定要讀荃官!只要放棄直資,就可要抽獎,人家幫你都係幫叩門,即係抽咗先算!
恐龍家

爬文的話。。。樓主係識人搞入荃官小,應承左就無得改
‹ 上一主題|下一主題