用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。 ...
樓主: ANOJ
go

王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-1-14+11:45+編輯

原帖由 punlik 於 16-01-14 發表

SoLM 發表於 16-1-14 11:39
是小學比對,但一間有中學一條龍,一間有聯繫中學,我覺得咁當然要考慮同比較中學的後續發展啦!

引用:Quote:原帖由+JadeW+於+16-01-14+發表就算

原帖由 SoLM 於 16-01-14 發表
"如果小朋友是人中之龍,肯定b1又受谷, 咁應該考間再勁d既,如aps, sfa..."如果受谷,一定荃官直升荃官中⋯ ...
就是考慮怕不受谷,先要考慮選什麼學校吧!不受谷,選了間谷間,會沈底的。可以谷但選了間吾谷既就怕浮吾起!但受谷,家長有好多方法做令佢浮。我自己覺得沈底要浮,家長既工作吾係咁容易做,所以自己偏向考慮如沈底會點,點比較有保障!

回覆 hkpapa852 的帖子

似乎有不少家長都仍然覺得, 直資學校一定俾官津小學好.

比錢自然香~~

引用:+本帖最後由+mianyang_99+於+16-1-14+12:40

SoLM 發表於 16-1-14 12:46
香港的教育已變成商品,比了幾十萬買就自我感覺良好。
Can't agree more

官小啦~~唔喊唔知身體好, 唔谷唔知能力高!

呢D題目成日都有吳X星的朋友出唻講野,
又或者有數據佬以跳船後最終回合力證自己的理論~
依家香港地讀書,應該係睇結果唔係睇過程!
好似睇跑馬咁,只睇彈出果幾個,唔會睇其他馬或練馬師的努力架麻!
咁個細路跑到斷腳都唔會拎去人道毁滅既~最緊要識得爬返起身^^

老老實實,讀WKF 的話,財政的確要有預算,好似高官都係送哂D仔女去外國讀書先叫大家喺香港比心機考DSE既啫! 香港的大學預留左好多位比中國同胞,全港學生得X%考入八大(我唔係數據佬,所以無興趣研究有幾多個%) 咁留港讀書就真係要比心機考DSE係事實!

jql  Agree; good point  發表於 16-1-15 11:26

引用:+本帖最後由+sze0203+於+16-1-14+12:57+編

原帖由 sze0203 於 16-01-14 發表

官小啦~~唔喊唔知身體好, 唔谷唔知能力高!
10000⋯⋯個讚!

首先多謝大家的意見,大家的深入分析令我獲益良多。
小兒就讀於KV, 我已盡力幫佢報左18所小學,但只有WKF收左佢。心想可能學校揀得佢正明佢係WKF中意嘅學生,而其他17所有d有2nd in, 但最後都唔入。自我儉付如下:
1at in ok,證明佢人品質地唔差。2nd in 入唔到證明傑出的大有人在。
衰在我沒能幫佢谷到盡,如劉小華所唱嘅非孩生活我提供唔到,。財力同時間上(帶出帶入)都盡左力,自問已經投放曬工餘時間...盡帶,盡溫...所以能力有限下...WKF收都好安慰。正正8#小曳人所說付出同收獲成正比的。
揀得WKF就唔好諗咁多之後,同意16#punlik說法。
多謝38#troublesomex10的分析。對,我應該接受不了葵青band2中,再心碎一次。兒又失望多一次,咁細個在短時間內被人否定17次真不好受。我相信WKF 的生活模式會舒服d,要補中文又是財力問題。
我黎緊仲有倆個囡囡要搞。工作方面要加倍倍倍努力去應付開支。

正在此時,朋友説有熟人可幫忙搞荃官小,不一定得,但得左唔可以唔讀。我對荃官的認識也只是網上資料,所以問大家意見。大家也答得好詳細。

睇完大家所寫...根據小兒質地官小會border line, 當然我都希望佢會像troublesomeX10所説變另一個人...雖然身邊的人都說他精靈,但他此刻不是坐定定的那類精靈。
KV老師意見,小孩個個都一樣,他像水,你放他入甚麼容器他便會變成甚麼樣子。最重要是你想他成為甚麼樣的人。唉...鬼唔知咩...
以我所見嘅仔,揀WKF大家Happy。荃官小,我就要一齊努力了,不過可以慳返d錢比佢第時出國留學。因我見荃官中都有17人留英.

要返工...再續...感激大家!!

hppa    發表於 16-1-14 15:33
OJ MIU

ANOJ 發表於 16-1-14 13:14
首先多謝大家的意見,大家的深入分析令我獲益良多。
小兒就讀於KV, 我已盡力幫佢報左18所小學,但只有WKF收 ...

我黎緊仲有倆個囡囡要搞。工作方面要加倍倍倍努力去應付開支。

其實有呢個concern, 更加應該認真去讀官津學校吧!

大仔一收, 弟妹全收, 如果小朋友係力有不逮, 咁升中時再俾錢揀過都仲有不少選擇; 而且慳返6年既學費,各方會支出亦更靈活

hppa    發表於 16-1-14 15:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實我有一問題想問下, wkf會好happy /會舒服, 真的嗎???

了解了小學之後, 我感覺是天下烏鴉一樣黑,換湯不換藥!!!

我之前去wkf 簡介感覺一D都唔C服, 感覺好似大人做的功課, 一d都唔C服自在 !
(所以這校也不是我杯茶)
聽朋友入去之後跳船又有 (不過邊間都有跳船)/吃力也有! 

回覆:punlik 的帖子

同意

引用:Quote:原帖由+lightingchung+於+16-01-13+

原帖由 punlik 於 16-01-13 發表
我始終唔太相信從四千幾人中挑選學生,家長是中產,學校大學管理,無限資源既小學會差過三成幾升一線中學既 ...
同意呀

subb 發表於 16-1-14 13:24
其實我有一問題想問下, wkf會好happy /會舒服, 真的嗎???

了解了小學之後, 我感覺是天下烏鴉一樣黑,換湯 ...

話比你聽開心舒服又點? 感覺對家長唻講好緊要!你感覺咁差,仲認為成功係靠家長的話,話比你聽功課係學生自己做,G3獨力做哂成份POWER POINT + PRESENTATION 你都唔會信架啦^^ 咁不如叠埋心水讀心儀果間就可以了^^

Yeahp  G3 識做power point 有幾難?  發表於 16-1-15 16:36
jql  Not only G3 can complete a power point on their own, G5 already learning Coding programming, making    發表於 16-1-15 11:30
idy926  agree  發表於 16-1-14 14:32

sze0203 發表於 16-1-14 13:35
話比你聽開心舒服又點? 感覺對家長唻講好緊要!你感覺咁差,仲認為成功係靠家長的話,話比你聽功課係學生 ...
我見到可以自制成間清水寺立體模型出來真係有D驚架 !

係呀,所以我都沒有報名呢 ! 只是好奇問下車 

樓主一開始就懷疑咁好難讀落去喎

SoLM 發表於 16-1-14 12:46
香港的教育已變成商品,比了幾十萬買就自我感覺良好。
憑什麼去咁樣批判人呢???

引用:Quote:SoLM+發表於+16-1-14+12:46+香港的教

引用:+本帖最後由+subb+於+16-1-14+13:24+編輯+\

‹ 上一主題|下一主題