用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Hkcea 音樂比賽大會行政安排太差了!
go

Hkcea 音樂比賽大會行政安排太差了! [複製鏈接]

請問有無人報了這個比賽?
http://hkcea.hk/news/html/?575.html
16 / 30 號比賽,到現在都無通知比賽日期時間。報名費一早已過數!這機構無聯絡電話,WhatsApp一直唔覆。發電郵又無人覆,令人一肚氣。
   1    0    0    0

剛剛上網Check咗個機構電話,打電話去無人接,電話留言叫你WhatsApp 佢哋。中心地址是一般郵政地址,無人辦公。懷疑被騙,大家請小心。

回覆:Hkcea 音樂比賽大會行政安排太差了!

上年8月都係參加呢個比賽中伏。
本來正正常常收到比賽通知跟時間地點去比賽,點知....
去到有條龍排咗成大半個鐘先入到演講廳坐低。原來上一塲比賽先剛剛開始,等下等下又一個鐘先輪到自己小朋友。好喇,比賽完等頒獎,聽到外面家長已鼓躁,太空館職員話佢地嚴重超時,要交個場比下個活動,於是落Banner。
咁下一場比賽排隊嘅人就同大會職員嘈啦,大會話再擇日比佢地比賽喎!
至於我自己攞咗張分紙,但仲欠証書未攞,職員又話後補寄比我。誰知後續故事仲長篇,唔講喇...(想知pm)
奉勸大家都唔好再參加喇!

回覆:miaochan 的帖子

非常同意!千萬不要參加此機構的比賽!贏了都冇奬頒!

<16-2-2015>今朝唱歌比賽,主辦單位播唔到我隻CD,話可能mac機燒碟佢部機播唔到,我醒目帶定memory stick , 佢又話舊款機用唔到memory stick !最後又you tube 又電話,播咗隻wrong version唱,唱到中間完全唔同!本來上星期日比賽又比佢改到今日撞咗2個比賽,仲要最後比咗個"朗誦"獎我...bad experience ! Brothers & sisters...don't join HKCEA... bad list .仲要超級over run!攪到今朝返唔到合唱團,攪到我中環大會堂飛的士西隧去何文田比賽遲到.
比完$先改我日子,攪到我返唔到合唱團,又要飛的西隧遲到另一個比賽!其他機構唔會安排咁差!
仲有,同一比賽,唔止我投訴!請檢討!我們是用家!你們才是給予服務及收$的公司!最後,請勿在我page 騷擾!你們公司是page ! 我是個人facebook acct !!!!
一路what's app 你,廿個鐘都唔覆(不只是我說,其他參賽者也投訴),你們承諾11-12pm , 結果over run 40分鐘,小朋友午餐也沒吃便趕田徑比賽!
你們分2場是你們的事,一早唔寫明仲叫我揀日子,揀完又唔得。
最後!你們所謂的好意,竟是話我小朋友"冇咁嘅能力,唔好揀咁難嘅歌"!簡直是不尊重!對小朋友極其侮辱!
不知所謂!block 曬我同其他投訴人D留言!仲要響page block咗我同我老公!what a company !鬼鼠.我響佢facebook見上星期比賽的家長投訴佢哋遲一個鐘冇通知,但從冇reply !!! 依家仲delete page / delete msg / Block 人.佢琴日都話寄比我,仲要寄返個啱嘅獎比我,睇下今次等幾耐!好彩一D都唔趕,我唔會擺佢落小學面試profolio 囉.個咪有重,又冇咪stand , 3,4歲小朋友要2隻手揸先夠力,完全冇得做動作囉!遲40分鐘,出面等下場比賽的人超大聲,佢又唔關門比賽,其他小朋友走曬入嚟,有冇尊重過台上參賽者?唔係收咗$就算㗎囉!佢地啲 format 好奇離,Apple Windows Linux iOS Android 通通唔對應而要用入咗博物館嘅 VAX/DEC Alpha .
and finally they (hkcea) close down their Facebook acct !!!

中伏了, 小朋友得獎一直收不到通知,錯過了頒獎禮,宜家獎杯獎狀都冇影. 電話全cut 了。 fb 留唔到言.
懷疑行騙, 打算報警.
有其他受害者可pm 我一齊追究.

btw,  有冇bk管理員, 呢間公司係bk好似有賣廣告. 請小心.

不好意思, 剛剛才看見留言。

slymama, 請問最後收到時間了嗎? 如果有問題, 請 pm 我。

其實這是有點奇怪的, 因為於星期一至五內, 我們的電郵或 whatsapp 是一天最少覆一次的。 而臨近賽事, 我們更是星期六、日都加班回覆家長的查詢, 而 whatsapp 更是一天 check 幾次, 我更是會每天 double check 同事有沒有覆漏的 message, 所以應該是不會有於賽事早幾天還沒有回覆信息的情況...

只是試過有一位家長, 星期日 email 找我們, 晚上便到我們的 facebook 說找不到人, 但由於星期日我們沒有上班, 所以星期一才回覆到家長, 當時亦有些已順利完成上一場賽事的家長請那位家長稍等一下。

另外, 我們的辦公室是在葵涌, 由於過住有些家長親身交畫作或來取証書時交通不便, 我們才安排一個點在港鐵店附近, 以方便家長。

有關電話查詢方面, 我們之前都是有提供電話查詢的, 但由於有時同事在回答家長查詢的同時又有來電, 有時一個查詢是十幾分鐘的電話, 可能有些電話是接不到;另外, 亦為免有時同事回覆時會有什麼言語間的不清楚或遺漏, 我們於 2015 年尾開始只接受 email 或 whatsapp 查詢, 但如果家長有需要, 亦可要求回電。

miaochan,

家長您好, 不好意思, 當天的賽事的確發生了些意外, 詳情亦是一言難盡...更是幾年來的唯一一次...

之後我們立即安排另一場賽事於香港文化中心進行, 當日的賽事亦順利準時開場及完場。
另外, 如果家長的証書還沒收到, 請把參賽者的姓名 pm 我, 我會立即為您處理。
謝謝!

bonbon1106,

家長您好, 希望您們明白, 播音器材是由場地提供, 而場地方面是要求 CD playable format 的 CD, 我們於比賽電郵亦已經寫了。

而當時 CD 播不到, 一般處理手法是清唱, 但我們希望盡量幫助小朋友有好的演出, 才想盡辦法幫忙找背景音樂給小朋友演出, 但卻被理解為另一回事, 我們亦很難過...

fishfishmama,

家長您好,

其實我們之前每一次都是於網上公佈頒獎典禮詳情, 這亦是於章程內寫下的, 但每次都總有家長漏看了, 過了頒獎典禮才找我們。

於是我們由今次開始, 改由電郵通知, 如果沒有收到, 可以電郵或 whatsapp 查詢。

最後大部分的得獎者都出席了, 但有幾位沒來, 我們可以安排家長自取、 郵寄, 或於我們四月的活動補頒獎給小朋友, 因為我們的目的都是想鼓勵小朋友。

坦白說, 最簡單的安排, 就是在網上供報結果, 之後把証書及獎牌郵寄給得獎者, 那為什麼我們還要辛辛苦苦弄一個頒獎典禮, 場地都安排在文化中心、 文娛中心、 香港大會堂, 為小朋友準備好獎杯、 水晶獎牌給優異獎得獎者, 鼓勵多些家長來看小朋友拿獎而從沒收門票費用? 我們都是想鼓勵小朋友繼續努力, 發揮天份!

再坦白一些說, 一百元左右的報名費用, 再辦頒獎禮, 我們是不夠成本的, 但我們亦不介意, 看到孩子們高高興興的頒獎, 別人看見有些孩子的畫作, 會大叫 “好靚呀”! 我們心裏都好滿足。

而今次沒來的家長, 其中一個說孩子病了, 覺得好可惜, 我們都十分願意於四月再補一個頒獎給他, 不想孩子失望, 那又有幾多個機構可以做到?

最後, 如果我們還未為您安排領取獎項的事宜, 煩請把參賽者姓名 pm 我,我會立即為為你處理 。

謝謝!

希望各位明白, 我們於每一場賽事, 都盡力去做, 希望做到最好。

於報名費用方面, 我們幾年都沒有加價, 一直都是 $180~$230,除了自己擁有場地的機構, 例如是學校自己辦的, 我們應該是收費最合理的了。看見其他機構都在加價, 三百、四百多元的報名費, 還是在課室內進行, 更要求只可一位家長觀看, 我們仍然堅持選擇較好的場地, 例如文化中心、 文娛中心、 香港大會堂, 更鼓勵家長可以與親友到場觀看, 門票亦不收費。有些家長要求更改賽事時間, 我們亦不會收費, 盡量方便大家, 縱然加了很多行政功夫, 我們亦不介意。

而賽果亦是即場公佈及頒獎, 好讓年紀少的孩子知道自己剛剛的演出, 是做得好好, 即時得到鼓勵, 不用回家等結果, 連自己做了那個表演拿獎都忘了。 証書亦是即場派發, 以方便家長。 更把較多參賽者的組別分開小組, 讓孩子們多些得獎機會。 有些較少或第一次參賽的小朋友,第一次出場時會膽怯, 表演不到, 我們都會於所有表演完畢後給他們再表演一次,甚至乎是兩次, 總希望孩子於賽後會有些得着。

雖然我們於這幾年來舉辦了近百場次的賽事, 有數千人次的參賽者, 我們仍雖要於每次賽事中學習、 進步。 好像有一段時間爆發手足口病, 有一位家長建議我們每位表演完把咪消毒, 我們立即準備消毒用品, 於賽事中使用。 到底是活動, 總會有突發的事情, 如有某些場次安排不週, 我在此向有關家長致歉。而我們亦會於每次賽事後開會檢討, 希望下一次可以做得更好!

一個人、 一所機構, 總也難要所有人都喜歡自己、 認同自己, 但我們會不斷努力, 希望每次都可以更好、 更完善。 亦十分感激一路而來支持我們的家長, 有些更是由我們第一場的比賽支持到現在。 每次賽事後都會收到一些家長感謝、 稱讚的信息, 這對我們都是很大的鼓勵!

最後, 希望大家的小朋友新年進步, 快樂、 健康、 自信地成長!

謝謝!

回覆 hkcea1 的帖子

嘩!主辦單位竟然在此回复本人,我差點錯過o左添!
話說當時又電話,又親身上門只想拿回比賽証書,最後都無功而還,搞到話要報警先寄回一張垃圾“參與証書”。
真系吾好意思,連參賽者系邊個?拿了甚麼名次?竟然都無記錄,拖幾個月然後是是但但寄張“參與証書”比人,我感受吾到你地幾有心去搞好你們的比賽。

‹ 上一主題|下一主題