用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

. . [複製鏈接]

mouth:" />mouth:" />

hppa  not really  發表於 16-1-13 13:38
   3    0    0    0

回覆:女拔小學

SoLM 發表於 16-1-13 12:08
其實「神」校真是無所不能嗎???
「(女拔校長)劉靳麗娟解釋,過去數屆文憑試,有個別同學因中文科不達 ...

女拔既毎"個別"學生, 應該真係好"個別"兼只有"個位數".....

女拔過去3年各科平均達4級或以上都係~90%, 入3大率係~70%, 呢D個別同學, 就算中文唔得, 以DSE成績一樣可以屈就去到海外較次一級既大學讀degree, 或留係香港讀AD/HD, 不過我諗多數會揀前者.

Yanamami  禁又唔洗出国讀次一等大学既,反正未必計中文……  發表於 16-1-13 16:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:其實「神」校真是無所不能嗎??? 「(女

原帖由 SoLM 於 16-01-13 發表
其實「神」校真是無所不能嗎???
「(女拔校長)劉靳麗娟解釋,過去數屆文憑試,有個別同學因中文科不達 ...
咁學校唔錯,能作出相應的解決方䅁

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-01-13+發表其實「

原帖由 karen55407 於 16-01-13 發表
咁學校唔錯,能作出相應的解決方䅁
St. Paul convent 都係

醒目開學勳章 貢獻勳章

我身邊有幾位認識嘅小女孩係現時/就嚟做女拔學生 or 曾有offer不過無去讀
舊生(+其他關係)有一位
有錢嘅.... 住九龍塘區,媽媽ftm,有兩位,都係KG時嘅優異生
打工仔媽媽,住新界私樓,有兩位,唔覺有特殊能力

Edward_Ed  都不出奇, 何奇之有呢?  發表於 16-1-14 12:47
HK2009  Agree!  發表於 16-1-13 16:17
ME1227  曾有offer不過無去讀? would you mind tell the reason?  發表於 16-1-13 14:42
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

係~有位女孩的確無去讀,原因係家長最終覺得讀津校比較合適 (唔好問邊間喇~ 人地阿媽好快出現.... 閃!)

Edward_Ed  事實仲有大把神校.  發表於 16-1-14 12:47
恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-1-13+15:03+編輯

原帖由 小曳人 於 16-01-13 發表

係~有位女孩的確無去讀,原因係家長最終覺得讀津校比較合適 ( ...
邊個??
哈哈

Edward_Ed 發表於 16-1-13 11:53
其實女拔小學, 我覺得入到多數係old girl's mum / rich family. 我2個女, 有幸見識但無特殊技能, 以為一口 ...
Not agree.. The girls I know who got offer (including my girl) are not 'mom old girl' nor from rich family.

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-1-13+14:15+

原帖由 hkpapa852 於 16-01-13 發表
講既應該係學屆既特異功能人士。有d可能中二三至插入黎。

回覆 Edward_Ed 的帖子

I don't think so. My daughter got the offer next year, but we are extremely ordinary and not from rich families.

今年阿女小学有7个獲中—offer, 全部係中產,都唔係old girls或医生之後~

回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami 禁又唔洗出国讀次一等大学既,反正未必計中文……

禁目前只有海外次一級既大學係直接承認DSE既成績嘛

最top既哈佛耶魯劍橋, 要入都係去考國際試易D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-1-13+17:12+編

原帖由 Yanamami 於 16-01-13 發表

今年阿女小学有7个獲中—offer, 全部係中產,都唔係old gir ...
每個人「中產」定義不同㗎!

babie2    發表於 16-1-14 08:26
retriever  agree no more   發表於 16-1-13 19:39
Yanamami  反正無人住独立屋啦  發表於 16-1-13 17:33
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回覆+Yanamami+的帖子 Yanamami+禁又唔洗

原帖由 hkpapa852 於 16-01-13 發表
嘩嘩嘩,咁坦白,顧住 d 儍人撲出嚟剷你!或者說有一個DSE入咗!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 16-1-13 17:18

禁唔讀劍牛長春藤又唔洗死既……唔通中学唔讀SPCC DGS ST JO果d就“次—級”?你不嬲覚得好多地区名校亦唔失礼,禁你所謂“次—級”大学亦唔失礼,係咪?

Yanamami 發表於 16-1-13 17:31
禁唔讀劍牛長春藤又唔洗死既……唔通中学唔讀SPCC DGS ST JO果d就“次—級”?你不嬲覚得好多地区名校亦唔 ...
正如我覺得只要係香港8大, 甚至其它本地專上學院開設既degree都唔失禮, 起碼香港一定係認受既

Yanamami  認受歸認受,係人心中份量仍係有分别既~  發表於 16-1-13 19:03

説得一口流利英語在女拔 interview 根本用唔着。

咁當然不能以為呢樣會係優勢

Edward_Ed  而家知啦  發表於 16-1-14 12:49

ANChan59 發表於 16-1-13 17:23
每個人「中產」定義不同㗎!

Charlottemum係回应#35既形容或者都係大部份人所認同既中產,或者都好似banding禁有分band1abc? 中產都再可細分上中下?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3210030&extra=page%3D1&ordertype=1

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-1-14+08:30+編

原帖由 Yanamami 於 16-01-14 發表
謝謝你提供資訊,不過,版主講緊普通家庭,而非中產家庭!

唔笑你了,因為當時看到你的分享,立即諗起財爺話自己是中產!

Yanamami  我明你講紧乜既~  發表於 16-1-14 10:46
‹ 上一主題|下一主題