用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 DGS 2016-2017中學交流區
樓主: dordormom
go

DGS 2016-2017中學交流區   [複製鏈接]

回覆 Yanamami 的帖子

係哦!冇寫哦!應該七月十二日考的。

回覆 Yanamami 的帖子

I just called dgs, the office lady said we dont need to do pres1

Yanamami    發表於 16-5-24 14:52

回覆 cmchang0927 的帖子

Really? No pre S1

回覆 edithtsoi 的帖子

No pres1same as coedu may be cos we have分班試already.  Heep yunn and convent still needs to do pres1 cos they use it for class allocation.

Thank you very much!
If no pre S1, then will this affect my primary school overall result?

回覆 edithtsoi 的帖子

教署都是抽樣檢查的,所以少一個也ok吧!靠其他同學仔了

回覆 candytl 的帖子

你好,想要你剩下的DGS 二手 notes,煩請覆,謝謝

回覆 梁太2010 的帖子

梁太2010 你好,想要你剩下的DGS 二手 notes,煩請覆,謝謝

朋友的女兒讀 DGJS 小六,學校上個月集體代學生買街外的 Pre-S1 練習來操,話要考 Pre-S1,是否只有小學部升上來的才要考 Pre-S1,以確保 Pre-S1 成績?

回覆 dgspapa 的帖子

I dont know... I called the dgs office and the lady told me no need to do pres1....

I just asked a dgjs p6 mom, she said她們冇通知過話要考pres1。

我記得校長中一收生簡介會話都要考 Pre-S1,不過不是用來分班school calendar 有寫 12/7 Attainment Test (即係 Pre-S1)
如何附加圖片?我可以attach 個 school calendar 比你看

Yanamami  空欢喜—場?通告無提过就算明知係12July考都唔知点好……  發表於 16-5-25 14:40

我不知道呀!你可以再打去office問問那office lady?

今天再打去confirm, 那位lady 話schedule 冇寫,不用考pre S1 呀!

Yanamami    發表於 16-5-25 17:13

回覆:DGS 2016-2017中學交流區

咁pre S1係未不用在DGS考, 要在原本間小學考嗎?

Yanamami  無preS1係小学举行的~  發表於 16-5-31 21:48

引用:回覆+cmchang0927+的帖子 我記得校長中一

原帖由 dgspapa 於 16-05-25 發表

我記得校長中一收生簡介會話都要考 Pre-S1,不過不是用來分班school calendar 有 ...
小學老師提我女,記得 12/7去 DGS考 Pre S1,我女就同佢講,我媽話 DGS係唔使考喔 ! 老師唔信,自己打去教育局問,結果教育局同老師講,DGS無豁免權,一定要考。我女叫我去問 DGS,我同學頭先唯有打去問DG,結果回覆係 “ 要考 ”。。。。。。                                                        ☆☆☆☆☆2016年中一入學前香港學科測驗的安排
☆☆☆☆☆
摘 要
1. 本通函旨在通知學校 2016年中一入學前香港學科測驗 ( 下
稱 測驗) 的 安 排 。 除 英 基 協 會 屬 下 學 校 及 國 際 學 校 外 , 所 有 中 學
校長及參與施行測驗的教師均應閱讀此通函。
詳 情
測驗時間
2. 教育局 在 通函第 72/2015號 公 布 , 2016年 中一入學前 香港學
科 測 驗 將 於 2016年 7月 12日 早 上 施行。 學校必 須 在 上述日期按指
定時間 , 依 數學、英文 和 中文的次序 施 行 測 驗 。 第一科( 數 學
科 ) 在 上 午 9時 開 始 , 第 二 科 ( 英 文 科 ) 在 上 午 10時 20分 開 始 ,
第三科(中文科) 則 在 上 午 11時 40分 開始。

ysmhkg 發表於 16-6-10 16:47
小學老師提我女,記得 12/7去 DGS考 Pre S1,我女就同佢講,我媽話 DGS係唔使考喔 ! 老師唔信,自己打去教 ...

Thanks.
我都打过去DG问,校務处有个女仔听,初初叫我等等,話佢听过要考,之後hold住个电話去问,之後番黎答我話应該要。我話之前收到信中有其他important dates但就無提过preS1, 遲d会有信confirm嗎?佢又好唔肯定禁答話应該会……

我諗12/7果曰自动係学校出現就得啩……

引用:Quote:ysmhkg+發表於+16-6-10+16:47+小學老

原帖由 Yanamami 於 16-06-10 發表
Thanks.
我都打过去DG问,校務处有个女仔听,初初叫我等等,話佢听过要考,照後hold住个电話去问,之後番黎 ...
我都俾佢地搞到好混淆,一下要一下唔要,唯有12/7 自動現身先算。好彩我特登遲一個禮拜先出發去旅行,唔係就大鑊。

‹ 上一主題|下一主題