用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 大家嘅小朋友有冇超鍾意地鐵?
go

大家嘅小朋友有冇超鍾意地鐵? [複製鏈接]

我個仔兩歲,超鍾意鐵鐵,起身第一時間就玩,成日都話要睇鐡有關u tube, 去圖書館只睇有鐡路嘅書,其他一概無興趣。又唔係好鍾意同小朋友玩。想問下我應該點樣啓發佢其他興趣,定應該巡佢嘅鐵路興趣深入同佢研究地鐵?
   0    0    0    0

回覆 McA 的帖子

我小朋友現在4歲,2歲時好鍾意睇動物,跟住樹,之後車牌子,然後巴士,地圖。我由得佢,佢會隨時間轉變興趣,亦因為咁,好似識好多野。我覺得有興趣嘅自然自動波去學習,去認識,keep住佢對周圍嘅事的好奇心吧,當佢接觸世界愈多,會開始被世上其他事物吸引。

回覆:McA 的帖子

我仔3歲都好鍾意地鐵,成日話自己係mtr

natalieay 發表於 16-1-12 22:31
我仔3歲都好鍾意地鐵,成日話自己係mtr
我識好多男仔都鍾情交通工具,包括我個仔

多謝你地嘅分享呀。 我依家會隨住佢心意去增強佢對鍾意嘅事物知識。 男仔對車真係幕名的喜愛。😆

我細仔4歲,以前好細都是,一直以來我會延伸至其它交通工具,中英文,再延伸到周邊建築,人物,工具……一步步來,現他仍愛,但亦留意其它事情。但小心興趣
太窄會是"亞氐"特徵,盡量盡早擴展才好。

小曳人    發表於 16-1-15 17:12

回覆:大家嘅小朋友有冇超鍾意地鐵?

引用:Quote:natalieay+發表於+16-1-12+22:31+我

原帖由 cindyyip21 於 16-01-13 發表
我識好多男仔都鍾情交通工具,包括我個仔
講你地都唔信,我個係女,而家兩歲半,鍾意到已經記晒成個將軍澳線同埋半港島線嘅地鐵站,成日唔比我揸車,係都要MTR MTR

回覆 joseph0101 的帖子

我都識有好孩子鍾意恐龍,坦白講,我仔都鍾意公仔同粉紅色(買親佢嘅嘢都話要粉紅色),所以,每個小孩都唔同啦~

小朋友有一個自己嘅興趣願意去研究係好事,你可以嘗試喺地鐵嘅話題裏面加入其他元素,例如可以學下吾同國家嘅地鐵火車文化

我個仔三歲半,佢亦好鍾意火車,我半年前响屋企貼張港鐵system map俾佢,可以玩好多嘢架,好似同佢估車站,或當迷宮行,做grouping, 強化認顏色,依家佢識背晒咁多條綫同認得晒所有站名。所以我覺得有興趣去學嘢係唔同啲,大家亦唔使怕什麼亞氏保加,佢地嘅興趣成日變,就算呢個係佢一生嘅興趣,我亦唔覺得有問題,大家千祈唔好把小朋友好奇嘅種子取走!

回覆:McA 的帖子

朋友個仔4歲, 勁鐘意地鐵, 去到邊個國家都要搭, 香港既就每站都要影張相, 拎哂路線圖黎研究

岩岩今日行書局見到套書,好岩各位小交通迷

http://www.sunya.com.hk/tc/book_ ... 9&category_id=5

我買了一本,聽日試下俾阿B 玩/睇

我仔都鍾意地鐵,每去一個站,就去客務中心問職員拎份車站指南,現在差不多儲到每站也有,得閒拎出嚟睇,認多咗好多字。佢好多時去到客務中心,未講完想要咩,職員就知係要車站指南,有個職員話,好多小朋友拎,所以一行埋去已估倒。

‹ 上一主題|下一主題