用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人收到St. Stephen確認信
樓主: cutebb_popo
go

有冇人收到St. Stephen確認信   [複製鏈接]

Lindytiger 發表於 17-4-4 11:26
做父母既都不能百分百肯定自己仔女會唔會走歪路,更何況講緊學校有咁多學生!今日食住花生對人家學校指三道 ...

亡羊補牢 猶未遲也,如若諱疾忌醫,對學校的發展就唔好啦。而且對受害學生就更加唔公平啦。

schumacher 發表於 17-4-4 12:18
亡羊補牢 猶未遲也,如若諱疾忌醫,對學校的發展就唔好啦。而且對受害學生就更加唔公平啦。
...

我都係讚揚學校第一時間報警,唔會好似某d學校怕影響校譽而不張揚。但有d家長既言論,就令我覺得過份。如果換轉間學校係自己仔女,聽到人地話呢到讀既學生都係xxxxxx........自己感受又如何呢?

Lindytiger 發表於 17-4-4 11:26
做父母既都不能百分百肯定自己仔女會唔會走歪路,更何況講緊學校有咁多學生!今日食住花生對人家學校指三道 ...

好同意 。學校和家長對小朋友嘅發展, 只可以盡力, 但結果如何,其實係沒有人能夠控制的, 特別當現今社會那麼複雜,人那麼自我。 我估沒有學校(包括學生出名乖巧的神校SPCC)敢拍心口話將來一定不會有類似事情發生。

回覆 Gdluck 的帖子

是的,重要是要如何預防青少年行錯路..社會,學校,家庭三方都重要,現在社會比之前更複雜

tracy1972 發表於 17-4-4 13:44
回覆 Gdluck 的帖子

是的,重要是要如何預防青少年行錯路..社會,學校,家庭三方都重要,現在社會比之前更複雜 ...

剛剛看到港大有20人集體欺凌新聞……
社會真是比以前複雜……

b3410    發表於 17-4-4 18:58

我估計學校嘅原意,係希望提供一個自由愉快嘅學習環境給學生。並假設該校學生的本質係自律和思想成熟。無奈部分學生可能已被寵壞(學校/家庭/社會氛圍/其他因素),變得放縱繼而犯下大錯,他們必須為自己的行為負責。

相信此事之後,希望學校會稍為收緊對學生的紀律要求。個人認為現在不少學校/家長都對學生/子女的品行要求偏向過於寬鬆,其實這樣反而會害了他們。

UTB 發表於 17-4-4 15:56
我估計學校嘅原意,係希望提供一個自由愉快嘅學習環境給學生。並假設該校學生的本質係自律和思想成熟。無奈 ...

同意,現在對孩子的教育方式過於寬鬆,少了約束與指導,凡事都放手,有時也是雙刃劍。

schumacher 發表於 17-4-4 17:20
同意,現在對孩子的教育方式過於寬鬆,少了約束與指導,凡事都放手,有時也是雙刃劍。
...

打又話虐兒,鬧又話怪獸,迫又話唔啱,要尊重佢哋嘅意見...尊重佢哋嘅選擇,現在做父母,真的甚艱難

小時了了  不會了。因為我終於清楚知道Mr Right最啱最適合阿女嘅中學了。  發表於 17-4-4 18:15
小時了了  您問:如果之後赤提真係收我囡,咁我會唔會考慮?  發表於 17-4-4 18:05

UTB 發表於 17-4-4 15:56
我估計學校嘅原意,係希望提供一個自由愉快嘅學習環境給學生。並假設該校學生的本質係自律和思想成熟。無奈 ...

Agree

小時了了  不會了。因為我終於清楚知道Mr Right最啱最適合阿女嘅中學了。  
小時了了  您問:如果之後赤提真係收我囡,咁我會唔會考慮?

恭喜您找到一間適合的學校比囡囡,祝佢上到中學後如魚得水

小時了了  Thanks  發表於 17-4-4 23:09
‹ 上一主題|下一主題