用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人收到St. Stephen確認信
樓主: cutebb_popo
go

有冇人收到St. Stephen確認信   [複製鏈接]

我識一用家2年前己畢業, 但佢自己說其實入面大部份人成績又幾一般, 同津校差不多,  唔知是依家進步左定表現真係好左.

HaYi 發表於 17-3-2 13:54
我識一用家2年前己畢業, 但佢自己說其實入面大部份人成績又幾一般, 同津校差不多,  唔知是依家進步左定表現 ...
妳仔仔出年考唔考SSC 呢間直資呀? 我估SSC都鍾意收私小學生啊, 因為私小學生英文面試應該好掂,SSC 首輪就係收英文面試好好嗰批 (去年教友經驗之談)

回覆樓主:

剛上學校網頁,看見上載了七月叩門資訊和新生暑假安排資訊。

Gdluck 發表於 17-3-4 11:19
剛上學校網頁,看見上載了七月叩門資訊和新生暑假安排資訊。

有人昨天開始已收信,大家請留意信箱!祝大家如願以償

Bigmowmow 發表於 17-3-9 10:30
有人昨天開始已收信,大家請留意信箱!祝大家如願以償

希望大家中意呢間學校既同學仔入到.

不要灰心
希望在明天

My friend Last friday got offet call

小時了了 發表於 17-3-2 12:02
因為自己對 SSC 真係認識唔多及唔深, 只得1個教友個仔舊年考入, 依家讀緊S1 咁大把, 嗰男仔 comment 又麻 ...
阿囡有消息未?

小時了了  哈!哈!呢間仍未收到任何消息啊,呢間凍過水啊!  發表於 17-4-2 07:54

小時了了  哈!哈!呢間仍未收到任何消息啊,呢間凍過水啊!

唔好灰心,或者真係匯基最啱你呢

小時了了  係呀!匯基最啱我女呀!  發表於 17-4-2 16:45

2017年04月03日: 聖士提反書院7男生 涉校內更衣室偷拍被捕
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20170402/56514478

及 EK 討論帖: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3435441&extra=page%3D1
之前有顏X鈴老師風化罪案, 依家係 "基督教" 百年名校, 究竟係地球上有無安全嘅中學架

我唔覺得係學校問題,學校已經報警,無以校譽作第一考慮係值得讚。好多傳統名校樣樣以校譽行先,學生心身放次要才是問題。

現今社會風氣道德標準好差,動不動就自拍祼照,四仔隨時收,小朋友血氣方剛,有樣學樣。 呢d問題係你我家長要借以為鑑,如何教導即將步入四肢發達,頭腦幼稚既青春期仔女,真係好重要。

反之成年人,作為老師行為不檢、心理變態就真係要小心。

artroboy 發表於 17-4-3 09:30
我唔覺得係學校問題,學校已經報警,無以校譽作第一考慮係值得讚。好多傳統名校樣樣以校譽行先,學生心身放 ...

係! 就算發生咁既事 ,我仍然相信學校,仍然比我仔入讀
每間校也有,現今 社會大眾好多歪念,太多網上知識,好艱難去 禁止呢D不良行為(emoji)(emoji)‍♀️

artroboy 發表於 17-4-3 09:30
我唔覺得係學校問題,學校已經報警,無以校譽作第一考慮係值得讚。好多傳統名校樣樣以校譽行先,學生心身放次要才是問題。
現今社會風氣道德標準好差,動不動就自拍祼照,四仔隨時收,小朋友血氣方剛,有樣學樣。 呢d問題係你我家長要借以為鑑,如何教導即將步入四肢發達,頭腦幼稚既青春期仔女,真係好重要。
反之成年人,作為老師行為不檢、心理變態就真係要小心。

"學校已經報警,無以校譽作第一考慮係值得讚" ---- 呢樣真係值得欣賞校方即時面對及正面處理

只係自己真係心唔舒服, 作為我哋為人父母, 千挑萬選為子女鋪排入適合嘅理想中學, 個個家長都希望校風純樸而又成績優異. 正如您講, 現今社會風氣道德標準低落, 公眾人物什或政治人物品行唔見得好, 十幾歲青少年又好奇又衝動, 想做就去做, 唔諗後果有幾咁嚴重就去做. 作為父母嘅我哋, 真係要由細教導自己仔女正確價值觀去對抗呢個混濁世界嘅混亂情況

lojo11    發表於 17-4-3 10:25

小時了了 發表於 17-4-3 09:52
"學校已經報警,無以校譽作第一考慮係值得讚" ---- 呢樣真係值得欣賞校方即時面對及正面處理

只係自 ...
無一間學校可以做到純樸無麈,成績好唔代表品格好,品格好亦唔代表一定讀到書。青春期對性好奇好正常,貪玩亦唔奇,但作為家長、學校一定要教之有道。

收ssc offer了。唉。考慮中

lulu1234567890 發表於 17-4-3 13:51
所以學校等大部份新生完成了註冊才公開事件?

咁陰謀論?係都四月尾等埋大抽獎入咗紙無得揀啦。依家還可以取回證去大抽獎喎?!我覺得唔需要諗到咁既。buy 就buy, 唔buy 就唔buy . 香港有大把學校㨂,正如你揀人,人㨂你。你可以考慮唔讀,人地亦可以唔收唔合資格既學生。好公平。

一間學校內發生咁嚴重事件, 學校當然要報警,可以有其他選擇嗎?  咁都要讚?

不要誤會, 我不是批評該校, 家長安排子女入讀與否亦未必受單一事件影響。
‹ 上一主題|下一主題