用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 因應小朋友喜唔喜歡間學校去揀學校?
go

因應小朋友喜唔喜歡間學校去揀學校?

你地會唔會因應小朋友喜唔喜歡間學校去揀學校?

如你比較喜歡間學校,但小朋友好唔鐘意 VS 你覺得麻麻,但小朋友表現好開心

咁你揀前者定後者?

回覆:kukarma 的帖子

歲幾人仔去面試,其實佢唔識揀想讀邊間。我覺得入左佢讀一輪 先睇到佢鐘唔鐘意。

引用:你地會唔會因應小朋友喜唔喜歡間學校去揀學

原帖由 kukarma 於 16-01-12 發表
你地會唔會因應小朋友喜唔喜歡間學校去揀學校?

如你比較喜歡間學校,但小朋友好唔鐘意 VS 你覺得麻麻,但 ...
唔會。因為佢既心情多數係黎自佢個日夠唔夠訓

我仔去到一間有outdoor playground校舍好大的學校interview表現好好, 仲玩到唔肯走. 但去到一間校舍好細(大廈二樓得一層果d), 一入去就話要走, interview唔合作.  兩間係同一日朝早interview的, 所以我覺得佢地係識揀的.

小朋友喜歡某間學校可能因為多D玩具OR 戶外設施吸引D......

回覆:kukarma 的帖子

我會憑我自己觀察,幫我小朋友揀啱佢嘅學校!

回覆:因應小朋友喜唔喜歡間學校去揀學校?

確實有試過佢有間好唔鍾意,走既時候就即刻開心番。有間都幾開心,老師又可以令佢relax到。當然,我會對楝既學校做足research,但經過多次interview,我開始留意到小朋友都有自己既感受。我確信小朋友對大人,即老師,既感覺叻過大人,環境小朋友係用家,interview既安排亦反映學校處事方式,所以會考慮埋小朋友表現。

但我覺得大人好難知道小朋友用咩準則去衡量自己喜唔喜歡間學校......

will ar, i believe BB has that instinct to choose their own school.
and its true that he performed well in those schools with outdoor playground and nice teacher

引用:will+ar,+i+believe+BB+has+that+instinct+

原帖由 karllambb 於 16-01-13 發表
will ar, i believe BB has that instinct to choose their own school.
and its true that he performed  ...
Agree that BB got the instinct we lost.

引用:我仔去到一間有outdoor+playground校舍好大

原帖由 tammycby 於 16-01-12 發表
我仔去到一間有outdoor playground校舍好大的學校interview表現好好, 仲玩到唔肯走. 但去到一間校舍好細(大 ...
我囡都試過咁,去到一間唔肯坐低,我後來諗諗下,應該係玩具唔吸引