用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 學珠心算定公文數定eyelevel好?
go

學珠心算定公文數定eyelevel好? [複製鏈接]

幼稚園應該學邊重好?謝

13    0    0    0

三間比較公文最唔好,只是學習記答案。

珠算雖沉悶,但最是有技巧。

Eye Level 就除了 CTM 外,同公文差不多

引用:三間比較公文最唔好,只是學習記答案。珠算

原帖由 helenfan888 於 16-01-12 發表
三間比較公文最唔好,只是學習記答案。

珠算雖沉悶,但最是有技巧。
請問CTM係咩?

引用:幼稚園應該學珠心算,因珠心算年紀越細學越

原帖由 咖啡王子 於 16-01-12 發表
幼稚園應該學珠心算,因珠心算年紀越細學越好。
真係想請教下,其實珠心算點解可以由算盤變做心算? 因我仔岩岩開始學,佢好似好有興趣,但我淨係知佢學緊用算盤,想知下佢做緊乜

回覆 Lsm948 的帖子

CTM 係自我發現問題、自己主動思考的概念

回覆:學珠心算定公文數定eyelevel好

唔該。甘大家覺得边間學数好D。謝

引用:唔該。甘大家覺得边間學数好D。謝 +

原帖由 zoewor8481 於 16-01-13 發表
唔該。甘大家覺得边間學数好D。謝
我仔未讀過公文,珠心算,比較唔到。。。讀咗eye level4個月左右,K2嚟講學識英文數學,識讀題目已經唔錯,critical thinking教得好好,最緊要近屋企,有興趣計數就足夠。。。

eyelevel 全面D,公文珠算重速度同純算,對題義沒有太多著眼,但eyelevel 是英數,如第日小学是中數,幫助少D,我大仔小学英數,eyelevel 在幼稚園時打底好有用

抱歉我認為公文數是教壞細路,佢地的題目模式如下,不著重思考,只是強記答案。
如果只求計得快,不如教小朋友使用計算機 / iPhone Siri (不是更快嗎?) ,學習需要時間去思考和深化,而不是強記並寫出答案便可。

2 + 1 =
3 + 1 =
4 + 1 =
5 + 1 =
6 + 1 =
7 + 1 =
8 + 1 =
9 + 1 =

但珠算做五進制,與現今十進制也不合

回覆 helenfan888 的帖子

無基礎又點有進階呢…英文26個字母都要背熟先學生字, 理解句子, 文法到文章.唔熟數序又點識其後既計數同思考…
個人意見. 不喜勿插

我阿仔都有讀公文數,2 + 1 =   , 3 + 1 =.........阿仔都有做過,並唔覺得係死記答案,反而因為做得多依D基本數感概念多,到學雙位加減數、乘除數時更加易上手。
學任何野,例如︰樂器,語言、運動…等等都需要將基本功打穏先可以學得更好。就好以BB學行路一樣,有些父母想BB快啲識行路,就俾佢坐學行車,大大減少咗佢地爬行ger時間,當學識走路後反而變得容易經常跌倒。

回覆 silvertiny 的帖子

公文數那種記數方法只適用於 20-30 年前,

時代不同了,知識不是記了入腦便懂了,

如果要學數序為什麼沒有 Number Line 作輔助?既然是「基礎」就更需要比小朋友明白數量和數序的正確意義,

我看不見公文數教材有正確去灌輸比小朋友,只著小朋友記著而己。

以上兩套教材,小朋友學習那一個會對數量 或 數序 有更深的了解呢?

A)圖像化教材

http://www.edu-kingdom.com/data/ ... 2tfp4b94cf4pfs2.png

B)公文數教材

1 + 1 =
2 + 1 =
3 + 1 =
4 + 1 =
5 + 1 =
6 + 1 =
7 + 1 =
8 + 1 =

回覆 zoebear 的帖子

另外如果公文數是正確的,

便不會出現超三學生在學校數學不合格的現象。

超三即是一個小三學生己學習小六教材,既然公文數係訓練好基礎,數序數感又好,單位數雙位數乘除分數代數也懂了。。。。。但為什麼學校數學不合格,唯一解釋便是公文數用錯方法教小朋友呢

其實我已經回答過你呢個問題,有時間可以去下面條link參考下;
公文數係一套着重計算的課程,而小三的數學題目則以理解題為主。而每一個課程都不可能函概所有能力的。如果小朋友計算能力高,但理解能力唔夠強,可能就會出現你所說的情況;但如果小朋友理解能力強但計算能力低,也同樣會出不合格的情況。所以首先要了解一下小朋友不足ger地方,再去揾適合的課程幫佢。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3216945&extra=&page=2

唔係要爭論邊套方法有效。條條大路通羅馬,巿面咁多種課程、教材,唔同小朋友適合唔同既學習方法,總之邊種對自己細路work既就得嘞.

回覆 zoebear 的帖子

一個課程只著重計算只是「算術」而不是數學,但依家不是打算盤時代,學生需要既是正確的數學觀念而不是一科「算術」,學生需要思考,而不是機械般計答案。

如果您要說小三後本地學校著重應用題,而不是公文數問題,我可以告訴您,國際學校也告知家長 don't study in kumon,

如果一個數學課程只合適小二或以下,既不合本地學校又不合國際學校,咁為什麼仍然要學您的公文數呢?

因為我覺得為自己的小朋友找對了課程。
‹ 上一主題|下一主題