用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那間直資有較好的支援予亞氏保加(自閉譜系)男仔? ...
樓主: h9907246
go

那間直資有較好的支援予亞氏保加(自閉譜系)男仔? [複製鏈接]

引用:我個人覺得,SEN要支援,一定係官津校較多

原帖由 小曳人 於 16-01-13 發表
我個人覺得,SEN要支援,一定係官津校較多資源

而男拔收生,小一要過到面試先得,插班就"容易"好多,因為 ...

iamadc 發表於 16-1-12 19:09
去過一個簡介會,真係有個爸爸問這個問題,校長亦好直接話老師無這方面知識,無支援,意思係唔洗apply。聽 ...
個間係私校, 私校係無額外津貼支援阿氏

直資和津校才可申請支援津貼, 當然亦有學校津貼照收, 但零支援. 要査清楚至好

回覆:小王子J 的帖子

咁又無交報告。
只係面試入,但數學特別叻。
男拔,英華特別收呢啲人,幫佢地攞獎。

但問題係無人教得聽,父母都無駛辦法,老師成日都投訴。

回覆:那間直資有較好的支援予亞氏保加(自閉譜系)男仔?

呢兩間學校,最叻找到亞氏保加,數學又叻既學生。

不過認真個句,你攞到獎實支援你其他科成績,你擺唔到就。。。。。

醒目開學勳章 王國長老

我仔係亞氏+ADHD,身邊唔少朋友有sen,你問我,我會答間間唔同,有資源又唔等於肯做,最好了解多d。講明無資源無配合就無謂跳入火坑。
除左訓練外,老師態度更重要。畢竟社交問題係長期作戰,老師要願意陪家長、陪小朋友去跑。
又,身邊人經驗分享,教會背景唔等於有愛心肯包容
可從學校網頁、校務報告等取得有關資料,開左咩小組、有無EP,ST,社工係點安排(全職、半職、或老師撈埋,一星期駐校幾多日)。老師有無上培訓(小學概覽只count 某一課程,唔準確)

引用:那麼係唔係找官津?唔知亞氏明唔明顯,如明

原帖由 iamadc 於 16-01-11 發表
那麼係唔係找官津?唔知亞氏明唔明顯,如明顯,直私面試應可以看出。我就唔覺得這些學校真係有教無類,除非 ...
官津好似多數大班(如有錯,請賜教)

囝囝的確係某D地方,如砌圖(3歲可砌100塊無需協助),但弱的地方 如讀寫及社交,相信上小一時一定是很需要支援及包容… 若那些只看成績,唔掂即刻叫家長外補 及 勸退的學校,係我最驚的…

多謝媽媽提醒,大膽問學校,無心無精神支援的,早講😂! 火坑別進,玩你6年真係死得!

社交方面,囝囝係非常熱情但欠sense及技考。可幸是BB時番育嬰院,仲有個细年半的妹妹作伴,好DD了。

h9907246 發表於 16-1-14 02:07

囝囝的確係某D地方,如砌圖(3歲可砌100塊無需協助),但弱的地方 如讀寫 ...
官津唔一定大班, 視乎個別校網學位與學生比例,
eg. TKO 學位多過學生, 大部份都是小班教學

回覆 AgapePa 的帖子

請問那裡知道這區的學位和學生人數比例呢?THANKS

回覆:janicelwy 的帖子

https://www.schooland.hk/post/p1a2015

其實數學或IQ 幾好都是假, 在一般小學如社交弱同讀寫弱, 一定會遇上很多問題, 我覺得就算學校有支援, 都不過是抽出來課後補, 有多D心理學家之類, 基本上家長可以當成冇,  因需要的學校遠不會給到, 通常要自行外求.  所以學校有冇支援都不是最大因素, 最大的可能是要選小班些, 學校不谷成績, 不多抄寫之類可以較易量化的因素去選校..

引用:Quote:原帖由+iamadc+於+16-01-11+發表那麼

原帖由 h9907246 於 16-01-14 發表

囝囝的確係某D地方,如砌圖(3歲可砌100塊無需協助),但弱的地方 如讀寫 ...
我家也有一個相似的,都唔知點算

回覆:那間直資有較好的支援予亞氏保加(自閉譜系)男仔

‹ 上一主題|下一主題