用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那間直資有較好的支援予亞氏保加(自閉譜系)男仔? ...
go

那間直資有較好的支援予亞氏保加(自閉譜系)男仔? [複製鏈接]

請賜教🙇🙇感激不盡!!
那間直資有較好的支援予"亞氏保加”男仔?

囝囝現K1, 英文聽同講能力很高,但寫及認字弱,a b d p 都有明顯 混淆情況 (有點像讀寫 障礙表徵)

另外,聽指令及服從轉弱,大班教學唔啱他。

🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏

6    0    1    0

引用:請賜教🙇🙇感激不盡!! 那

原帖由 h9907246 於 16-01-11 發表
請賜教🙇🙇感激不盡!!
那間直資有較好的支援予"亞氏保加”男仔?
你可以去special 嗰邊問

回覆:那間直資有較好的支援予亞氏保加(自閉譜系)男仔?

K1甘快已知?

引用:K1甘快已知? +

原帖由 target4 於 16-01-11 發表
K1甘快已知?
對,五、六check會準好多

那麼係唔係找官津?唔知亞氏明唔明顯,如明顯,直私面試應可以看出。我就唔覺得這些學校真係有教無類,除非二線尾三線,那麼同抽無乜分別,又免費。可以比你多點預算做training.

椐聞新會商會支援特殊學習需要好好,特殊教育培訓50%,政府資助。

我朋友個仔仔係亞氏保加,佢依家讀嶺南大學香港同學會小學。

佢話係朋友介紹,佢朋友個小朋友亦係亞氏保加。

學校小班,一級2班,包容大啲。之前都適應咗一段時間,但依家讀得幾開心。

引用:我朋友個仔仔係亞氏保加,佢依家讀嶺南大學

原帖由 monsterparentss 於 16-01-11 發表
我朋友個仔仔係亞氏保加,佢依家讀嶺南大學香港同學會小學。

佢話係朋友介紹,佢朋友個小朋友亦係亞氏保加 ...
我都諗起之前有jm提過呢間包容度高

回覆 siden 的帖子

其實係初小都發生咗一啲唔開心事,但希望係個別事件。
他媽媽盡量配合學校,因媽媽知道自己小朋友真係難控制的。

總算依家讀得幾好。

iamadc 發表於 16-1-11 18:54
那麼係唔係找官津?唔知亞氏明唔明顯,如明顯,直私面試應可以看出。我就唔覺得這些學校真係有教無類,除非 ...
其實好多直資都有支援亞氏 ( eg. 港同), 但唔會大力宣傳吸引亞氏報考, 亞氏面試亦無優待, 總之考得入就會幫你.

回覆:那間直資有較好的支援予亞氏保加(自閉譜系)男仔

我認為呢方面津校資源反而較多。如小朋友認字寫字麻麻,應選擇小班,小功課的學校。好多傳統直私就唔係咁,又大班,又多功課,注意力放在好成績的小朋友上。同埋可試下直接打去學校問。佢地有無心做,一問就知。我問過一d津小,佢會搵負責呢方面的老師答,有d直私就叫我自己去簡介會聽。

回覆:cyriliris 的帖子

去過一個簡介會,真係有個爸爸問這個問題,校長亦好直接話老師無這方面知識,無支援,意思係唔洗apply。聽到都幾shock, 這是間基督教學校,宗教氣氛濃厚!

回覆:iamadc 的帖子

是斧山道 附近嗎?

引用:去過一個簡介會,真係有個爸爸問這個問題,

原帖由 iamadc 於 16-01-12 發表
去過一個簡介會,真係有個爸爸問這個問題,校長亦好直接話老師無這方面知識,無支援,意思係唔洗apply。聽 ...
重視音樂又基督教嗰間?

有特異功能亞氏保加小朋友,男抜最喜歡收。

引用:有特異功能亞氏保加小朋友,男抜最喜歡收。

原帖由 micmicmic123 於 16-01-13 發表
有特異功能亞氏保加小朋友,男抜最喜歡收。
really?!交報告畀佢地?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個人覺得,SEN要支援,一定係官津校較多資源

而男拔收生,小一要過到面試先得,插班就"容易"好多,因為好多亞氏仔其實IQ好高,如果响數學比賽有優異成績嘅話,到時就唔多睇"面試"表現

恐龍家

引用:Quote:原帖由+iamadc+於+16-01-12+發表去過

原帖由 小王子J 於 16-01-13 發表
重視音樂又基督教嗰間?
是的

引用:Quote:原帖由+小王子J+於+16-01-13+發表重

原帖由 iamadc 於 16-01-13 發表
是的
但我朋友個女係阿氏保加,喺度讀緊喎,小四了,佢仲話讀得幾好,所以妹妹都讀。妹妹小一。

引用:Quote:原帖由+iamadc+於+16-01-13+發表是的

原帖由 cyhh 於 16-01-13 發表
但我朋友個女係阿氏保加,喺度讀緊喎,小四了,佢仲話讀得幾好,所以妹妹都讀。妹妹小一。

...
都係那句,學校唔會想收,收了都要幫,或亞氏加資優,又唔同講法。

‹ 上一主題|下一主題