用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國口音
go

英國口音 [複製鏈接]

想請教大家的仔女去英國讀書後要幾耐先改到英國口音?要唔要揾当地老師教下呢
   1    0    0    0

回覆:英國口音

其實好視乎你小朋友肯唔肯講,同埋群d咩人。我有同學中三過去,兩三年已有英國口音。即有大學識嘅都係中三過,但大學時講英文係香港囗音。同埋要睇你響英國邊區,唔同區都有唔同口音。

亦有,不是即有

我個女話佢晌香港就講香港口音,响英國就講英國口音,激死!

ennaenna  我個仔都係咁.........  發表於 16-3-31 11:35

自細開始學會好啲,到左十幾歲啲英文大定口音都好難再轉

引用:自細開始學會好啲,到左十幾歲啲英文大定口

原帖由 Rexxxxxx1227 於 16-01-15 發表
自細開始學會好啲,到左十幾歲啲英文大定口音都好難再轉
其實都未必嘅,我以前係香港讀書,跟住去咗外國學咗個美國口音,係加拿大有有個加拿大口音,返到香港反而多番啲英國口音,因為成日同英國人做嘢。

其實口音呢啲嘢,好難逼嘅,順其自然啦。去到英國日日都要講,實學到啦

回覆:joseph0101 的帖子

咁係你有天分啫。不過最重要都係睇邊個教,外國人始終都會學得好啲嘅

回覆:Rexxxxxx1227 的帖子

都唔係天份嘅,日日逼住要講,點樣都會有口音。不過我同意最好由外國人教,或者起碼都係外國返黎嘅老師,起碼學得準啲

回覆:joseph0101 的帖子

我外國讀書好多香港同學啲英文都好唔掂。咁你識邊度啲外國人老師教得好啊?我要準備下遲啲生左個仔要盡早教好佢英文啊

引用:我外國讀書好多香港同學啲英文都好唔掂。咁

原帖由 Rexxxxxx1227 於 16-01-30 發表
我外國讀書好多香港同學啲英文都好唔掂。咁你識邊度啲外國人老師教得好啊?我要準備下遲啲生左個仔要盡早教 ...
我個仔響香港時讀國際學校,口音係英美㚒雜。去英國讀書一兩個term 已pick up 英國口音,返香港比舊同學笑(英國同學都笑佢,仍㚒雜點美國口音😑)。
而家gcse drama 個play 要扮New Yorker 操純美口音,老師話對佢幾challenging, 阿仔話玩死佢😅。

回覆 Ruby1219 的帖子

似乎越北面的口音越難聽得明!

引用:回覆+Ruby1219+的帖子 似乎越北面的口音越

原帖由 dc0115 於 16-01-30 發表
回覆 Ruby1219 的帖子

似乎越北面的口音越難聽得明!
U mean UK or US? My son's school is in the southeast.

Southeast is just wonderful!! 直頭係心水中的心水啦。

引用:Southeast+is+just+wonderful!!+直頭係心水

原帖由 dc0115 於 16-01-30 發表
Southeast is just wonderful!! 直頭係心水中的心水啦。
Really? I have no idea. His school is in Kent and quite close to London.

回覆:Ruby1219 的帖子

幾好喔,我都想好好學好英國口音,不過宜家老啦,應該學唔到啦

引用:幾好喔,我都想好好學好英國口音,不過宜家

原帖由 Rexxxxxx1227 於 16-01-30 發表
幾好喔,我都想好好學好英國口音,不過宜家老啦,應該學唔到啦
阿仔自細讀國際學校係有d優勢,容易d適應口音同容易d 同鬼仔 mingle

回覆:Ruby1219 的帖子

我覺得都要視乎架,以前我係英國讀書啲老師話就話係英國人,但係有好多唔同地方口音,所以我一直都學唔到正宗英國口音。好似中國好多唔同口音普通話一樣咯

引用:我外國讀書好多香港同學啲英文都好唔掂。咁

我外國讀書好多香港同學啲英文都好唔掂。咁你識邊度啲外國人老師教得好啊?我要準備下遲啲生左個仔要盡早教 ...
喂恭喜曬!你準備幾時生呀?

我個女而家喺銅鑼灣一間international preschool,全部外國老師,英國口音學得好快,我已經準備佢一夠三歲就去隔離上phonics,佢哋話係sister schools,有幾個牛津劍橋老師啲英文幾好聽

引用:Quote:原帖由+Rexxxxxx1227+於+16-01-30+發

原帖由 Ruby1219 於 16-01-31 發表
阿仔自細讀國際學校係有d優勢,容易d適應口音同容易d 同鬼仔 mingle
係呀!最緊要多啲機會講,多啲機會聽

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+16-01-31+發表阿

原帖由 joseph0101 於 16-01-31 發表
係呀!最緊要多啲機會講,多啲機會聽
邊度有NET教講純正英文啊?

‹ 上一主題|下一主題