用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中,西史
go

中,西史 [複製鏈接]

小女今年中三,佢對中,西史有興趣,如修讀2科歷史,大學有乜野科目可以揀?邊間大學好D?請比意見
   3    0    0    0

回覆 yanyan222 的帖子

Thx!

虫虫主人 發表於 16-1-7 23:46
小女今年中三,佢對中,西史有興趣,如修讀2科歷史,大學有乜野科目可以揀?邊間大學好D?請比意見:thinkin ...
讀歷史當然係亞洲排名相當高既HKU啦。
http://www.history.hku.hk/

回覆 王家爸爸 的帖子

Thx!

吾駛擔心, 只要真是有興趣讀, 有能力去讀便選這兩科, 到F6 考DSE 及選大學學科時再有大把選擇, 最緊要成績好

利申: 我女讀中西史及今年F6了

cdefg2333    發表於 16-3-14 09:19

回覆 Marians 的帖子

謝謝!
請問是否難讀嗎?

難吾難讀好難講, 不過我相信首要記性好, 肯花時間讀, 和手字要好快, 亞女次次考試都寫到抽筋

請問呢2科會否問/考較多课外題目,需要另外多閱讀其他書籍呢?
謝謝!

亞女話沒有太多課外題目, 也不需要多讀太多課外書, 但現時的高中課程有SBA, subject based assessment, 中史會做課外的assessment,  睇書及做book reports, 但到你女時未必要, policy 成日改

中史除了書之外也有其他單元eg. 婦女 也是syllabus 的, 是學校選的其中單元, 不用擔心

讀LS 才多課外題, 吹水吹到傻

Faculty of Law !

引用:Quote:虫虫主人+發表於+16-1-7+23:46+小女

原帖由 王家爸爸 於 16-01-08 發表
讀歷史當然係亞洲排名相當高既HKU啦。
http://www.history.hku.hk/
唔好意思,唔係有心挑機,不過讀歷史一定係中大好過港大。港大科歷史真係霉到差唔多摺。

中大主打明清史,但也有一點古代史同漢簡讀,最近入咗位考古的老師同埋一位好猛的part time老師,但pt老師的課只可以研究生才能修。

虫虫主人 發表於 16-1-7 23:46
小女今年中三,佢對中,西史有興趣,如修讀2科歷史,大學有乜野科目可以揀?邊間大學好D?請比意見:thinkin ...
讀 LAW, 以前就HKU, 將來就唔知.

回覆 虫虫主人 的帖子

Bu
Haaaa 讀完都唔知人咩好

little_yolky 發表於 16-2-3 21:43
唔好意思,唔係有心挑機,不過讀歷史一定係中大好過港大。港大科歷史真係霉到差唔多摺。

中大主打明清史, ...
Eeeeee, 英雄所見略同,不过係我女意見。佢去过两间大学既info day, 結論係如佢揀History, 会揀中大。

引用:Quote:虫虫主人+發表於+16-1-7+23:46+小女

原帖由 tintinlam 於 16-02-04 發表
讀 LAW, 以前就HKU, 將來就唔知.
EK Sam哥的觀點,當然選城大,跟國內法律接軌,跟國際脱軌,最掂!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hku~~ 很多科目都有相關~

我依家係hku讀history 當年問history老師 佢話讀history一定系hku (中史另計)因為cu用中文/普通話讀history 吾系純正

引用:我依家係hku讀history+當年問history老師+

原帖由 claratutor 於 16-03-13 發表
我依家係hku讀history 當年問history老師 佢話讀history一定系hku (中史另計)因為cu用中文/普通話讀hist ...
中大用中文教中國/香港史,世界史係英文。老師係鬼佬就英文,係猛人就佢用乜文都大把學生去聽,最緊要係老師有無料,唔係用乜language。

Cu都易入啲
‹ 上一主題|下一主題