用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 主流班還是國際班好D?
go

York 主流班還是國際班好D? [複製鏈接]

英文邊個好D?
   0    0    0    1

考小邊間好D?

問返自己想小朋友如何。。。我就入左主流班,除左不是外國人班主任之外,冇咩分別,我家中100%廣東話,小朋友現在K1,在家中自己玩時,多左自己同自己講英文,返而中文要用心教佢。。。。
另讀小學方向,都係要睇小朋友天賦,唔通覺得那間學校好,就跟風去報,受害的只會是小朋友和父母。。。。

英文程度應該無咩分別,國際班多個NET 班主任。我自己報國際班係貪佢多主流班2堂普通話。

咁其他校內嘅活動有冇分別呢?

我只知國際班校舍大D靓D。

chungayu2 發表於 16-1-8 16:37
問返自己想小朋友如何。。。我就入左主流班,除左不是外國人班主任之外,冇咩分別,我家中100%廣東話,小朋 ...
我朋友個囝囝讀緊國際班,家中都係全廣東話,但小朋友英文都算above average, 冇中國人嘅口音。所以我想知主流班小朋友嘅英語水平係点,因我了解係只有上英文堂才有net, 其餘全部都係本地英語老師。

maomaofafa 發表於 16-1-8 17:45
英文程度應該無咩分別,國際班多個NET 班主任。我自己報國際班係貪佢多主流班2堂普通話。 ...
我自己就两班都有報,但徧向國際,因喜歡有net 班主任同每日有普通話。只係成日聽到人話其实两班分別不大,咁學費貴$900就係貴咗係校舍,net 班主任同多咗普通話?如果囝囝本身係語言天份高,咁係咪國際班會較適合呢?

引用:Quote:maomaofafa+發表於+16-1-8+17:45+英

原帖由 Happymama330 於 16-01-09 發表
我自己就两班都有報,但徧向國際,因喜歡有net 班主任同每日有普通話。只係成日聽到人話其实两班分別不大, ...
$900多個net班主任同一個月8堂普通話我覺得幾抵,而且我重視普通話,所以我一定會揀國際班。語言天份沒怎麼考慮,但我覺得多點機會接觸也是好的,小朋友吸收很快,好過特登額外又走出去上,增加彼此壓力。

回覆 Happymama330 的帖子

大家都好似注重左英文和國語教學,York方面英文一定問題不大,返而中文我小朋友讀左K1半年,己經表演興趣不大,要家長留意了。

引用:回覆+Happymama330+的帖子 大家都好似注重

原帖由 chungayu2 於 16-01-09 發表

大家都好似注重左英文和國語教學,York方面英文一定問題不大,返而中文我小朋友 ...
我覺得中文難D,同埋想囡囡上主流小學,所以選擇本地班

回覆:chungayu2 的帖子

但讀主流班有對中文加深左興趣嗎?如果國際班和主流班課程一樣,只是班主任的國籍有分別,咁讀哪一班對中文的興趣影響都不大

swarovski2011 發表於 16-1-9 13:41
但讀主流班有對中文加深左興趣嗎?如果國際班和主流班課程一樣,只是班主任的國籍有分別,咁讀哪一班對中文 ...
認同你的講法,因為两班課程都一樣,不過好多時都聽到人講york小朋友嘅中文係會差少少,但英文就好好。其实真係好難有一間幼稚園可以做到樣樣都好,就算一線名幼都會有佢著重的賣點。

chungayu2 發表於 16-1-9 12:19

大家都好似注重左英文和國語教學,York方面英文一定問題不大,返而中文我小朋友 ...
其实興趣不大即係點?平時講少咗?我朋友個女讀國際學校,對中文真係冇乜興趣,主要講英文。我囝囝返學前主要講英文,返學後講多咗好多中文,因為係本地班主任,同學校接觸中文多咗,好彩每天都有net上英文堂同埋屋企盡量用英文嚟平衡返。
‹ 上一主題|下一主題