用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教各位(沙田區)
go

請教各位(沙田區) [複製鏈接]

現在自行選2間學校面試
理想學校band1頭:曾肇添、培英
band1中:循道衛理、林裘謀
請問應如何選擇學校?
我個仔成績:全級11/111
五年級中英數常AAAB
六年級BAAA

elbar  培英   發表於 16-1-7 09:35
   3    0    0    0

仔仔有冇心儀邊間呀?係咪一線小學?
進取的話可以放兩間B1A在自行一同二,保守少少可以放一間B1A一間B1B

回覆:請教各位(沙田區)

不是4條A,自行曾記好難,培英都微。
沙循及LKM機會大。

講下講下, 培英變BAND 1 頭

EMMA88  沙培自行確收4A  發表於 16-1-11 10:58
joefoon    發表於 16-1-11 04:45

引用:講下講下,+培英變BAND+1+頭

原帖由 candytl 於 16-01-07 發表
講下講下, 培英變BAND 1 頭
頭、中、尾咁又如何?鍾意培英的人不會介意。我buy 佢係因為校長同D老師有heart同埋佢為學生的增值功能,有冇錯,我五年後再同大家分享

想請教
如果我自行只報培英,
甲乙一, 二 ~  培英, 沙循
二線校,級十內, 呈一, 二都4A (有A-, A, A+), 無特異功能
機會大唔大呢???

引用:Quote:原帖由+candytl+於+16-01-07+發表講

原帖由 pcy307 於 16-01-07 發表
頭、中、尾咁又如何?鍾意培英的人不會介意。我buy 佢係因為校長同D老師有heart同埋佢為學生的增值功能,有 ...
成績是「量化」,較易比較。
Heart是「質化」,較難比較。
就算同一中學同級,不同學生對老師的「Heart」,都有不同評價。
根據以住EK文章,曾記丶沙呂丶沙崇丶LKM丶沙蘇丶沙循等校的老師都好有「Heart」。一些沙田區B3校的老師都話有「Heart」。
一般來説小六升中應以成績選校。
成績與「Heart」亦好大機會成正比。

成績表ABC唔係最重要, 最重要係呈分後成績排名, 及今年申請人既次第名單

中學都會知每間小學既程度, 試卷深淺足以影響學生應考成績

曾肇添係揀人INTERVIEW及只收申請表+成績表

今年沙田好似有500-600個學位多出, 如果真係心儀點解唔一試, 四月電腦派位唔會理BANDING 頭中尾, 係BAND ONE就會先派位, 每年都唔少第一第二次呈分試係BAND ONE中尾既學生入到曾肇添/呂明才/蘇淅/培英等

我朋友係馬鞍山某小學都係BAND ONE尾入曾肇添, 心儀就一試吧, 重要考慮入到承受得起壓力嗎?
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

babytai 發表於 16-1-7 14:32
想請教
如果我自行只報培英,
甲乙一, 二 ~  培英, 沙循
若以此成績,乙一放沙培好大機會入

hapigpig  乙部係講運氣大抽獎,唔關成績事喎  發表於 16-1-7 17:34
babytai   希望啦  發表於 16-1-7 17:12

mrs.so 發表於 16-1-7 16:48
成績表ABC唔係最重要, 最重要係呈分後成績排名, 及今年申請人既次第名單

中學都會知每間小學既程度, 試卷 ...
想知你朋友而家適應成點?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

我無問我朋友情況, 只是FB見到返學都OK
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

引用:Quote:原帖由+pcy307+於+16-01-07+發表頭、

原帖由 fatman69 於 16-01-07 發表
成績是「量化」,較易比較。
Heart是「質化」,較難比較。
就算同一中學同級,不同學生對老師的「Heart」, ...
"成績與「Heart」亦好大機會成正比。 "→→→如果你識多D頂级B1A官校的學生,可能你會多D感到呢句説話唔多啱。

回覆 pcy307 的帖子

你話培英校長有"心" 冇問題, 你話培英能使學生增值亦冇問題, 因這些冇數據支持, 全憑個人感覺. 但你講培英BAND1 頭就有問題, 因佢成績不到.

呢個post............怪怪的

candytl 發表於 16-1-7 17:47

你話培英校長有"心" 冇問題, 你話培英能使學生增值亦冇問題, 因這些冇數據支持, 全憑 ...
沙培DSE同入U率係點?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:回覆+pcy307+的帖子 你話培英校長有"心"+

原帖由 candytl 於 16-01-07 發表

你話培英校長有"心" 冇問題, 你話培英能使學生增值亦冇問題, 因這些冇數據支持, 全憑 ...
對不起,話培英band 1頭的不是我,你似乎點錯相。我只係從不介意佢係頭、中、尾啫。

對不起, 我真係點錯相

回覆 MASAYA 的帖子

你可上校綱睇school report, 由2012年dse開始睇. 沙田計成績, band 1 頭暫得曾, 呂兩間, 沙崇未來或者可上來, 因這幾年收生幾好.
其他英中都係band 1b & band 1c

回覆:請教各位(沙田區)

其實另一個叫"曾記、培記"嘅主題,入面有家長分享各沙田英中DSE及升大資料,十分有用。

回覆 mrs.so 的帖子

你說得對!還有外區勁人報沙田b1a 學校!
‹ 上一主題|下一主題