用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 3歲半確認為自閉症普系
go

3歲半確認為自閉症普系 [複製鏈接]

如題,請問我可以點做?醫生評估為輕度,學習發展比同齡遲兩至三個月,興趣比較狹窄,言語表達比人弱。謝謝。

3    0    0    0

外出搵訓練,如 : 言語治療, 搵協康, 聖雅各福, 循道衛理 … 呢 d 機構都有訓練/小組

引用:如題,請問我可以點做?醫生評估為輕度,學

原帖由 jj0608 於 16-01-06 發表
如題,請問我可以點做?醫生評估為輕度,學習發展比同齡遲兩至三個月,興趣比較狹窄,言語表達比人弱。謝謝 ...
遲2-3個月都唔係好嚴重,除左出去搵訓練,你自己多啲同佢講野,講故事,玩玩具,做多啲假想遊戲,出去唔同地方如沙灘公園玩多啲。

引用:外出搵訓練,如+:+言語治療,+搵協康,+聖

原帖由 KINGKI0308 於 16-01-08 發表
外出搵訓練,如 : 言語治療, 搵協康, 聖雅各福, 循道衛理 … 呢 d 機構都有訓練/小組 ...
thanks

引用:Quote:原帖由+jj0608+於+16-01-06+發表如題

原帖由 WB1115 於 16-01-08 發表
遲2-3個月都唔係好嚴重,除左出去搵訓練,你自己多啲同佢講野,講故事,玩玩具,做多啲假想遊戲,出去唔同 ...
其他佢好多嘢講,放學講到學校發生嘅事,eye contact就真係比較差
認中文字同數字就唔掂…
我一直以為男仔發展比較慢係正常…
有打過去循道衞理等中心,都係waitlist.

回覆:jj0608 的帖子

引用:搵下APA+訓練 +

原帖由 Catcattherine 於 16-01-08 發表
搵下APA 訓練
thanks

‹ 上一主題|下一主題