用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 心情好差,呀女後日考試,到而家都未開始溫書 ...
樓主: 4cats
go

心情好差,呀女後日考試,到而家都未開始溫書 [複製鏈接]

引用:尋晚同佢出去跑步,跟手坐低食飯談心,講講

原帖由 4cats 於 16-01-09 發表
尋晚同佢出去跑步,跟手坐低食飯談心,講講下,我問佢唔溫書係因為相信自己唔溫都有好成績,定係唔介意考得 ...
讀書找不到樂趣, 奬賞將會很短暫!

skkeung 發表於 16-1-10 21:39
讀書找不到樂趣, 奬賞將會很短暫!
那麼怎樣做才好呢?希望不吝賜教。

ChapmanMa 發表於 16-1-9 09:53
你真是偉大媽媽,我就冇本事出卷比阿仔,唯有提下佢温書,他說溫完便信佢温完,傾下其他野、拿杯水比佢…… ...
暫時佢又冇要求出街和同學溫書,其實佢個性係傾向喜歡獨處,未必中意同人一齊溫書。不過,如果佢提出呢個要求,我會應承的。

引用:尋晚同佢出去跑步,跟手坐低食飯談心,講講

原帖由 4cats 於 16-01-09 發表
尋晚同佢出去跑步,跟手坐低食飯談心,講講下,我問佢唔溫書係因為相信自己唔溫都有好成績,定係唔介意考得 ...
恕直言,我反對孩子考好成績要用獎賞來交換,由其 I phone 智能產品....   
中學生應該要自行學習一套讀書方法,找出方向及樂趣,讀書態度方能持久,如孩子能力足夠,家長亦必須適量放手。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-1-11 09:41
恕直言,我反對孩子考好成績要用獎賞來交換,由其 I phone 智能產品....   
中學生應該要自行學習 ...
我也明白這不是長久之計,不過暫時搵唔到更有效的方法

總不能由得佢全無目標同方向

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-1-11+09:41+恕

原帖由 4cats 於 16-01-11 發表
我也明白這不是長久之計,不過暫時搵唔到更有效的方法

總不能由得佢全無目標同方向
讀書係學生嘅本份,讀好書亦係為自己將來,並非為父母,如開壞左個頭,佢知你緊張過佢,日後好易會對你討價還價,今次想要 I phone ,下次又要第2樣。小心愛佢變害左佢。

我個我都唔見佢溫書

考試放早返黎訓晏覺, 打機打到電話無晒電, 比我鏟

但派咗卷成績又幾好

有時估佢地唔到

你地小朋友就好啦, 個個都游刃有餘.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 16-1-11 12:08
你地小朋友就好啦, 個個都游刃有餘.
我覺得如果叻開, 一衰就會唔開心, 唔想輸就會勤力啲
同埋我c6話, 初中千祈唔好插手, 越幫得多越倚賴, 到高中死梗

睇黎佢都唔係老點, 我仔真係進步好多

rainbowcov    發表於 16-1-13 09:46

引用:Quote:palmchristy+發表於+16-1-11+12:08+

原帖由 miffyumiffy 於 16-01-11 發表
我覺得如果叻開, 一衰就會唔開心, 唔想輸就會勤力啲
同埋我c6話, 初中千祈唔好插手, 越幫得多越倚賴, 到高 ...
技術上我贊同不要插手讓他們自己去做……但事實見到朋友放手后孩子成績每況愈下……這樣下去中四前選科味……

Acatmom 發表於 16-1-11 13:30
技術上我贊同不要插手讓他們自己去做……但事實見到朋友放手后孩子成績每況愈下……這樣下去中四前選科味… ...

咁要睇下佢能力, 如果佢跟唔上, 仲唔理佢, 咁就會每況愈下

我仔跟得上, 只係懶散無溫書, 唔插手, 由佢考得麻麻, 佢唔憤氣同學叻過佢, 佢就會自己勤力啲, 成績越來越進步

同埋都好視乎佢過往讀書習慣, 如果過往靠補習, 或要父母督住, 上到中學突然放晒手, 咪唔知碌去邊, 即係好似動物園動物, 過往有人餵開, 突然推佢出森林, 就唔識自己搵野食; 如果以往靠自己, 大部份時間都自己攪掂, 上到中學應無難度, 我仔係後者

引用:Quote:skkeung+發表於+16-1-10+21:39+讀書

原帖由 4cats 於 16-01-11 發表
那麼怎樣做才好呢?希望不吝賜教。
教就不敢! 自小良好閱讀才是重中之重!但時光不能倒流!

skkeung 發表於 16-1-12 08:34
教就不敢! 自小良好閱讀才是重中之重!但時光不能倒流!
她已經書不離手,不是書就是ebook,可惜全都是閒事

平日已唔管佢,但考試仍然拎住本小說而唔係課本,先令我睇唔過眼

回覆 4cats 的帖子

其實我個仔都差不多, 由得他們自我承擔, 一分耕耘, 一分收獲.
升左中學之後, 我地家長要理既真係好有限. 我仔也剛派晒D
EXAM PAPER 番黎, 比我想像中好(科科7X分), 始終都係第一次
全英教學, 我本來讓他唔讀書的結果係乜野, 原來上左中學佢地
可以好唔同, 是時候放手了, 大家都開心D, 家長...努力支持下佢地啦

4cats 發表於 16-1-12 09:49

平日已唔管佢,但考試仍然拎住本小說而唔係課本,先令 ...
人生唔係剩係得讀書一樣
24小時揸住本書唔係等於有好成績

上次不幸跳樓個男仔, 佢媽媽夠迫佢日日在家讀書, 佢係咩成績

家長relax啦

回覆:miffyumiffy 的帖子

明報2015年12月28日副刊有關親子文章,用另一角度看青春期的影響,我唔識轉載全文,有興趣的請自己在網絡尋找,希望幫到大家

miffyumiffy  我放晒手, 同我仔好似朋友咁  發表於 16-1-13 10:46

miffyumiffy 發表於 16-1-12 10:52
人生唔係剩係得讀書一樣
24小時揸住本書唔係等於有好成績
人生唔係剩得讀書一樣,同樣亦唔係只得hea同玩

公平些,我沒有要求佢24小時溫書,只希望佢交足功課,考試前兩、三日起碼溫下書,而唔係所有書放係locker,我覺得這是身為學生應盡的最低本份

miffyumiffy  派卷睇下點先, 唔得嘅話, 比佢輸下  發表於 16-1-13 10:46
黃巴士  AGREE.  是對身邊人及事物的態度問題.  發表於 16-1-12 17:04

4cats 發表於 16-1-12 13:30
人生唔係剩得讀書一樣,同樣亦唔係只得hea同玩

公平些,我沒有要求佢24小時溫書,只希望佢交足功課,考試 ...
咁其實你又有無公平啲睇吓, 可能阿女已經响學校小息/自修/any spare time時日日讀咗D, 加埋上堂好專心, 再加埋先天記性好, 咁其實考試前實在唔一定要早兩三日溫書的, 因為日日有溫, 又俾心機做功課, 加埋上堂專心。

呢個世界真係有咁既人架 都中學生落, 咪慢慢俾佢自己organize吓個時間表囉。

4cats 發表於 16-1-12 09:49

平日已唔管佢,但考試仍然拎住本小說而唔係課本,先令 ...
我囡囡小三, 佢上次考試前又係日日攞住本閑書唔攞教科書溫。我忍唔住話佢, 佢答我:「媽咪, 我要睇多D閑書, 溫書至會快識架。」我當頭棒喝!

估唔到中一家長都會有我相同既諗法。我又開心返了。

我仔仔由小學至今年中一, 從5温書都係top5,  所以我從不迫巨, 由得巨自己發揮, 好多聰明及記性好的小朋友都好自我中心, 等巨衰左就會自己去努力, 5使咁勞氣住, 過左今次考試睇成績再算, 但我做法係今次仔仔考試萬一衰左, 我5會同巨勞氣, 只會笑住串巨今次終於衰左啦, 睇下下次又點衰呀, 聪明的小朋友自尊心強, 下次巨會自己考返好成績串返你轉頭。我反而在日常中5理巨功課, 只是不斷同巨傾做人處事及道理。我地做父母的要識放手比巨地自己搞掂, 中學開始係學做人, 下下督住巨地5會有進步。

October.  完全唔溫書又TOP 5, 咁叻,幾生修到,當然可以放手。  發表於 16-1-13 11:12
‹ 上一主題|下一主題