用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角聖保羅堂/高主教/聖大
go

北角聖保羅堂/高主教/聖大

獨子,較斯文,居住地方同三間學校距離差不多,家住校網14。Target 直資小學,天主教徒,本來最心儀聖大課程,但高主教有好高既高小入學率也很吸引,應該點揀呢?

引用:獨子,較斯文,居住地方同三間學校距離差不

原帖由 RockMusicLover 於 16-01-06 發表
獨子,較斯文,居住地方同三間學校距離差不多,家住校網14。Target 直資小學,天主教徒,本來最心儀聖大課 ...
我就煩SPC 同高幼

回覆:北角聖保羅堂/高主教/聖大

天主教徒,應只考慮高主教和聖大。
兩者之間,前者有半龍backup,後者我有考,感覺最好。我自己不會想太遠,成長過程中有太多變數,我會想目前最適合的學校。不認識你孩子,不懂幫你選,但我會選聖大。

負擔到就高幼,起碼煩少一半

不好意思,請問聖大是哪間學校?
聽人講高主教課程深,父母要準備多花時間教功課。

引用:獨子,較斯文,居住地方同三間學校距離差不

原帖由 RockMusicLover 於 16-01-06 發表
獨子,較斯文,居住地方同三間學校距離差不多,家住校網14。Target 直資小學,天主教徒,本來最心儀聖大課 ...
For男仔聖保羅堂及高主教都好,女仔必選聖大,3間都係好學校。真係好頭痛

引用:天主教徒,應只考慮高主教和聖大。 兩者之

原帖由 lambeanmama 於 16-01-06 發表
天主教徒,應只考慮高主教和聖大。
兩者之間,前者有半龍backup,後者我有考,感覺最好。我自己不會想太遠, ...
謝謝你!一言驚醒,將來太多變數,就follow our heart 選一家覺得現正最適合的吧。

引用:不好意思,請問聖大是哪間學校? 聽人講高

原帖由 emilyhmw 於 16-01-06 發表
不好意思,請問聖大是哪間學校?
聽人講高主教課程深,父母要準備多花時間教功課。

...
聖大= 聖馬加利大

高幼不是太深,小朋友加家長少少扶助就可以認付得到。如果他日高小收你小朋友你會讀的話,或你將來都會試考高小,就揀高幼罷。如果高小不是你杯茶,就揀任何一間都好。我本身也是天主教徒,想小朋友小學讀天主教學校,所以揀了高幼,明年會升高小了!

引用:高幼不是太深,小朋友加家長少少扶助就可以

原帖由 HauMiranda 於 16-01-07 發表
高幼不是太深,小朋友加家長少少扶助就可以認付得到。如果他日高小收你小朋友你會讀的話,或你將來都會試考 ...
謝謝你!

lamkwan 發表於 16-11-24 11:13
RockMusicLover , which sch u chosen finally?

Finally we have chosen SKH. We love this school so  much although she is not a catholic school.

RockMusicLover 發表於 16-11-25 01:42
Finally we have chosen SKH. We love this school so  much although she is not a catholic school.

想問下,小朋友係SKH讀得開心嗎?多功課嗎?

KBoyboy 發表於 16-11-25 09:17
想問下,小朋友係SKH讀得開心嗎?多功課嗎?

好開心!k1功課唔多,校長講明k1培養小孩自信自理德育,之後所有野都事半功倍。家長亦好平實友善,好喜歡這所學校!

lamkwan 發表於 16-11-25 12:29
SKH very gd.

any connected primary school?

沒有。

回覆樓主:

男仔選高主教,女選聖大,男女想入聖彼德小或男入聖保羅書院小就選聖保羅堂