用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想請教宣道及民生用家
go

想請教宣道及民生用家 [複製鏈接]

想問下而家宣幼的家長, 宣幼學術點? 因聽人講係淺, HAPPY SCHOOL, 知唔知升小的情況? 出去考小一有冇競爭力?
又想問下民幼的家長, 學術深唔深的? 出去考小一有冇競爭力?

到底邊間好, 唸到頭爆都未有結果....謝謝
   4    0    0    0

回覆:想請教宣道及民生用家

小學就應該 宣小多人爭過民小。名氣都係宣小勁。但好多人都話宣幼淺,如果父母無再幫小朋友加強功力,直上到宣小都會讀得辛苦。

宣幼直上宣小 機會好似低過 民幼上民少.

引用:想問下而家宣幼的家長,+宣幼學術點?+因聽人

原帖由 sugarpet 於 16-01-05 發表
想問下而家宣幼的家長, 宣幼學術點? 因聽人講係淺, HAPPY SCHOOL, 知唔知升小的情況? 出去考小一有冇競爭力 ...
我都遇上相同問題

想借位一問,宣小是否極谷的小學?好似話每個學生要學兩種樂器,是否P1開始?咁宣小除左中學派位好,仲有咩優勢?謝謝

回覆:sugarpet 的帖子

宣幼學術一年比一年深

宣幼🙋🏻

民生

引用:民生 +

原帖由 Forgetmenot999 於 16-07-24 發表
民生
Why?

引用:Quote:原帖由+Forgetmenot999+於+16-07-24+

原帖由 itabashi 於 16-08-02 發表
Why?
進可攻,退可守

宣幼聽說如果不收上宣小(bottom 50%)咁連waiting都無,就要出去考/叩/大抽獎。如果收左宣小(top 50%)又另一好處係可同時大抽獎,抽中正野可放棄學位,但前面bottom 50%就無得望排返waiting入去

引用:想問下而家宣幼的家長,+宣幼學術點?+因聽人

原帖由 sugarpet 於 16-01-05 發表
想問下而家宣幼的家長, 宣幼學術點? 因聽人講係淺, HAPPY SCHOOL, 知唔知升小的情況? 出去考小一有冇競爭力 ...
首先諗下兩間小學係鍾意嗎?

留意民幼給既民小offer, 要簽同意書放棄抽獎。

引用:宣幼🙋🏻 +

原帖由 lukasleung 於 16-07-24 發表
宣幼🙋🏻
Why?

引用:宣幼聽說如果不收上宣小(bottom+50%)咁連

原帖由 Chan343 於 16-08-03 發表
宣幼聽說如果不收上宣小(bottom 50%)咁連waiting都無,就要出去考/叩/大抽獎。如果收左宣小(top 50%)又 ...
小朋友咁細點分頭50%定尾50%. 若果我是要穩妥就民生, 若果我要博要谷就宣幼. 倒轉個學習生涯睇, 想入拔萃讀宣小, 想入宣小讀宣幼. 所以要谷到上拔萃就揀宣幼. PS:點揀是家長決定, 我其實就唔太喜歡谷. 亦無幸入宣幼.

當年我小朋友亦有民生,宣道及崇真的Offer,而我最後為我小朋友選擇咗民生。因為本身有家人是民生舊生,很滿意民生小學及民生書院,小朋友可以直升已經是一條很好的求學道路。雖然小一學位的85%留給民幼生,但每年K3也有小朋友更上一層樓去了英華,陳守仁,蔡繼有,聖芳濟各,又或叩門到名津貼小學而放棄民小,所以真的K3收回到民小差太多有八九成,機會已算不錯,而且$3700一個月,已經可以擁有雙班主任:一net一中文,我所遇到的老師也是很有愛心和用心,丫仔返學返得非常開心;同時學校有非常偌大的校園,圖書館,室內外遊樂場,學校的資源和配套真的非常全面。so far, 我都非常滿意當時的選擇。

放棄了多間“龍校”,選民生。考慮因素如樓上所說,MS有本地班主任,有net長駐課室,語境,校園環境,直上小學的百分比。
so far 小朋友番學開心,話鐘意番學。我不求要“神校”,民中已非常好,亦想穩陣點,所以MS 很適合。

‹ 上一主題|下一主題