用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行派位報名表課外活動欄
樓主: iki
go

自行派位報名表課外活動欄 [複製鏈接]

maggie789 發表於 16-1-5 16:48
我個人認為,如果百冇的小朋友,其他服務冇証書又冇証明而真係有做過的,我會照填年份,好過吉哂。咁有証明 ...
如果真係有做,填咗嘅中學睇咗要証明,我諗小學都寫証明比你交代。

引用:校外的數研英文及數學補習班可以填上嗎?

原帖由 iki 於 16-01-05 發表
校外的數研英文及數學補習班可以填上嗎?
因實在課外活動不多
如表上冇寫明獎項,小朋友又冇咩好填就照填啦,好過完全吉晒。

課外活動, 其實D 學校係想問你課外活動獎項.
補習班呀, 資優班呀, 全部都唔係. 唔使填喇.
當然, 如果係百無學生.... 咁填D嘢入去, 好過空左佢咁囉....

醒目開學勳章

引用:課外活動,+其實D+學校係想問你課外活動獎項

原帖由 pm 於 16-01-06 發表
課外活動, 其實D 學校係想問你課外活動獎項.
補習班呀, 資優班呀, 全部都唔係. 唔使填喇.
當然, 如果係百 ...
有學校會分開,活動獎項,同課外活動,睇下學校要求,我報個間就分開。

引用:Quote:原帖由+pm+於+16-01-06+發表課外活動

原帖由 kittylam 於 16-01-06 發表
有學校會分開,活動獎項,同課外活動,睇下學校要求,我報個間就分開。

...
我間都係分開

kittylam 發表於 16-1-6 11:06

...
sorry. 我見我報果d無. 咁如果分, 就分開寫喇.

但係補習...係課外活動?
中學報名表, 設課外活動一欄要人填.
理念, 應該係課堂學習以外o既其他活動技能表現.  
睇下你玩邊類活動, 有無得develop. 有potential 拎獎更好.
游水呀, 劍擊呀. 果d...  

都係果句, 有咩填咩. 填到咩都無, 先諗埋填補習啦....

Yanamami 發表於 16-1-5 15:31
学術应係填学業优異獎、英文科全級第—、作文比赛亞軍、奧数比賽之類~
粵曲應該填入音樂定藝術???
同埋, 係咪要P5先去比賽好D? 我仲諗住呈分忙, P4前搞掂晒所有比賽。如果最多填到P4, 咁今年留番個比賽出年至參加了, 今年攞奬都無用, 是吧。心儀學校張表只填P5, P6, 咁點算? P5後唔打算比賽啊, 可唔可以厚面皮寫埋之前D入去?

little_yolky 發表於 16-1-6 11:17
同埋, 係咪要P5先去比賽好D? 我仲諗住呈分忙, P4前搞掂晒所有比賽。如果最多填 ...
只計P5/6, 你夾硬填P4都可以,不过実在唔係重点~

Yanamami 發表於 16-1-6 11:42
仲諗住P5開始停晒一切活動比賽, 主力高呈分添。

Yanamami  無可能!P5要体艺学業全力進攻,缺一不可~  發表於 16-1-6 12:00

Yanamami 發表於 16-1-6 11:42
剛剛發現, 心儀中學換新校長, 自行申請表都改埋, 要填P4-P6活動及獎項, 學業成績比重都明顯提高咗 真係要年年check住個網頁先得。

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-1-6+11:42+只計P

原帖由 little_yolky 於 16-01-06 發表
仲諗住P5開始停晒一切活動比賽, 主力高呈分添。
p5 先最忙

洋蔥頭媽咪 發表於 16-1-6 12:17
p5 先最忙
諗住專谷成績丫嘛, 我諗, 我想得太美了。

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-1-6+12:17+p5+

原帖由 little_yolky 於 16-01-06 發表
P5又要keep 住啲成績,課外活動,報下比賽,服務....  仲要堐呈分好似坐過山車

little_yolky  嘩,好辛苦啊,我唔捱得架  發表於 16-1-7 12:13

回覆:自行派位報名表課外活動欄

我諗補習吾算啦~
我仔都係無甚特别, 只得跆拳考帶cert, 校際鋼琴(但無奬得cert), 但照填啦, 其實自知無咩用, 活動/義工就填下賣祺, 教會詩班(因係報基督教學校),好在之前影定相, 所以會加埋好過無野睇

little_yolky  咁即係有囉,我諗樓主真係百無  發表於 16-1-7 12:14

醒目開學勳章

引用:Quote:kittylam+發表於+16-1-6+11:06+有學

原帖由 pm 於 16-01-06 發表
sorry. 我見我報果d無. 咁如果分, 就分開寫喇.

但係補習...係課外活動?
補習應該唔算課外活動,我理解係童軍,運動,音樂嗰類活動先係課外活動。

醒目開學勳章

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-1-6+11:42+只計P

剛剛發現, 心儀中學換新校長, 自行申請表都改埋, 要填P4-P6活動及獎項, 學業成績比重都明顯提高咗 :h ...
睇小朋友成績,不是邊緣位置就最好兼顧埋課外同比賽,如果屬於邊緣位置就寧願放棄活動主力谷成績。

little_yolky  係邊緣位置。  發表於 16-1-7 12:14

有好多中學報名表都要填課外活動。。。運動+音樂,,[最好有奬]無寫明一定要填。如果成績差不多又有課外活動算得上全面發展。

little_yolky 發表於 16-1-6 12:30

你諗下学校最想收边d学生?梗係讀得玩得既,其次先係只曉讀書既~P5斎讀書,俾人覚得唔全面,又或者你力有不逮,不能駕馭两边(讀書+体艺)。所以(楼主)更無理由填補習落課外活动果度,唔通仲要此地無銀話俾学校知应付唔到学業要補習?

little_yolky  係噃!  發表於 16-1-7 12:15

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 16-1-6 11:17
同埋, 係咪要P5先去比賽好D? 我仲諗住呈分忙, P4前搞掂晒所有比賽。如果最多填 ...
體藝活動 P.1-P.3 係播種期, P.4-P.6 係收成期, 如對專項真係有興趣既, 由 P.4 開始參加比賽.

我囡就早 d, 跆拳道夠 8 歲就可以參加跆協小學學界賽, 所以由 P.3 開始比賽, 就算撞測考都照去, 只要佢平時上堂有留心, 自己會溫書, 基本上一日既比賽影響不大, 其餘比賽都係暑假進行, 更加無影響.

填專項學校真係會睇下係咪持續性, 如果間學校係課外活動 % 都高既, 更加會重視持續性呢樣.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 16-1-6 12:08
剛剛發現, 心儀中學換新校長, 自行申請表都改埋, 要填P4-P6活動及獎項, 學業成績比重都明顯提高咗 :h ...
所以朋友問我點填, 我答佢睇返學校資料同申請表, 年年要求都有可能唔同, 我畀左舊年資料佢咪會出事囉.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題